Eurobarometrul 
Sondaje de opinie ale Parlamentului European 
 

Spring 2021 survey 

Reziliență și redresare: opinia publicului la un an de la izbucnirea pandemiei

Un sondaj special Eurobarometru, realizat pentru Parlamentul European în perioada martie-aprilie 2021, relevă impactul resimțit din ce în ce mai mult de cetățeni al pandemiei de Covid-19 asupra vieții personale și situației lor financiare. Opt din zece respondenți sunt la curent cu acțiunile Uniunii pentru combaterea pandemiei, drept pentru care sănătatea publică, combaterea sărăciei și relansarea economiei se situează în topul priorităților cetățenilor, din perspectiva Parlamentului European. În general, Eurobarometrul de primăvară al PE confirmă susținerea fermă pentru Uniunea Europeană pe tot parcursul pandemiei, precum și consensul larg încetățenit cu privire la faptul că provocările globale, cum ar fi pandemia de COVID-19, sunt cel mai bine contracarate la nivelul UE.

Principalele constatări:

  • La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, 31 % dintre europeni constatau deja o influență negativă asupra situației lor financiare personale din cauza pandemiei. Alți 26 % se așteaptă ca acest lucru să se întâmple de acum înainte.
  • În pofida acestui impact, majoritatea respondenților (58 %) consideră că beneficiile pentru sănătate ale măsurilor restrictive în țara lor sunt mai mari decât prejudiciile economice pe care le pot cauza.
  • Europenii sunt foarte conștienți de eforturile Uniunii Europene de a combate pandemia de Covid-19: opt din zece europeni au auzit, au văzut sau au citit despre măsurile UE și aproape jumătate dintre toți cetățenii (48 %) știu care sunt.
  • În ciuda fluctuațiilor pe termen scurt și a variațiilor naționale, opiniile în general pozitive pentru imaginea UE sunt la unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani. În medie, la nivelul UE, aproape o jumătate dintre cetățeni (48 %) au o imagine pozitivă despre UE.
  • 74 % dintre europeni doresc ca UE să dispună de mai multe competențe pentru a face față crizelor precum pandemia de COVID-19, dintre care 28 % au declarat că sunt „total de acord”.
  • Întrebați în mod concret ce așteptări au cu privire la Parlamentul European, cetățenii au declarat că doresc ca deputații lor aleși să se concentreze asupra sănătății publice (49 %). În ordine, după sănătate se situează combaterea sărăciei și a excluziunii sociale (39 %), măsurile de susținere a economiei și de creare a noi locuri de muncă (39 %) și măsurile de combatere a schimbărilor climatice (34 %).