Alegerile europene: șansa dumneavoastră de a vă exprima punctul de vedere 

Alegerile europene vă oferă posibilitatea de a selecta persoanele care vă vor reprezenta în Parlamentul European și de a hotărî ce fel de Europă vom avea.

Alegerile europene înseamnă să optați pentru persoanele care doriți să vă apere interesele în UE. Deputații în Parlamentul European nu doar elaborează și decid asupra actelor legislative, ci și votează noi acorduri comerciale, supraveghează celelalte instituții ale UE, verifică dacă banii UE sunt cheltuiți cum trebuie și lansează investigații pe anumite teme. Aflați mai multe despre deputații în Parlamentul European care vă reprezintă țara în momentul de față.

Votând la alegerile europene, vă exercitați dreptul democratic de a participa la deciziile privind viitorul Europei și de a-i da Parlamentului legitimitatea de care are nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile.

Avem nevoie de o Europă în care oamenii să se simtă auziți.

Președintele Parlamentului David Sassoli într-un discurs la Consiliul European, 17 octombrie 2019

Share: 

  Alegerile au loc o dată la cinci ani și sunt cele mai mari alegeri transnaționale din lume. În urma alegerilor, Parlamentul votează pentru a alege noul șef al Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, și pentru a aproba întreaga echipă de comisari.

  Cele mai recente alegeri, din mai 2019, au înregistrat o creștere semnificativă a prezenței la vot, care a ajuns la o medie de peste 50 % la nivelul Uniunii. Parlamentul a organizat o campanie de informare imparțială, îndemnând cetățenii să voteze. Campania a condus la lansarea comunității Together.EU, cu scopul de a promova discuțiile privind viitorul democratic al Europei.

  Cum funcționează votul

  Deși există unele reguli comune privind alegerile, o serie de aspecte diferă de la o țară la alta, cum ar fi posibilitatea de a vota prin corespondență sau în străinătate.

  Zilele alegerilor pot fi, de asemenea, diferite. Alegerile încep în mod normal joia (ziua în care se votează în mod obișnuit în Țările de Jos) și se încheie duminica (când își desfășoară alegerile majoritatea țărilor).

  Numărul de deputați aleși în fiecare țară depinde de dimensiunea populației, țările mai mici obținând mai multe locuri decât ar presupune proporționalitatea strictă. În prezent, numărul deputaților variază de la șase pentru Malta, Luxemburg și Cipru la 96 pentru Germania.

  La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților PE aleg să devină membri ai unui grup politic transnațional. Majoritatea partidelor naționale sunt afiliate la un partid politic european.