Ga naar de inhoud
 

European Parliament Ambassador School 2020/21

Word "European Parliament Ambassador School" en woon de introductiedag bij in het Europees Parlement op 10 november 2020!

21/09/2020

'European Parliament Ambassador school' (EPAS) is een samenwerkingsprogramma tussen het Europees Parlement en scholen uit het secundair onderwijs. Het doel is om de Europese dimensie van scholen verder uit te bouwen zodat de leerlingen actieve burgers met EU-kennis kunnen worden.

Heb je interesse om deel te nemen met je school? We organiseren een introductie-seminarie hierover op dinsdag 10/11/2020 in het Europees Parlement in Brussel. U vindt nu de EPAS-handleiding 2020/21 door hier te klikken of bijna aan het einde van deze webpagina (ook met het verslagbestand).

 

Maak van je leerlingen actieve Europese burgers...

 

Het programma is bedoeld voor secundaire scholen (ASO, BSO, KSO, TSO).
Op elke school zijn een of meerdere “senior ambassadors” (leerkrachten) en “junior ambassadors” (leerlingen), die het programma schragen. Ze organiseren Europa-activiteiten op school, gaande van debatten over workshops tot zelfs een EU-escape room...
EPAS-scholen werken aan de EU-kennis van de leerlingen en trainen hun democratische vaardigheden, zoals kritische burgerzin. Ook leerkrachten worden geïnspireerd en voorzien van tools voor Europa-onderwijs. Ze kunnen deelnemen aan seminaries in het Europees Parlement, en op die manier deel uitmaken van een Belgisch en Europees netwerk van EPAS-scholen. Er zijn trouwens al meer dan 1100 EPAS-scholen in de Europese Unie.
Op het eind van het schooljaar krijgen de leerlingen ("junior ambassador") een EPAS-certificaat. In heel wat scholen komt door EPAS een nieuwe Europese dynamiek tot stand.

 

Waarom instappen in EPAS?

 

EPAS biedt een meerwaarde voor leerlingen, voor leerkrachten en voor de school zelf:

 

- EPAS-scholen werken aan de EU-kennis van de leerlingen en trainen hun democratische vaardigheden, zoals kritische burgerzin. Zo werkt de school aan de ontwikkeling van Europees burgerschap bij de leerlingen, en geeft hen de mogelijkheid om dit uit te dragen op school en erbuiten;

 

- Om dat te bereiken wordt er ook gewerkt aan de kennis en didactische vaardigheden voor Europese burgerschapseducatie van de leerkrachten. Ze worden geïnspireerd en voorzien van tools voor Europa onderwijs. Ze kunnen ook deelnemen aan seminaries;

 

- EPAS geeft scholen de mogelijkheid om hun Europese dimensie zichtbaar te maken en een Belgisch en Europees netwerk uit te bouwen.

Op onze website kan u  zien hoe EPAS tot bloei is gekomen op Belgische scholen. U kan ook informatie vinden over seminars in het Europees Parlement, door te klikken op de onderstaande link:

Here kan U altijd alles te weten komen over het EPAS-programma vanaf het begin...

 

Deel uitmaken van een netwerk

 

Het EPAS- netwerk krijgt in België vorm binnen de gesloten Facebookgroep voor « junior ambassadors » en deze voor « senior ambassadors ».

Daarnaast ontmoeten de leerkrachten elkaar ook tijdens het EPAS-seminarie georganiseerd door het Bureau van het Europees Parlement in België.

EPAS-Europa werkt ook aan een nieuwe website in 24 talen voor alle EPAS-scholen.

Zie alvast ook de Facebook European Parliament Ambassador School programme.

 

EPAS-certificering en zichtbaarheid voor de school

Je inspanningen worden beloond. Een school die voldoet aan de EPAS criteria komt in aanmerking voor certificering. Voor de school betekent dat: de titel van ‘EPAS’-school, het feit dat het EPAS-logo mag vermeld worden op alle communicatie van de school, en een EPAS-plaquette die op de gevel van de school kan aangebracht worden.

 

De «juniors ambassadors » ontvangen ook een EPAS-certificaat.

 

De uitreiking van de certificaten gebeurt na evaluatie en op het einde van het schooljaar in het Europees Parlement.

 

Belgische EPAS-scholen 2019-2020

Meer informatie

 

Heb je interesse om met je school aan dit programma deel te nemen in de toekomst ?

We organiseren een introductiedag over het EPAS-programma  op dinsdag 10/11/2020 in het Europees Parlement in Brussel of online.  Je kan je alvast hiervoor inschrijven via deze link. Verdere informatie krijg je dan later via e-mail.

Op 13/11/2020 organiseren we deze infodag voor Franstalige leraren.

Je kan ook een mail sturen naar epbrussels-edu@europarl.europa.eu indien je nog vragen hebt.

 

De nieuwe EPAS Handleiding en het nieuwe Verslag schooljaar 2020-2021 hieronder:

Europahuis Ryckevelde is de partner van het Liaisonbureau in België voor de realisatie van het EPAS-project.

Europahuis Ryckevelde Website