Evropske volitve: vaša priložnost, da odločate o prihodnosti 

Na evropskih volitvah lahko izberete, kdo vas bo zastopal v Evropskem parlamentu, in sooblikujete Evropo.

Na evropskih volitvah izberemo, kdo se bo zavzemal za naše interese v EU. Poslanci Evropskega parlamenta oblikujejo in sprejemajo novo zakonodajo, glasujejo o novih trgovinskih sporazumih, nadzirajo druge institucije in bdijo nad pravilno porabo evropskega denarja, uvedejo pa lahko tudi preiskave o konkretnih vprašanjih. Pozanimajte se o evropskih poslancih, ki ta trenutek zastopajo vašo državo.

Z glasovanjem na evropskih volitvah uveljavljate svojo demokratično pravico do sodelovanja pri odločanju o prihodnosti Evrope in Parlamentu dajete legitimnost, ki jo potrebuje za opravljanje svojih nalog.

Potrebujemo Evropo, v kateri imajo ljudje občutek, da je njihov glas slišan.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli v govoru na zasedanju Evropskega sveta, 17. oktober 2019

Share: 

  Volitve potekajo vsakih pet let in so največje nadnacionalne volitve na svetu. Po volitvah Parlament glasuje o novem predsedniku Evropske komisije, ki je izvršilni organ EU, in o celotni ekipi komisarjev.

  Na zadnjih volitvah maja 2019 se je volilna udeležba močno povečala in je bila na ravni Unije več kot 50-odstotna. Parlament je z nestrankarsko informacijsko kampanjo ljudi pozval k udeležbi na volitvah. Iz kampanje je nastalo gibanje Skupajsmo.EU, katerega cilj je spodbuditi razprave o demokratični prihodnosti Evrope.

  Kako poteka glasovanje

  Obstaja nekaj skupnih pravil glede volitev, vendar so med državami tudi razlike, na primer glede možnosti glasovanja po pošti ali iz tujine.

  Tudi datum volitev ni enoten. Volitve se praviloma začnejo v četrtek (to je običajen dan glasovanja na Nizozemskem) in končajo v nedeljo (v večini držav volitve potekajo na ta dan).

  Število poslancev, izvoljenih v posamezni državi, je odvisno od števila prebivalcev, vendar manjšim državam pripada več sedežev, kot če bi strogo uveljavili načelo sorazmernosti. Trenutno je razpon števila poslancev od šest za Malto, Luksemburg in Ciper pa do 96 za Nemčijo.

  Na volitvah se potegujejo nacionalne politične stranke, vendar se večina poslancev, potem ko so izvoljeni, odloči pridružiti nadnacionalnim političnim skupinam. Večina nacionalnih strank je vključenih v eno od evropskih političnih strank.