Ga naar de inhoud
 
 
 
27/05/2019

Europese verkiezingen 2019: Hoogste opkomst in 20 jaar

Voorlopige resultaten 28 mei 2019
Voorlopige resultaten 28 mei 2019

De opkomst voor de Europese verkiezingen in 2019 is fors toegenomen. Het proces zet zich voort met het afronden van de fracties en het besluit over de volgende voorzitter van de Commissie.

Opkomst

Deze keer nam meer dan 50% van de kiesgerechtigde EU-burgers deel aan de Europese verkiezingen. Het is de hoogste opkomst in 20 jaar, en voor het eerst sinds de eerste rechtstreekse verkiezingen in 1979 dat de opkomst is toegenomen.


Het percentage steeg in 21 EU-landen, waarvan 7 landen een toename hadden van meer dan 10%. Bekijk de uitslagen van de opkomst per land op de resultatenwebsite.


Bekijk de verslaggeving van de verkiezingen in onze liveblog.

Uitslagen

Tot nu toe zijn de definitieve resultaten beschikbaar voor Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland en Slowakije. Er zijn nationale schattingen voor Ierland en het VK en voorlopige resultaten voor de overige EU-landen. Dit houdt in dat de voorlopige resultaten in de bovenstaande afbeelding nog steeds kunnen worden gewijzigd.


Ga voor meer informatie naar de resultatenwebsite, die regelmatig wordt bijgewerkt zodra er nieuwe gegevens beschikbaar worden

Politieke fracties

Bij de verkiezingen moeten nieuw verkozen leden van het Europees Parlement kiezen bij welke fractie van het Parlement ze zich willen aansluiten, of dat ze zelf een nieuwe fractie willen vormen. De fracties omvatten Parlementsleden uit verschillende landen met gemeenschappelijke politieke voorkeuren.


Politieke fracties hebben bepaalde voordelen, zoals meer invloed en spreektijd, maar moeten ook aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet een fractie bijvoorbeeld uit minstens 25 leden van het Europees Parlement bestaan, en moeten de Parlementsleden afkomstig zijn uit ten minste zeven EU-landen.


Bekijk onze pagina met veelgestelde vragen over politieke fracties om meer te weten te komen.

België

Resultaten per nationale partij: 2019-2024 België - Voorlopige resultaten
Resultaten per nationale partij: 2019-2024 België - Voorlopige resultaten
Zetels per politieke fractie: 2019-2024 België - Voorlopige resultaten
Zetels per politieke fractie: 2019-2024 België - Voorlopige resultaten
Meer gevens over de Europese verkiezingen en België
Resultaten van het federale ministerie van Binnenlandse Zaken
 .

Europese lijsttrekkers

Voorafgaand aan de Europese verkiezingen stellen politieke partijen hun kandidaten voor de voorzittersfunctie van de Europese Commissie voor.

De lijsttrekker die door de Raad wordt voorgedragen en die in staat is een meerderheid in het Parlement te behalen, wordt bij stemming in het Parlement gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie.

Europese lijsttrekkers staan ook bekend als "spitzenkandidaten", een Duitse term voor "topkandidaat". Deze benaming, en dit systeem, werd voor het eerst gebruikt in 2014 bij de selectie van de huidige Commissievoorzitter, Jean-Claude Juncker.

Op basis van de verkiezingsresultaten proberen de Europese lijsttrekkers momenteel een meerderheid in het Parlement te vormen zodat ze hun aanbod kunnen versterken.

Ondertussen zullen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU op dinsdag 28 mei bijeenkomen voor een top in Brussel. Deze bijeenkomst staat in kaart van de bespreking van de verkiezingsuitslag en markeert de start van het nominatieproces voor de voorzitter van de Commissie en de hoofden van andere EU-instellingen. De Raad wil de nieuwe leiders voor juni nomineren.