aller au contenu
 

LUX-Publieksprijs...

15/04/2021


... kijk online gratis naar de genomineerde films en kies je favoriet!

 
Van vrijdag 25 april tot zondag 2 mei om middernacht kunt u twee van de drie films die geselecteerd zijn voor de LUX-Publieksprijs 2021 gratis online bekijken. Dit zijn de documentaire "Collective" van Alexander Nanau en de film "La Communion / Corpus Christi" van Jan Komasa.
 

 

De LUX-prijs voor het Europese filmpubliek wordt toegekend door de European Film Academy en het Europees Parlement.

In de huidige economische en sociale crisis, die nog wordt verergerd door de COVID-19-pandemie en die een bedreiging vormt voor kunst, cultuur en film, wil de LUX-Publieksprijs creativiteit in al haar diversiteit aanmoedigen. Het promoten van de Europese film is een middel om het isolement en de fysieke en psychologische barrières die Europa verdelen, te overwinnen.

Het doel van de prijs is de verspreiding van Europese films te steunen, en de drie films die de eindronde halen, zullen in alle officiële talen van de Europese Unie worden vertaald.

Het publiek en de leden van het Europees Parlement worden uitgenodigd online te stemmen. De film die de hoogste totaalscore krijgt van het publiek en de Europarlementsleden, waarbij beide groepen elk 50% van de uitslag bepalen, wint de LUX-Publieksprijs.

De winnaar wordt dan bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in het Europees Parlement op woensdag 9 juni 2021, tijdens de plenaire zitting in Straatsburg.

 De online LUX Cinema is open van vrijdag 23 april tot zondag 2 mei (middernacht) en de films zijn gratis te bekijken, maar let op: het aantal plaatsen is beperkt! Beide films zullen beschikbaar zijn met ondertitels in het Frans, Nederlands en Duits.

Op de sociale mediakanalen van het Bureau van het Europees Parlement in België (Facebook, Instagram, Twitter) zal praktische informatie worden gepubliceerd over hoe de films kunnen worden bekeken. Hou ze in de gaten!

 

Genomineerde films voor de LUX-Publieksprijs 2021:

 

 

La Communion / Corpus Christi van de Poolse regisseur Jan Komasa (originele titel: Boże Ciało)

 

De film is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een jonge ex-gedetineerde die een spirituele transformatie ondergaat en priester wil worden. Door een speling van het lot, krijgt hij de verantwoordelijkheid over een parochie in een klein Pools dorpje. Naarmate het verhaal evolueert, wordt hij geconfronteerd met een tragisch geheim dat vreet aan de gemeenschap. Via het verhaal van deze charismatische priester, onderzoekt Komasa wat een gemeenschap vormt en wat ons vatbaar maakt voor zowel valse als echte leiders.

 

 

Collective van de Roemeense regisseur Alexander Nanau (originele titel: Colective)

 

Deze opzwepende documentaire werd genoemd naar een nachtclub in Boekarest waar een tragische brand in 2015 27 jonge sterfgevallen en 180 gewonden veroorzaakte. De documentaire volgt een team journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers in het ziekenhuis stierven hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagende corruptie en nepotisme die levens kosten, maar tonen ook dat moedige en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen keren. "Collective" is ook genomineerd voor de Academy Awards (Oscars) van dit jaar.

 

 

Drunk (Another Round) van de Deense regisseur Thomas Vinterberg (originele titel: Druk)

 

Heb je al eens gehoord van de obscure theorie van een Noorse psycholoog dat een kleine hoeveelheid alcohol in ons bloed onze geest kan openen, creativiteit kan stimuleren en ons gelukkig kan maken? Vier leraren van de middelbare school maken er een experiment van, maar wat lijkt als een oplossing voor een midlifecrisis, ontspoort al heel snel. Vinterberg’s film gaat niet alleen over drinken, het heeft een diepere boodschap over de hoogte- en dieptepunten van het leven, en hoe er eerlijk mee om te gaan. ‘Druk’ werd ook genomineerd voor de Academy Awards (Oscars). Deze film zal helaas niet beschikbaar zijn op VOD-platforms in België.

 

Om je reeds in de sfeer te brengen, bekijk zeker eens de trailers van de drie films van de LUX-Publieksprijs 2021.