aller au contenu
 

LUX-Publieksprijs 2021 gaat naar...

14/06/2021

... de film "Collective".

Op woensdag 9 juni kende de EP-voorzitter David Sassoli tijdens een ceremonie in Straatsburg de LUX-publieksprijs 2021 toe aan Collective.  

Documentaire 'Collective' wint de LUX-publieksprijs 2021
Documentaire 'Collective' wint de LUX-publieksprijs 2021

 

“Na de periode die we net hebben meegemaakt, groeit de behoefte van mensen om samen te komen, niet alleen op plaatsen die zijn gewijd aan discussie en debat, maar ook in bioscopen. Cultuur en cinema zijn niet alleen uitingen van de creatieve en economische vitaliteit, maar vooral van de democratische vitaliteit van onze samenlevingen", zei David Sassoli tijdens de ceremonie die in hybride vorm plaatsvond.

 Regisseur en producent Alexander Nanau nam de prijs in ontvangst en bracht hulde aan de slachtoffers en families die betrokken waren bij de tragedie en de onafhankelijke pers die het verhaal aan het licht bracht. "We willen de corruptie in Europa bestrijden en we willen een vrije pers. Samenlevingen evolueren niet als we geen cultuureducatie en vrije pers hebben. Het is jullie plicht om onze burgers te steunen, de uitgaven voor cultuur en onderwijs te reguleren en de journalistiek te beschermen“, zei hij.

 

LUX-Publieksprijs 2021 gaat naar “Collective“
LUX-Publieksprijs 2021 gaat naar “Collective“

Over de winnende film

Collective van Roemeense regisseur Alexander Nanau

Deze opzwepende documentaire werd genoemd naar een nachtclub in Boekarest waar een tragische brand in 2015 27 jonge sterfgevallen en 180 gewonden veroorzaakte. De documentaire volgt een team journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers in het ziekenhuis stierven hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagende corruptie en nepotisme die levens kosten, maar tonen ook dat moedige en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen keren.

Collective werd dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorieën beste internationale film en beste documentaire.

 

De andere twee finalisten voor de prijs waren: Druk (Another Round) van de Deense regisseur Thomas Vinterberg en Corpus Christi van de Poolse regisseur Jan Komasa.

Voor meer details, klik op deze link!