Ga naar de inhoud
 

EPAS-evenement online

16/03/2021


Op 15 maart 2021...

   De Liaisonbureaus van het Europees Parlement in België, Frankrijk en Groothertogdom Luxemburg hebben op maandagmorgen 15 maart gezamenlijk een virtuele, grensoverschrijdende EPAS-bijeenkomst (European Parliament Ambassador School) georganiseerd over het thema ‘vrijheid van pers en meningsuiting’, namelijk ‘Hoe zit het met onze persvrijheid en vrijheid van meningsuiting?’

   Dit evenement, dat plaatsvond via Zoom, werd bijgewoond door 6 Europarlementsleden: Benoît Lutgen (EVP - BE), Isabel Wiseler-Lima (EVP - LU), Marie Arena (S&D - BE), Sylvie Guillaume (S&D - FR), Charles Goerens (Renew Europe - LU), Gwendoline Delbos-Corfield (The Greens - FR), en ongeveer 200 leerlingen van 12 Belgische, Franse en Luxemburgse scholen.

De deelnemende Belgische scholen waren de volgende: Athénée Royal Crommelynck uit Sint-Pieters-Woluwe, Athénée Royal Thil Lorrain uit Verviers, lPES uit Waver en Collège Notre-Dame de la Paix uit Erpent.

De leerlingen werd gevraagd het onderwerp in de klas voor te bereiden en een Belgische persoonlijkheid voor te stellen die de persvrijheid of de vrijheid van meningsuiting verdedigt. Zo presenteerde een klas van de AR Crommelynck striptekenaar en cartoonist Philippe Geluck en zijn gekende "kat" die de vrijheid van meningsuiting verdedigt en hielden leerlingen van de AR Thil Lorrain een PowerPoint-presentatie over Ricardo Gutiérrez, journalist en secretaris-generaal van de Europese Federatie van Journalisten. Leerlingen van een Franse middelbare school presenteerden dan weer Hervé Ghesquière, een journalist, en leerlingen van een Luxemburgse school stelden de klokkenluider Antoine Deltour voor, de man die achter Luxleaks zat.

Het onderwerp gaf duidelijk aanleiding tot veel vragen. Deze werden niet enkel gesteld via Slido, maar ook live tijdens de webinar.

Alle deelnemers hebben genoten van het debat, dat een leuke afwisseling bood van hun routine!

Hieronder vindt u de link naar het Facebook en Youtube kanaal van het Liaisonbureau in Luxemburg:

Facebook
Hoe zit het met onze persvrijheid van vrijheid van meningsuiting? - YouTube