Ga naar de inhoud
 

European Parliament Ambassador School Programme

06/05/2021

WORDT JOUW SCHOOL AMBASSADEUR VAN HET EUROPEES PARLEMENT?

Vind jij het als leerkracht belangrijk om je leerlingen actief te laten meedenken over de wereld waarin we leven? Dan is het European Parliament Ambassador School (EPAS) programma vast iets voor jou!

 

Wat is EPAS?

 

Het European Parliament Ambassador School programma, of kortweg “EPAS” is een samenwerkingsprogramma tussen het Europees Parlement en scholen uit het secundair onderwijs. Het loopt in alle 27 lidstaten van de Europese Unie en heeft als ultiem doel om van jongeren kritische, actieve Europese burgers te maken. Elke deelnemende school stelt een ploeg aan van enkele senior ambassadors (leerkrachten) en junior ambassadors (leerlingen). Dit EPAS team staat in voor de Europa-activiteiten op school en woont de Belgische én Europese EPAS-bijeenkomsten bij.

 

Waarom meedoen?

 

Dit programma schat alles wat op school gebeurt rond burgereducatie naar waarde: activiteiten over actualiteitsthema’s zoals het klimaat, over de EU algemeen, uitwisselingen, … je brengt het er allemaal in onder. Bovendien biedt het EPAS netwerk van Belgische en Europese scholen je inspiratie over hoe andere leerkrachten en leerlingen Europese burgerschapseducatie aanpakken. En je krijgt een rechtstreekse lijn naar onze Europarlementsleden.

 

 

Schrijf je in voor de introducatiedag op 28 september 2021

 

Konden we je nieuwsgierig maken? Fijn! We nodigen je graag uit naar de introductiedag van het programma op 28 september (in het Nederlands) of 30 september (in het Frans), in Brussel. Klik hier om je in te schrijven. Wil je al een voorproefje? In onderstaande video van 18 minuten legt Machteld kort uit wat het inhoudt en hoe je een EPAS school wordt. Hopelijk maakt het jou, je collega’s en/of directie enthousiast om deel te nemen! We kijken er alvast naar uit je te verwelkomen.

 

 

Klik hier voor het nieuwsbericht voor Franstalige scholen, de video in het Frans en om je in te schrijven voor de introductiedag in het Frans op 30 september 2021.

 

Het Bureau van het Europees Parlement in België deed een beroep op het Europahuis–Ryckevelde om het bij dit project te steunen.

 

We zijn beschikbaar om uw vragen te beantwoorden via epas@europahuis.be of op 050/352720 (Europahuis–Ryckevelde) of ook met Chantal Gennen uit het Bureau van het Europees Parlement in België op 02/2831266.

 

Voor meer info, klik hier of daarnaast om ook de handleiding te bekijken.