Poizvedbe državljanov (Ask EP) 

Če želite izvedeti več o dejavnostih, pristojnostih in organizaciji Evropskega parlamenta, se lahko prek spodaj dostopnega obrazca obrnete na Oddelek za poizvedbe državljanov.

Vi sprašujete, mi odgovarjamo

Tukaj lahko najdete izbor nedavnih perečih tem, o katerih so državljani naslovili vprašanje na Evropski parlament, in naše odgovore.

 • Kako se bo Evropska unija spoprijela s prihodnjimi epidemijami bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi? 

  Državljani se pogosto obrnejo na Evropski parlament z vprašanjem, kako se bo Evropska unija spoprijela s prihodnjimi epidemijami bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi. V zadnjih desetletjih so nekatere bolezni, ki se prenašajo z živali na ljudi, znane kot zoonoze, povzročile različne epidemije in pandemije. Najbolj znana je pandemija koronavirusa, v preteklosti pa so bili to SARS, ebola, aviarna influenca („ptičja gripa“) in HIV/aids.

    
 • Ask EP 2021 – Vprašali ste, mi odgovarjamo 

  Leta 2021 je Oddelek za poizvedbe državljanov (Ask EP) prejel približno 8.600 posameznih sporočil in 4.300 poizvedb v okviru kampanj. Državljani so se na Oddelek obrnili v zvezi z različnimi temami, med drugim pandemijo koronavirusa, temeljnimi pravicami, migracijami in azilom, Afganistanom, Belorusijo in številnimi drugimi. Oddelek za poizvedbe državljanov je prejel tudi številna vprašanja v zvezi z Evropskim parlamentom in njegovimi poslanci, možnostjo opravljanja prakse in načinom obiska Parlamenta.

    
 • Študij in učenje v tujini 

  Državljani se pogosto obrnejo na Evropski parlament z vprašanjem, kakšne možnosti za študij in učenje v tujini Evropska unija nudi državljanom. Erasmus+ je celovit program Evropske unije za izobraževanje. Namenjen je izboljšanju znanj in spretnosti ter zaposljivosti ljudi vseh starosti in poklicev. Nadgrajuje številne prejšnje pobude in je nastal z njihovim združevanjem in vključevanjem.

    
 • Dobava računalniških čipov in polprevodnikov 

  Državljani se pogosto obrnejo na Evropski parlament z vprašanjem, kako Evropska unija zagotavlja oskrbo z mikročipi in polprevodniki. Računalniški čipi so povsod. Uporabljamo jih v številnih izdelkih: računalnikih, medicinskih pripomočkih, tehnologiji 5G in sistemih umetne inteligence ter varnostnih in obrambnih napravah. Proizvodnja teh čipov je odvisna od velike svetovne dobavne verige, v katero so vključene države z vsega sveta. Motnje v enem delu dobavne verige lahko povzročijo velike težave. Leta 2020 so denimo pandemija koronavirusa, neurje v Teksasu in požari na Tajvanu in na Japonskem povzročili globalno pomanjkanje čipov.

    
 • Ukrepi Evropske unije proti lažnim novicam 

  Državljani se pogosto obrnejo na Evropski parlament z vprašanjem, kako Evropska unija ukrepa v boju proti dezinformacijam in „informacijski epidemiji“. Vse več vlad ter tuji in domači nedržavni akterji, kot so ekstremistična gibanja, za širjenje dezinformacij (namerno zavajajočih informacij) po Evropi uporabljajo vse bolj izpopolnjene tehnike, na primer algoritme, avtomatizacijo in umetno inteligenco. Zaradi vojne v Ukrajini se tuji, zlasti pa ruski akterji vse bolj vmešavajo v medije in družbena omrežja. Prizadevajo si, da bi povzročili zmedo in polarizirali družbo ter tako spodkopali demokracijo. Evropska unija je okrepila svoja prizadevanja za zaščito svojih demokratičnih procesov pred manipulacijami.

    
 • Če želite dostop do celotnega besedila v svojem uradnem jeziku EU, izpolnite ta obrazec in ga pošljite Oddelku za poizvedbe državljanov (Ask EP).