Ga naar de inhoud
 
20/03/2012

European Youth Parliament : een origineel avontuur voor scholen!

European Youth Parliament is vóór alles een educatieve ervaring. Studenten uit het secundair onderwijs debatteren over actuele, soms controversiële onderwerpen en staan even in de schoenen van echte Europarlementariërs. Ze hebben bovendien de kans om Europarlementariërs Philippe DE BACKER (ALDE) en Kathleen VAN BREMPT (S&D) te ontmoeten.

Het is geen eenvoudige oefening: vóór de "zitting" in het Europees Parlement hebben de jongeren op school hun resolutie geschreven. Grondig op het onderwerp ingaan en een standpunt bepalen zijn dus nodig. Tijdens de zitting stellen ze hun resolutie voor aan de andere scholen, die op hun beurt andere parlementaire commissies zijn. Uiteraard volgt een debat en worden amendementen ingediend; dit alles resulteert in een finale stemming over de resolutie.

Philippe de Backer en Kathleen van Brempt
Philippe de Backer en Kathleen van Brempt

Als afsluiter volgt op vrijdagnamiddag steevast een debat met echte Europarlementariërs. Dit jaar waren Philippe DE BACKER en Kathleen VAN BREMPT van de partij. Het werd trouwens een geanimeerd debat; zowel tussen jongeren en parlementsleden als tussen parlementsleden onderling waren er wel wat meningsverschillen. De sfeer was gemoedelijk, maar ook professioneel. Met duidelijke ideeën en precieze en heldere uitleg zorgde dit duo ervoor dat het studentenpubliek aan hun lippen hing.

Een dergelijk debat is een echte oefening in democratie. Wat de jongeren op die manier ervaren blijft in hun geheugen verankerd: ze zaten in de vergaderzaal waar ook vergaderingen van het Europees Parlement plaatsvinden, ze namen het woord in een vergadering met een 100-tal studenten van verschillende Belgische scholen, ze verdedigden hun mening en debatteerden met echte Europarlementariërs.

Naast deze unieke ervaring hebben de studenten zich ook een idee kunnen vormen over de actuele Europese uitdagingen. Het debat op vrijdag ging over de complexe banken´en financiële crisis in de EU. Allerlei thema's passeerden de revue: van Griekenland en de kwetsbaarheid van banken tot euro-obligaties en de idee van een minimum inkomen. Een hele palet van vragen kwam aan bod.

Philippe De Backer en Kathleen Van Brempt hebben geprobeerd om de echte Europese problemen vanuit hun standpunt uit te leggen. Een dergelijk debat is voor deze jongeren erg leerrijk. Ze zullen gaan stemmen bij de Europese verkiezingen in 2014.  Een parlementaire simulatie zoals deze helpt hen zich bewust te worden van de Europese uitdagingen én hun eigen mening te vormen over Europa.

 .

Meer weten