Premii 

Activitatea Parlamentului European nu se limitează doar la legiferare. O activitate importantă pentru Parlament este și promovarea excelenței. În fiecare an, instituția acordă patru premii pentru recunoașterea excelenței în domeniul drepturilor omului, al cinematografiei, al proiectelor pentru tineret și al cetățeniei. Aceasta este o oportunitate de a aduce în prim-plan persoane și organizații care depun eforturi considerabile pentru a schimba în bine lumea în care trăim și de a încuraja și alte persoane să le urmeze exemplul.

 • Premiul cetățeanului european – O distincție pentru realizări excepționale. 

  Premiul cetățeanului european – O distincție pentru realizări excepționale

  În fiecare an, Parlamentul European acordă „Premiul cetățeanului european”. Acest premiu este o distincție pentru realizări excepționale în următoarele domenii:

  • proiecte pentru promovarea unei mai bune înțelegeri reciproce și a unei integrări mai puternice între cetățenii statelor membre sau pentru facilitarea cooperării transfrontaliere sau transnaționale în cadrul Uniunii Europene;
  • proiecte care presupun cooperarea culturală transfrontalieră sau transnațională pe termen lung, care contribuie la consolidarea spiritului european;
  • proiecte legate de Anul european în curs;
  • proiecte prin care se dă o expresie concretă valorilor consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

  Pot să își depună candidatura pentru Premiul cetățeanului european cetățeni, grupuri de cetățeni, asociații sau organizații, prezentând proiecte pe care le-au realizat, sau pot nominaliza un alt cetățean ori grup sau o altă asociație ori organizație pentru acest premiu.

  Deputații în Parlamentul European au dreptul să facă nominalizări – câte una per deputat în fiecare an.

  Pentru a participa sau a nominaliza pe cineva, apăsați AICI

  Termenul limită pentru înscrieri s-a prelungit până pe data de 29 aprilie 2021! (23:59, ora Bruxelles-ului)


  Pentru mai multe informații:

    
 • Premiul Saharov - pentru libertatea de gândire 

  Premiul Saharov se acordă pentru realizări deosebite în unul dintre următoarele domenii:

  • apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special a libertății de exprimare
  • protejarea drepturilor minorităților,
  • respectarea dreptului internațional,
  • consolidarea democrației și punerea în aplicare a principiilor statului de drept
     
  • Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni – pentru tinerii europeni foarte motivați 

   Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni dorește să încurajeze atât dezvoltarea unei conștiințe europene în rândul tinerilor, cât și participarea acestora la proiecte de integrare europeană. Premiul este acordat acelor proiecte realizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate.

   Acordat în comun anual de Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen, premiul întâi, pentru cel mai bun proiect, este de 7500 EUR, premiul 2 este de 5000 EUR, iar premiul 3 de 2 500 EUR. Cei trei laureați finali ai premiului beneficiază de o vizită la Parlamentul European (la Bruxelles sau Strasbourg). Reprezentanții tuturor celor 27 de proiecte naționale selectate vor fi invitați într-o excursie de patru zile la Aachen, în Germania.

   Premiile acordate pentru cele mai bune trei proiecte vor fi prezentate de Președintele Parlamentului European și de către reprezentantul Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen.

     
  • Premiul LUX - Sprijinirea culturii și a identității europene 

   Premiul LUXFILM a construit punți de legătură în întreaga Europă, aducând în prim-plan filme care ating teme aflate în centrul dezbaterii publice europene. Peliculele selecționate atrag atenția asupra unora dintre principalele probleme sociale și politice de actualitate și reflectă frumusețea și diversitatea cinematografiei europene.

   Începând din 2020, Premiul LUXFILM a devenit LUX – Premiul European pentru Film al Publicului. Noul premiu urmărește să apropie cetățenii de politică, printre inițiativele sale numărându-se invitația adresată publicului european de a juca un rol activ, votând filmele preferate. Premiul își propune, de asemenea, să implice publicul în dezbateri despre Europa, oferindu-i șansa de „a experimenta Europa” emoțional atunci când vizionează filme europene care îl inspiră.