Ga naar de inhoud
 

Euroscola

30/09/2019

Euroscola Straatsburg
Euroscola Straatsburg

Nieuwe selectie voor de data tussen januari 2020 en mei 2020! Je kan deelnemen tot 24/10/2019.   Euroscola is een project georganiseerd door het Europees Parlement waarbij scholen elkaar ontmoeten in Straatsburg voor een eendaagse en meertalige simulatie van een plenaire zitting van het Europees Parlement.
Voor zover mogelijk zijn alle EU-landen vertegenwoordigd, maar wel door maximaal één school per land.

 .
 
 .
 .
 .

Zojuist hebben we de euroscola kalenderdata voor de eerste helft van 2022 ontvangen:

 

 

•            9 februari 2022 -  “ Climate change and the environment: how can we live in

                                           harmony with nature?  (online sessie)

•            25 maart 2022  -  “ The European Democracy ”

•            20 mei 2022     -  “ Digital transformation: what is your vision for the digital age? 

 

 

De formaten van de sessies in maart en mei zijn nog niet vastgesteld en zijn afhankelijk van de ontwikkeling van de gezondheidssituatie.

 

Als u geïnteresseerd bent in de februari-sessie, stuur dan voor 20 december 2021 een mail naar mevrouw Chantal GENNEN: E-mail

 

Voor meer info kan je altijd op de Euroscola website klikken.

 
 


Wat is Euroscola?

Met Euroscola ga je met je klas naar Straatsburg om aan een simulatiezitting van het Europees Parlement mee te doen samen met scholen uit de andere landen van de EU.

Een goed voorbeeld van Euroscola kan je zien in de video van CanalZoom over de Euroscola-deelname van Collège Saint-Guibert (Gembloux) in Straatsburg op 2 februari 2017 (in het Frans).

Voor andere video's
 .
 .
Instituut Vierge Fidèle (Brussel)
Instituut Vierge Fidèle (Brussel)

Voor meer getuigenissen :

Winnaars 2016/2017
Getuigenissen

Meer informatie : website van Euroscola en Facebook

Euroscola-sessies worden steeds live gestreamd.
Streaming van (geef de datum van de Euroscola-zitting in om ze te bekijken)  :  EPTV

 .
 .
 
 .
 .
 .

Aan Euroscola deelnemen

Voor wie ?

De Euroscola-dagen richten zich tot de derde graad van het secundair onderwijs (16- tot 18-jarigen). In het algemeen gaat het om een project voor ASO, TSO, KSO en BSO. Frans, Engels en Duits zijn de werktalen voor Euroscola. Er wordt getolkt van en naar deze 3 talen in de voormiddag. Tijdens de debatten in de namiddag zijn er geen tolken. Om actief aan de debatten te kunnen deelnemen is een goede kennis van het Engels noodzakelijk.

De inzet van een enthousiaste leerkracht zorgt ervoor dat de leerlingen goed voorbereid en met een basiskennis over de EU aan het debat deelnemen. Euroscola biedt een mooie kans om over verschillende vakken heen samen te werken (Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie, Taalvakken, Cultuurwetenschappen, PAV,…).

Klassen (of delegaties van studenten van verschillende klassen) kunnen aan Euroscola meedoen. Per school mag slechts één groep deelnemen (min. 10 en max. 24 leerlingen en 2 begeleiders ; als er minder dan 15 leerlingen zijn, mag slechts één begeleider vergezellen

 .

Kosten ?

Het Europees Parlement komt tussen in de kosten van Euroscola, op basis van de afstand tussen de school en Straatsburg (reiskosten, overnachting in Straatsburg).

 .
 .
 .
 
 .
 .

Selectie

Het Bureau van het Europees Parlement in België doet de selectie voor Belgische scholen. De selectie voor het 1ste trimester is in april/mei van het voorafgaande schooljaar; de selectie voor het 2e en 3e trimesters is in september/oktober.

Ter info: scholen die tijdens het schooljaar 2018/2019 deelnamen aan een Euroscola-zitting, kunnen niet deelnemen in het schooljaar 2019/2020!

 

 

Data voor het schooljaar 2019/2020 (tweede en derde trimester)

17/01/2020
23/01/2020
30/01/2020
06/02/2020
14/02/2020 (enkel voor EPAS-school max. 20 lln. en 2 lkr.)
27/02/2020 (deze datum valt in de Krokusvakantie)
13/03/2020 (enkel voor EPAS-school max. 20 lln. en 2 lkr.)
26/03/2020
03/04/2020
23/04/2020
07/05/2020
15/05/2020

 

 
 
 .

Om met je school geselecteerd te worden, moet je een originele klasfoto sturen en een videoclip* van max. 2 minuten maken:

Eten, slapen, werken, reizen, sporten, op stap gaan, surfen, facebooken, instagrammen, lezen, leren, ontspannen,.... Hoeveel keer op een dag worden we geconfronteerd met "het buitenland", en steken we virtueel of mentaal de grens over? 

Het begint bijvoorbeeld bij het ontbijt: wat drink je, wat eet je, vanwaar komen die producten? Je gaat naar school met de fiets, de bus, de trein. Waar werd je fiets, de bus, de trein geproduceerd?  In België, of niet?

Maak een filmpje van max. 2 minuten met concrete voorbeelden over jullie "confrontaties" met het buitenland.

Deadline

Deze clip moet samen met het deelnameformulier gestuurd worden naar het Bureau van het Europees Parlement in België (epbrussels-edu@ep.europa.eu ), ten laatste op 24/10/2019.
De resultaten worden in de week van 18/11/2019 gepubliceerd.

 

Na de selectie sturen wij een communicatieprogramma aan de leraar. Dit bevat een aantal  elementen die te maken hebben met het delen van jullie Euroscola-ervaringen  (website, social media, blog). Het Bureau van het EP in België vraagt de verantwoordelijke leraar van de school die geselecteerd werd zich te engageren om dit uit te voeren.

 
 .

Door deel te nemen aan deze wedstrijd geef je het Bureau van het Europees Parlement in België het recht om de inzendingen, filmpjes, foto’s te publiceren op de website en social media (Facebook en Twitter). Gelieve dus ook de toelating van de leerlingen / de ouders te vragen om foto’s van de leerlingen te mogen publiceren.
*Voor het gebruik van muziek in de video, vragen wij jullie uitsluitend gebruik te maken van websites waar je rechtenvrije muziek kan downloaden: https://creativecommons.org/legalmusicforvideos/
http://freemusicarchive.org/
http://www.bensound.com/
;
Vermeld aan het einde van de clip de bron van de muziek, bijvoobeeld Muziek: Song title - Bensound.com

 

 .
Vul het online-deelnameformulier in
 .
 .
 
 .
 .

Selectiecriteria

Een jury binnen het Bureau in België duidt de winnaars aan. We hanteren volgende criteria:

  1. De videoclip moet een aantal concrete voorbeelden geven van dagelijkse "confrontaties" met het buitenland.
  2. De mate waarin de hele klas, eventueel ook de school bij de videoclip betrokken is
  3. Creativiteit, originaliteit, ludieke benadering

 

 

 .
 .
 
 .
 .
 .

Informatie

Belgische scholen kunnen Lieve Lauwerens contacteren.

Scholen van andere lidstaten moeten het Bureau van het EP in hun land contacteren.

Het Bureau van het Europees Parlement bij u in de buurt !
 .
 
 .
 .
 .

Euroscola ervaringen