Praksa v Evropskem parlamentu 

V Evropskem parlamentu sta na voljo dve obliki prakse: praksa v sekretariatu (Schumanova praksa) in praksa pri poslancih Evropskega parlamenta

Praksa v sekretariatu – Schumanova praksa

Gre za plačano delovno prakso, ki se lahko opravlja v enem od uradnih krajev dela Evropskega parlamenta – v Bruslju, Luxembourgu ali Strasbourgu – ali pa v pisarnah za stike v državah članicah.

Imenuje se po Robertu Schumanu, ki je bil eden od sotvorcev evropskega povezovanja, zaradi katerega v Evropi že 70 let živimo v miru in blaginji. Predlagal je namreč, da bi francosko in nemško premogovništvo in jeklarstvo združili v Evropsko skupnost za premog in jeklo, prvo izmed evropskih skupnosti, ki so pozneje prerasle v Evropsko unijo.

  • Schumanova praksa bo dopolnila vašo izobrazbo in poklicno usposobljenost. Seznanili se boste z delom evropskih institucij in Evropskega parlamenta, ki je osrednje telo odločanja in političnih razprav na ravni Evropske unije.

    Opravljate jo lahko na najrazličnejših področjih, na primer v notranji in zunanji politiki EU, financah, pravu, večjezičnosti, upravi, infrastrukturi in logistiki, komuniciranju ali informacijski tehnologiji.

    Evropski parlament kot delodajalec zagotavlja enake možnosti: k prijavi vabimo kandidate ne glede na spol, spolno usmerjenost, kulturno, etnično ali versko pripadnost ali invalidnost. Izbranim invalidnim kandidatom bodo na voljo potrebne primerne prilagoditve.

    Parlament se je želel pokloniti novinarjem, ki so pri delu izgubili življenje, zato bo naš generalni direktorat za komuniciranje sprejel več Schumanovih praktikantov v spomin na slovaškega preiskovalnega novinarja Jána Kuciaka, ki so ga umorili februarja 2018.

Na koga se lahko obrnete?

Dodatne informacije lahko dobite na naslovu:

Contact: 

Delovna praksa pri poslancih Evropskega parlamenta

Poslanci lahko ponudijo delovno prakso v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju (ali Strasbourgu) na podlagi dogovora z Evropskim parlamentom.Delovna praksa v drugih evropskih institucijah

Tukaj najdete informacije o programih pripravništva v drugih institucijah EU.