Ga naar de inhoud
 

Europese Verkiezingen 2019

Sinds 1979 vinden om de vijf jaar in alle landen van de Europese Unie rechtstreekse Europese verkiezingen plaats. Tijdens deze verkiezingen kiezen de Europeanen hun nationale vertegenwoordigers voor het Europees Parlement. In België stem je op zondag 26 mei 2019. Tegelijkertijd vinden in België ook de federale en regionale verkiezingen plaats.

Aantal Europarlementsleden

Momenteel heeft het Parlement 751 zetels, wat het maximale aantal is dat door de EU-verdragen is toegestaan.
Na de Brexit wordt het aantal Europarlementsleden teruggebracht tot 705. Als het VK op 2 juli 2019 nog EU-lid is zal de huidige samenstelling van het Parlement (751 leden) worden aangehouden tot de dag van terugtrekking van het VK uit de EU.
België kiest 21 Europarlementsleden, zoals in 2014: 12 Nederlandstalige, 8 Franstalige en 1 Duitstalige.

Wat staat er op het spel?

Stemmen bij de Europese verkiezingen betekent inspraak hebben over de koers die de EU de komende vijf jaar volgt op gebieden als internationale handel, veiligheid, consumentenbescherming, bestrijding van klimaatverandering en economische groei. De leden stemmen niet alleen over nieuwe wetgeving, maar houden ook toezicht op andere EU-instellingen.

Stemmen betekent ook inspraak hebben in het beleid dat bepalend is voor ons dagelijks leven. Als je meer wilt weten over wat de EU voor jou en je regio heeft gedaan, bekijk dan de website Wat Europa voor mij doet  Je komt hier ook te weten wat de invloed van de EU is op je gezondheid, werk, winkelen, onderwijs, gezin en spaargeld.

De Europese verkiezingen doen ertoe, omdat

Wat heeft het Europees Parlement de afgelopen 5 jaar gedaan ?

Resultaten van het Europees Parlement in de zittingsperiode 2014-2018
Laatste nieuws van het Europees Parlement

Wat hebben de Belgische Europarlementsleden gedaan ?

https://maakzelfeuropa.be/
Op de pagina van elk Parlementslid is een overzicht van hun activiteiten (verslagen, bijdragen aan plenaire debatten, enz.) te vinden alsook hun bijdrages op social media.

Belgische kieslijsten voor het Europees Parlement

Verkiezingsuitslagen 26 mei 2019

De officiële verkiezingsuitslagen van alle EU-landen zullen geleidelijk aan (live) op deze site worden geplaatst op 26 mei 2019 :

Resultaten Europese verkiezingen 2019
Terugblik : uitslag van de Europese verkiezingen in België in 2014
 .
De Europese verkiezingen in België vinden plaats op 26 mei 2019. Vanaf de leeftijd van 18 jaar moet iedere Belg verplicht deelnemen aan de stemming. Stemmen bij volmacht of vanuit het buitenland is mogelijk mits het vervullen van enkele voorwaarden.
Uit de meest recente Eurobarometerpeiling blijkt dat 68% van de ondervraagden vindt dat hun land voordeel haalt uit het EU-lidmaatschap. Maar de concrete impact van dit lidmaatschap in ons dagelijkse leven is vaak niet bekend. In aanloop naar de Europese verkiezingen in mei volgend jaar heeft het Europees Parlement een website gelanceerd die aantoont wat de concrete impact is van de EU in ons dagelijkse leven.
Het Europees Parlement heeft een nieuwe mobiele applicatie gelanceerd. Daarmee kan je ontdekken wat de EU voor jou doet, heeft gedaan in het verleden en in de toekomst nog zal doen.
In aanloop naar de verkiezingen organiseren wij een reeks debatten over Europa, om in discussie te gaan met Europarlementsleden, studenten, jongeren en al wie een eigen mening kwijt wil over de Europese Unie.
Deze keer is het niet genoeg om te hopen op een betere toekomst: deze keer moeten we er allemaal de verantwoordelijkheid voor nemen. Wil je op de hoogte te blijven van gebeurtenissen en evenementen rondom de Europese verkiezingen? Wil je actief meehelpen met ons team?