Stages bij het Europees Parlement 

Bij het Europees Parlement kun je twee soorten stages volgen: stages bij het secretariaat-generaal (Schumanstages) en stages bij een lid van het Europees Parlement.

Stages bij het secretariaat-generaal – Schumanstages

De Schumanstages zijn betaalde stages in een van de officiële werkplaatsen van het Europees Parlement – Brussel, Luxemburg en Straatsburg – of in een liaisonbureau in een van de lidstaten.

De naam van de stage verwijst naar Robert Schuman, een van de belangrijkste grondleggers van het Europese integratieproject, dat al meer dan zeventig jaar lang voor vrede en welvaart zorgt in Europa. Hij stelde voor om de Franse en Duitse kolen- en staalproductie gemeenschappelijk te organiseren: dit werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de eerste van de Europese Gemeenschappen en de voorloper van de Europese Unie. 

  • Een Schumanstage zal je studies en je cv een boost geven. Ook krijg je inzicht in de werkzaamheden van de EU-instellingen en het Europees Parlement, een plaats waar belangrijke besluiten vallen en debatten plaatsvinden over de EU.

    Er bestaan Schumanstages op allerlei gebieden: intern en extern beleid van de EU, financiën, recht, meertaligheid, administratie, infrastructuur en logistiek, communicatie of IT.

    Het Europees Parlement voert een beleid van gelijke kansen en maakt bij de selectie van kandidaten geen onderscheid op het gebied van gender, seksuele geaardheid, culturele, etnische of religieuze achtergrond of handicap. Kandidaten met een handicap kunnen na hun selectie eventueel een beroep doen op redelijke aanpassingen.

    Als eerbetoon aan journalisten die tijdens het uitoefenen van hun beroep om het leven zijn gekomen, biedt het directoraat-generaal Communicatie een aantal Schumanstages aan ter nagedachtenis van Ján Kuciak, de Slowaakse onderzoeksjournalist die in februari 2018 is vermoord.

Met wie kunt u contact opnemen?

Heb je nogvragen over de Schumanstage? Dan kun je contact opnemen met de

Contact: 

Stages bij een lid van het Europees Parlement

De leden van het Europees Parlement kunnen betaalde stages aanbieden op hun kantoor in de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel (of in Straatsburg), op basis van een overeenkomst met het Europees Parlement.

Met wie kunt u contact opnemen?

U kunt contact met ons opnemen om meer informatie over stages bij een EP-lid te krijgen:

Contact: Stages bij andere Europese instellingen

Meer informatie over de stageregelingen van de andere EU-instellingen vindt u hier.