skip to content
 
 
Игра „Евродетективи“Игра „Евродетективи“
Игра „Евродетективи“
 

Новини

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
Учебната 2020/2021-ва беше петата година на Програмата за училища посланици на ЕП в България.
Програмата за училища посланици на Европейския парламент започна учебната 2020/2021 година в обновен формат и завършва с достойни резултати. Както новите участници в нея, така и дългогодишните посланици на ЕП поддържаха интереса към европейското гражданство и парламентарна демокрация в цялата страна по време на една година, изпълнена с предизвикателства. За най-активните ще има и награди.
По време на първата част на събитието бяха представени текущите европейски политики за качество на въздуха и промените, за които настояват Европейският парламент и гражданите.
Необходимо е по-стриктно прилагане на настоящите правила и директиви на национално и местно ниво, подобряване на законодателството на европейско ниво, както и повишаване на информираността на гражданите, за да се повиши качеството на атмосферния въздух – до тези заключения стигнаха участниците в уебинара „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България на 15 юни 2021 г.
Дискусия „Фондът за справедлив преход и българските въглищни региони“
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България съвместно с Център Европа Директно Стара Загора имат удоволствието да Ви поканят на дискусия на тема „Фондът за справедлив преход и българските въглищни региони“, която ще се проведе с ограничен брой участници на живо в Стара Загора на 25 юни 2021 г., петък, от 13.00 до 14.30 ч. и ще бъде излъчвана пряко онлайн.
Училище на месец май е 1-во СУ „Пенчо П. Славейков“, София. Интересни инициативи през месеца бяха организирани и от ДФСГ „Интелект“, Плевен и ПГ по телекомуникации, София.
Въз основа на дейностите, отчетени от училищата посланици на Европейския парламент (ЕП), Бюрото на ЕП в България избра за училище на месец май 1-во СУ „Пенчо П. Славейков“, София.
Проучването показва солидна подкрепа за Европейския съюз, както и всеобщо съгласие, че глобалните предизвикателства могат да бъдат решавани най-добре на европейско равнище.
Ново проучване на общественото мнение, поръчано от Европейския парламент, показва, че подкрепата за ЕС остава висока въпреки пандемията, но повече от половината европейци усещат или очакват негативно въздействие от кризата върху личните си доходи.
„Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България има удоволствието да Ви покани на уебинар на тема „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“, който ще се проведе онлайн на 15 юни 2021 г., вторник, от 15.00 до 16.30 ч.
Избраното училище на месец април 2021 г. е ППМГ „Академик Иван Ценов“, Враца, като с интересни инициативи се отличиха и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Радомир, ПГПЧЕ Плевен и ДФСГ „Интелект“ Плевен.
Въз основа на дейностите, отчетени от училищата посланици на Европейския парламент (ЕП), Бюрото на ЕП в България избра за училище на месец април Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“, Враца.
Гледайте филмите, номинирани за Наградата LUX, между 26 април и 9 май и дайте Вашия глас, за да определите носителя на приза.
В понеделник, 10 май, онлайн дискусия, посветена на Наградата LUX на публиката, сложи финал на Филмовите дни LUX с интересен разговор за европейското кино. А до 16 май все още можете да гледате трите номинирани филма в една допълнителна Седмица на Наградата LUX.
Редица инициативи са планирани в дните преди и за Деня на Европа.
Денят на Европа ще бъде по-различен от всякога през 2021 г. с разнообразни събития на живо и онлайн в България и в останалите държавите членки. На 9 май ще се проведе и откриващата церемония за Конференцията за бъдещето на Европа - инициативата, която цели да даде възможност на европейците да изразят своите позиции за развитието на ЕС.
Всички новини