Ga naar de inhoud
 

Online EPAS-dag voor senioren en junioren ...

29/01/2021


... meer dan 100 deelnemers op donderdag, 28 januari 2021!

Eind januari is altijd een hoogtepunt voor de nieuwe senioren en junioren van de Belgische EPAS-scholen; het is de bijeenkomst van de 4 vertegenwoordigers (2 senioren en 2 junioren) van alle Belgische scholen in het Europees Parlement in Brussel. Maar dat was voor de coronacrisis... Dit jaar zag het Verbindingsbureau van het EP in België zich vanwege de pandemie genoodzaakt deze bijeenkomst online te organiseren.

 

Het programma, opgezet met Europahuis Ryckevelde, was verspreid over de ganse dag en er namen ongeveer 20 scholen en in totaal meer dan 100 senioren en junioren aan deel.

 

 

Van 10.00 tot 12.00 uur kwamen de senioren bijeen op het Zoom-platform, waar het hoofd van het verbindingsbureau een uiteenzetting gaf over Europees nieuws (vaccins, betrekkingen tussen de EU en de VS/China, enz.), waar zij vervolgens uitwisselingen hielden en praktische informatie kregen over het EPAS-programma. De contractant presenteerde ook het nieuwe uitwisselingsplatform epasbe.org, dat zal dienen als communicatiemiddel tussen senioren/junioren, contractant en verbindingsbureau.

 

 

De middag was van 13.00 tot 14.45 uur gewijd aan de junioren, die een quiz over Europa voorgeschoteld kregen, gevolgd door een presentatie van Europees nieuws. Daarna werden de groepen gescheiden op basis van taalverwantschap en werd het platform aan hen gepresenteerd.

 

 

De dag werd afgesloten met een live Facebookdebat van een uur met de EP-leden P. Arimont (PPE/CSP), S. Bricmont (Groenen/Ecolo), S. Matthieu (Groenen/Groen) en M. Tarabella (S&D/PS) over een thema dat 's middags door de junioren was gekozen, namelijk onze Europese vrijheden en waarden en het vaccinatievraagstuk.