skip to content
 
 
 

Новини и събития

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
„Кафе Европа“ с Ева Майдел ще се проведе в пространството за събития „+това“.
Предвид мерките и препоръките за спиране на заразата с вирус COVID-19, обявени от Правителството на България, отлагаме провеждането на срещата „Кафе Европа“ на 19 март. Събитието ще се проведе на по-късен етап, като своевременно ще съобщим за новата дата тук и в профилите ни в социалните мрежи. Молим да ни извините за причиненото неудобство!
Семинарът бе част от кампанията „Дни на медийната грамотност 2020“
Медийната грамотност е неизменна част от критичното мислене и е важно учители и ученици да имат уменията и инструментите за борба с дезинформацията. По тази причина Бюрото на ЕП в България в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти - България организира на 5 март семинар за учители на тема „Дезинформацията: как да не се поддаваме на фалшиви новини и да ги разобличаваме в училище“.
Срещата с Петър Витанов на „Кафе Европа“ се проведе в пространството за събития „+това“.
Дългосрочният бюджет на ЕС, транспортната политика, Европейският зелен пакт – това бяха само част от темите, които млади хора обсъдиха с Петър Витанов, член на Европейския парламент, по време на „Кафе Европа“ на 27 февруари. Събитието бе организирано от Бюрото на ЕП в България в партньорство със Студентски клуб на политолога в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Комисията по петиции на ЕП посети България във връзка с получени множество петиции за нарушаване правата на потребителите при получаване на кредити.
„България е предприела стъпки за подобряването на правата на българските потребители в сферата на кредитополучаването, ще продължим да следим прилагането на законовите изменения.“ Това заяви председателят на комисията по петиции на ЕП Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания) по време на пресконференция на 26 февруари в Дома на Европа в София.
Учители и ученици от 11 училища посланици на ЕП подобриха своята медийна грамотност.
Как да популяризират кампании в социалните мрежи, как да разпознават фалшиви новини и как да създават видеа научиха младши и старши посланици на Европейския парламент по време на два практически семинара, организирани от Бюрото на ЕП в България на 21 февруари в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти – България.
Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател на Комисията по петиции на Европейския парламент
На 26 февруари 2020 г. от 13.30 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои пресконференция на членовете на ЕП от Комисията по петиции Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател, Лорант Винце (ЕНП, Румъния), Кристиан Терхеш (С&Д, Румъния) и Татяна Жданока (Зелени/ЕСА, Латвия) по повод официалното им посещение в България.
„Кафе Европа“ цели да предложи на младите хора да се запознаят „от първа ръка“ с горещите теми в ЕП.
Бюрото на Европейския парламент в България поставя началото на нова инициатива, която цели да даде възможност на младите хора да научат повече за горещите теми в ЕП чрез поредица от срещи в неформална обстановка с български евродепутати. Първото „Кафе Европа“ ще бъде на 27 февруари, от 17.00 ч. в пространството за събития „+това“, като гост ще бъде Петър Витанов (С&Д).
Наградата за европейски гражданин се присъжда ежегодно от 2008 г.
Европейският парламент обяви начало на кандидатстването за Наградата за европейски гражданин за 2020 г., която се присъжда за изключителни европейски постижения. Крайният срок за подаване на кандидатури е 20 април.
Бюрото на ЕП в София ще се включи с два практически семинара за ученици и учители.
В рамките на ежегодната кампания „Дни на медийната грамотност“ Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България заедно с Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) организира два практически семинара за ученици и учители от мрежата на училищата посланици на ЕП.
Всички новини