Patronaj
Patronajul este o modalitate prin care Parlamentul se asociază la o manifestare oferind sprijinul său moral. Acest patronaj se acordă anual unui număr limitat de manifestări.
-
Evenimente precum conferințe, dezbateri, seminare, școli de vară etc. pot beneficia de patronajul Parlamentului, cu condiția să aibă o dimensiune europeană clară, în special prin evidențierea rolului și contribuției Parlamentului European sau a Uniunii în domeniul în cauză, să fie de o înaltă calitate și să aibă un impact semnificativ. În plus, data (datele) și locul trebuie confirmate, iar durata este limitată. Evenimentele trebuie să aibă un scop nelucrativ.
Se acordă o atenție deosebită măsurii în care evenimentul sensibilizează publicul cu privire la democrația parlamentară europeană și promovează cetățenia europeană activă, drepturile fundamentale, egalitatea de gen, nediscriminarea și incluziunea socială. De asemenea, se acordă o atenție deosebită evenimentelor organizate de comunitățile de tineri sau destinate acestora.
Patronajul nu poate fi acordat pentru evenimente cu caracter comercial sau cu un scop care vizează publicitatea sau promovarea, în mod direct sau indirect, a mărcilor sau a oricărui tip de activitate comercială. El nu poate fi acordat nici pentru evenimente cu caracter politic de partid, inclusiv strângerea de fonduri în scopuri politice și activități de rutină sau interne ale sindicatelor sau ale partidelor politice. Evenimentele și/sau organizatorii care subminează valorile și principiile democratice fundamentale ale Uniunii Europene sunt, de asemenea, excluse.
În cazul în care condițiile de eligibilitate nu mai sunt îndeplinite de o manifestare pentru care Parlamentul a acordat patronajul în temeiul normelor, Președintele poate retrage, în orice moment, decizia de acordare a patronajului.
Patronajul nu impune Parlamentului nicio obligație financiară și nici nu conferă dreptul de a utiliza facilitățile Parlamentului. Pentru informații suplimentare privind condițiile de patronaj, vă rugăm să consultați normele de mai jos.
-
Cererile de patronaj pot fi depuse prin intermediul formularului web dedicat, prin poștă sau prin e-mail și trebuie să fie primite de Președintele Parlamentului European cu cel puțin două luni înainte de data evenimentului.
Cererile, trimise prin poștă sau prin email, trebuie redactate într-o limbă oficială a Uniunii Europene și trebuie să includă informații privind organizatorii și persoanele de contact relevante, o descriere detaliată a evenimentului, inclusiv un program detaliat și datele confirmate. Ele mai trebuie să includă și o descriere a activităților de comunicare referitoare la eveniment.
A se vedea articolul 3 din normele care reglementează patronajul pentru toate informațiile care trebuie furnizate sau pentru a verifica exemplul formularului de cerere online.
Aceste candidaturi trebuie trimise la adresa:
Președintele Parlamentului European
Rue Wiertz 60
1047 Bruxelles
BelgiaE-mail: president@ep.europa.eu
-
Beneficiarii trebuie să menționeze explicit sprijinul Parlamentului European în materialele de comunicare și publicitare cu privire la eveniment, precizând că evenimentul se desfășoară „sub înaltul patronaj al Parlamentului European” și utilizând logoul Parlamentului conceput special în acest scop.
Comunicările cu privire la acest eveniment, inclusiv conținuturile web, trebuie să facă clar distincția între rolul Parlamentului European, ca instituție parteneră care acordă sprijin moral, și cel al eventualelor entități care acordă sprijin financiar.
Manifestările care beneficiază de patronaj și care se desfășoară în cursul celor 12 luni care precedă alegerile europene includ în materialele lor de comunicare o trimitere la alegerile europene și la data desfășurării lor. Sunt incluse elemente vizuale relevante, în conformitate cu Ghidul grafic al Parlamentului.
Birourile de legătură din statele membre
Birourile de legătură ale Parlamentului European (EPLO) sunt responsabile de punerea în aplicare la nivel local a activităților de comunicare instituțională, de implicare a cetățenilor și a părților interesate, de gestionare a contactelor cu mass-media de la nivel național, regional și local și de acordarea de sprijin deputaților în Parlamentul European.
Registrul de transparență
Parlamentul European recomandă tuturor organizațiilor angajate în activități reglementate de Acordul interinstituțional privind Registrul de transparență să se înregistreze în Registrul de transparență.
impreuna-in.eu
impreuna-in.eu este o comunitate pan-europeană care încurajează participarea tuturor la procesul democratic.
Cetățeni ca tine se implică și iau atitudine pentru un viitor mai bun în Uniunea Europeană. Fie prin implicarea directă în politică sau prin promovarea participării la tururile de scrutin, doar impreună putem să ne asigurăm că democrația joacă un rol central în Uniunea noastră.