Arbeta för EU – Varför Europaparlamentet?
Europaparlamentet är en multinationell, flerspråkig och mångkulturell organisation med anställda från hela Europa. Om du börjar jobba på parlamentet kan du se fram emot intressanta och varierande jobbmöjligheter i en unik organisation och arbetsmiljö i hjärtat av EU.
-
För att stödja kärnverksamheten – dvs. att ge Europaparlamentets ledamöter och allmänheten bästa möjliga service – lägger parlamentet allt större fokus på projektarbete och innovation. Parlamentet är en dynamisk organisation och strävar alltså ständigt efter att hitta nya och bättre arbetsmetoder.
För det mesta jobbar du på ett eller två huvudspråk till vardags, men parlamentet kämpar för flerspråkighet i sitt politiska arbete, och som anställd har du möjlighet att lära dig andra EU-språk.
Parlamentets personal arbetar i moderna lokaler med infrastruktur som är anpassad till olika arbetssätt. Här finns också toppfaciliteter, t.ex. sportanläggningar.
-
Som anställda vid Europaparlamentet stöttar vi parlamentsledamöterna i deras arbete för en stark och fungerande demokrati i Europa.
Precis som ledamöterna kommer vi från alla EU-länder. De flesta av oss arbetar på någon av parlamentets tre arbetsorter, dvs. Bryssel, Luxemburg eller Strasbourg. Ett mindre antal arbetar vid något av parlamentets förbindelsekontor som finns i varje medlemsland.
Vi strävar efter att erbjuda ledamöterna bästa möjliga stöd och service genom att fokusera på resultat, innovation och nöjda kunder.
Varje anställd stöttar direkt eller indirekt ledamöterna i deras arbete, till nytta för EU:s befolkning inom en lång rad områden.
Om du börjar jobba på parlamentet kan du t.ex. få arbeta med ...
- Plenum: Vi sköter parlamentets plenarsammanträden i Strasbourg och Bryssel. Det handlar om allt ifrån att organisera debatterna i kammaren till att hantera tekniken som behövs för omröstningarna om lagstiftning, tolkning, ljud, webbsändningar m.m.
- Parlamentsutskott: Ledamöterna arbetar i utskott där de debatterar och utarbetar parlamentets ståndpunkter om förslag till EU-lagstiftning och EU-politik, men också EU:s budget, innan frågorna går vidare till kammaren. Vi arbetar inom alla EU:s politik- och kompetensområden, vilket omfattar all intern politik och utrikespolitik.
- Utredningar: Vi ser till att det tas fram utredningar av högsta kvalitet i just de frågor som ledamöterna arbetar med, så att de ska ha all information de behöver som stöd i arbetet som lagstiftare och beslutsfattare.
- Rättsliga frågor: Vi erbjuder ledamöterna och parlamentet rättslig analys och rådgivning av högsta kvalitet på alla parlamentets arbetsområden.
- Kommunikation: Vi kommunicerar på alla 24 officiella EU-språk för att EU:s invånare ska kunna följa allt som parlamentet gör. Vi har specialister som arbetar med pressmaterial, sociala medier, audiovisuella medier, design och utformning, och många andra sorters specialiserad kommunikation.
- Flerspråkighet: Vi ser till att ledamöterna kan arbeta på vilket som helst av de 24 officiella EU-språken genom att tillhandahålla tolk-, översättar-, juristlingvist- och andra språktjänster av högsta kvalitet.
- Personalfrågor: På det här området fokuserar vi på personalens utveckling och välbefinnande och på olika personalrelaterade tjänster. Vi hjälper till att hitta rätt person till rätt jobb vid rätt tidpunkt och ser till att arbetsmiljön för de anställda är säker, hälsosam och inkluderande.
- It: Vi utformar, utvecklar och levererar förstklassiga it-lösningar för parlamentet genom it-projekt, sköter underhåll av systemen och ser till att de är säkra.
- Byggnader och logistik: Vi leder parlamentets byggprojekt, sköter underhåll av våra byggnader på alla arbetsorter och har hand om logistik (transporter m.m.).
- Ekonomi: Vi har hand om parlamentets budget och ekonomi samt det administrativa stödet till ledamöterna.
- Säkerhet: Vi skyddar parlamentets byggnader och personal.
- Övergripande innovation: Oavsett var inom parlamentet du arbetar finns det gott om möjligheter att delta i strategiska projekt tillsammans med kollegor från andra avdelningar.
-
Alla våra anställda har en mängd olika möjligheter att lära sig och utvecklas yrkesmässigt medan de arbetar på parlamentet.
