Eurobarometrul 
Sondaje de opinie ale Parlamentului European 
 

Parlametru 2018 – Acceptarea Provocării: De La Sprijin (Tăcut) La Votul Efectiv
 

Cu mai puțin de șapte luni înainte de alegeri, Parlametrul 2018 arată că europenii apreciază tot mai mult UE și că sunt mai bine informați cu privire la viitorul scrutin. Acest optimism bine fundamentat, exprimat de o majoritate tăcută, poate constitui elementul de bază al unui discurs european pozitiv care să îi conecteze pe cetățeni și să contrabalanseze discursul strident al populiștilor. Parlametrul 2018 prezintă rezultatele sondajului ca pe o oportunitate de a accepta provocarea: de la sprijin (tăcut) la votul efectiv.

Mai mult ca niciodată, cetățenii europeni consideră că apartenența țării lor la UE este un lucru pozitiv. Acest indicator nu a atins un nivel atât de ridicat de la căderea Zidului Berlinului în 1989: 62 % dintre europeni sunt de părere că apartenența țării lor la UE este un lucru bun. O majoritate a respondenților din toate cele 28 de state membre consideră, de asemenea, că țara lor a beneficiat de pe urma statutului de membru al UE. Această opinie a crescut cu patru puncte procentuale față de ultimul sondaj din aprilie 2018 și ajunge în prezent la 68 %, cel mai bun rezultat înregistrat începând din 1983 și până astăzi. Răspunsurile cele mai frecvente la întrebarea legată de motivele pentru care țara lor a beneficiat de pe urma statutului de membru țin de factorii economici, aflați în fruntea listei, alături de convingerea că UE contribuie la menținerea unor relații sigure cu alte țări.

Europenii sunt, în același timp, mai mulțumiți de modul în care funcționează democrația în UE și în țara lor. Acest rezultat este însoțit de o opinie consolidată a respondenților potrivit căreia vocea lor contează în UE. Se observă însă și o tendință de scădere care afectează mai mult de jumătate dintre statele membre. Alte rezultate ale Parlametrului 2018 oferă și o imagine contradictorie, jumătate dintre respondenți fiind de părere că lucrurile în UE se îndreaptă într-o direcție greșită.

Parlametrul 2018 analizează, de asemenea, într-un mod mai detaliat opiniile cetățenilor cu privire la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, demonstrând o creștere generală a gradului de conștientizare cu privire la următorul tur de scrutin și o imagine eterogenă a opiniilor și atitudinilor legate de alegeri.

41 % dintre europeni pot identifica în mod corect data alegerilor în mai 2019: o creștere cu 9 puncte procentuale față de un sondaj similar realizat cu șase luni în urmă. 44 % nu sunt însă în continuare în măsură să spună când vor avea loc alegerile. 51 % dintre cetățeni se declară interesați de alegeri, iar prioritățile lor în ceea ce privește campania au evoluat în ultimele șase luni. Imigrația se află acum pe primul loc (50 %), urmată de economie (47 %) și de șomajul în rândul tinerilor (47 %), în timp ce combaterea terorismului se situează pe locul al patrulea, cu 44 %.