Ga naar de inhoud
 
 
 

Europe @ school - Actieve lessen over de Europese Unie

Het lesmateriaal "Europe@school" - Actieve lessen over de Europese Unie is ontwikkeld om scholen die deelnemen aan het “European Parliament Ambassador School”-programma lesmateriaal te geven over de Europese parlementaire democratie en de Europese waarden. Het is op maat gemaakt voor leerlingen van 14-18 jaar in het secundair onderwijs.

Gebaseerd op het oorspronkelijke lesmateriaal “28 in 1”

"Europe@school" is gebaseerd op het oorspronkelijke lesmateriaal “28 in 1”, dat in 2015 eveneens door Ryckevelde vzw werd ontwikkeld voor het Bureau van het Europees Parlement in België.
Het uitgebreide en aangepaste programma "Europe@school" is op maat gemaakt, kant-en-klaar, modulair lesmateriaal met actieve werkvormen. Voor de ontwikkeling ervan werd rekening gehouden met de enthousiaste reacties van leraren die "28 in 1" gebruikt hebben.

Groeien in actief Europees burgerschap - modulaire aanpak

Het lesmateriaal "Europe@school" biedt vier modules; elk daarvan komt overeen met een van de vier typen activiteiten die leerlingen aanzetten om te groeien in actief Europees burgerschap (theoretisch model ontwikkeld door Ryckevelde vzw). Dit zijn activiteiten die ook deel uitmaken van het "European Parliament Ambassador School"-programma.

De vier modules bouwen voort op elkaars inhoud, maar kunnen ook afzonderlijk worden gebruikt worden. De leraar kan, rekening houdend met inhoud, moeilijkheidsgraad en methode, kiezen uit 25 uur aan lesmateriaal en activiteiten.

Inhoud van het leerpakket "Europe@school"

 

In de lerarenhandleiding vind je de vier modules met daarin alle uitleg over de verschillende lesactiviteiten waaruit je kan kiezen. In de bijlagen vind je alle speelkaarten en groepswerkbladen.

 
 .

Het leerlingenwerkboek bestaat uit kant-en-klare informatie op maat van de leerlingen.  Ook de individuele werkbladen voor de leerlingen vind je daarin.

 

EXTRA: Kant-en-klare presentaties met achtergrondinformatie, een online quiz over de EU en een oefening online stemmen bij module 4 "verkiezingen in de klas".

Alle uitleg over het gebruik van de presentaties, de online quiz en de oefening "online stemmen" vind je in de lerarenhandleiding.

Online quiz bij Module 1
Prezi-presentatie bij Module 2
Prezi-presentatie bij Module 3
Prezi-presentatie biij Module 4
Oefening: verkiezingen in de klas - online stemmen met Mentimeter-tool bij Module 4
 

Engelse versie van "Europe@school"

This is a "country-neutral" version!

 

Aarzel niet ons te contacteren met alle vragen en opmerkingen: epbrussels-edu@ep.europa.eu

Wij wensen je alvast veel succes met je lessen over de Europese Unie !