Rörlighet för personalen: Om de inte har en väldigt specifik tjänst (läkare, arkitekt eller lingvist) uppmuntras tjänstemän vid parlamentet att byta jobb internt minst vart sjunde år. Att regelbundet byta jobb ger varje anställd möjlighet att upptäcka nya områden av parlamentets verksamhet och utveckla nya kompetenser och få nya erfarenheter. Det är också ett sätt för vår organisation att bevara sin flexibilitet och anpassningsförmåga.
Lärande och utveckling: Vi främjar och värdesätter kontinuerligt lärande. Utöver att vi erbjuder våra anställda ett brett utbud av kurser och utvecklingsprogram, ser vi till att de deltar i intressanta och utmanande arbetsprojekt och arbetar med erfarna specialister, vilket ger ovärderliga möjligheter till lärande på arbetsplatsen.
Karriärutveckling: Karriärutvecklingen vid parlamentet bygger på en öppen och meritbaserad befordringspolitik. Personalen uppmuntras och får stöd att utvecklas under hela sin tid här hos oss. Det kan röra sig om att ta sig an nya projekt eller större ansvar, eller att söka till chefstjänster.
Tjänstledighet av personliga skäl: Tjänstemän vid parlamentet kan be att få göra ett eller flera avbrott i sin karriär – utan lön, men med rätt att komma tillbaka. Det kan t.ex. vara för att studera, för att vidga sina vyer under en längre resa eller för att prova på ett annat jobb utanför EU-institutionerna.
-
Parlamentet är en inkluderande organisation som karaktäriseras av mångfald och vi menar att vår styrka och framgång ligger i att vi bejakar och värdesätter våra olikheter.
Parlamentet är en ivrig försvarare av inkludering och mångfald. Med starkt stöd från Europaparlamentets ledamöter arbetar vi aktivt för att se till alla anställda, praktikanter och besökare känner sig välkomna och respekterade i vår organisation. Vi arbetar för en säker och inkluderande arbetsmiljö som är helt fri från diskriminering.
Parlamentet stöder sökande med funktionsnedsättning genom att erbjuda rimliga anpassningsåtgärder när de behöver det. Vi arbetar tätt ihop med både interna avdelningar och externa tjänsteleverantörer för att hela tiden bli bättre på att tillmötesgå sökande med funktionsnedsättning i alla steg av parlamentets uttagningsprov och urvalsförfaranden. Då tittar vi bland annat på hur man gör på andra håll i världen och lyssnar på synpunkter från de sökande själva.
Parlamentet anordnar varje år ett urvalsförfarande för att rekrytera kontraktsanställda med funktionsnedsättning. Mer info om det förfarandet hittar du genom att klicka här.
Parlamentet är multinationellt och mångkulturellt. Våra anställda kommer från alla EU-länder och representerar mångfald av alla de slag. Tillsammans arbetar vi för att bygga ett Europa som är förenat i mångfalden. Som ivrig försvarare av inkludering och mångfald håller parlamentet hårt på allas lika möjligheter och tillämpar europeisk och internationell lagstiftning mot diskriminering.
-
Parlamentet erbjuder en rad flexibla arbetsformer och stödåtgärder som underlättar för de anställda och deras familjer.
Distansarbete: För att skapa en bättre balans mellan arbetsliv och privatliv erbjuder vi möjligheten att arbeta hemifrån en del av arbetstiden. Det fungerar tack vare att parlamentet har it-program och it-utrustning av modernt snitt samt en rad videokonferenslösningar.
Deltidsarbete: Vi erbjuder en rad olika deltidsalternativ som du kan använda och anpassa efter dina och ditt teams behov.
Olika typer av familjerelaterad ledighet: Vi erbjuder
- olika former av föräldraledighet så att du kan ta hand om dina barn,
- familjeledighet så att du kan ta hand om exempelvis äldre släktingar,
- särskild ledighet så att du kan ta hand om sjuka anhöriga.
Skolor och barnomsorg: Vi erbjuder barnomsorg av högsta kvalitet för små barn och tillgång till Europaskolor. Flera av våra kontorsbyggnader har också särskilda amningsutrymmen och familjerum.
Stöd till utlandsboende anställda: De flesta av våra anställda lämnar sitt hemland, så vi erbjuder en mängd olika stödtjänster i samband med att man flyttar till och bosätter sig i ett annat land för jobbets skull. Vi tillhandahåller information och administrativt stöd i samband med flytten, anordnar sammankomster för nyanställda tillsammans med andra EU-institutioner och kan också ge stöd till medföljande make/maka eller registrerad partner. Du kan också ha rätt till utlandstillägg som kompensation för att du bor utanför ditt hemland, och till bosättningsbidrag om du är tvungen att flytta från ett annat land för att påbörja ditt nya arbete.

Så här söker du
Parlamentet avlönar omkring 8 000 tjänstemän och andra anställda över hela unionen. Läs om hur du kan bli EU-tjänsteman eller rekryteras för andra typer av uppdrag.