skip to content
 
 
Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г.Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г.
Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г.
 

Новини и събития

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
Младши посланици от Пазарджик и Велинград участваха в симулирано заседание на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП с евродепутата Радан Кънев.
Екипът с най-висок резултат в допълнителния модул на Програмата за училища посланици на ЕП ще има възможността да пътува до Страсбург, а общо 4 учебни заведения спечелиха участие в онлайн сесии на програма „Евроскола“.
Онлайн среща с евродепутата Ангел Джамбазки в Държавната финансово-стопанска гимназия „Интелект“, Плевен.
През учебната 2020/2021 година Програмата за училища посланици на ЕП се разшири с още 10 нови участника и въпреки трудните пандемични условия училищата успяха да организират и да се включат в редица онлайн събития и инициативи с европейска насоченост. Представяме някои от дейностите на трите най-активни училища посланици за първото тримесечие от старта на Програмата.
В дискусията за свободата на мисълта участие взеха режисьорите Асколд Куров, Андрей Курейчик и Явор Гърдев.
Кинодейци и активисти обсъдиха ролята на киното в защитата на правата на човека и превръщането му в инструмент, чрез който да се упражнява свободата на мисълта, в дискусия след прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“, организирани от Фестивала за документално кино София ДокуМентал в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България на 11 декември.
В събитието участваха евродепутати, които са част от преговорния екип на ЕП за дългосрочния бюджет на ЕС.
Евродепутати и представители на българското правителство, бизнес и неправителствени организации развенчаха митове, свързани с бюджета на Европейския съюз, и обсъдиха ползите и предизвикателствата за следващата многогодишна финансова рамка. Това се случи по време на онлайн форума „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност“, организиран на 10 декември от Бюрото на Европейския парламент в България.
Програмата за училища посланици на ЕП се разширява с 10 нови училища през учебната 2020/2021 година.
Бюрото на Европейския парламент в България организира два уебинара за учителите (старши посланици), изпълняващи Програмата за училища посланици, посветени на новостите в Програмата и актуални теми от дневния ред на Европейския парламент.
Началният час на прожекцията на филма „Процесът: Олег Сенцов“ е 18.00 ч., а на дискусията ‒ 19.30 ч.
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Балканският документален център организират онлайн прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“, последвана от дискусия, посветена на свободата на мисълта. Те ще се проведат на 11 декември от 18.00 до 21.00 ч. в рамките на Фестивала за документално кино София ДокуМентал с фокус върху човешките права.
Онлайн форум „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност“
Бюрото на Европейския парламент в България организира онлайн форум на тема „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност“ на 10 декември 2020 г., четвъртък, от 14.00 до 15.30 ч.
ЕС е способен да наложи строги правила в областта на изкуствения интелект, към които другите държави да се придържат.
Евродепутати и експерти обсъдиха заедно с представители на българските медии значението на изкуствения интелект в дигиталната ера и стремежите на ЕС да изработи набор от правила, които да подсигурят неговото безопасно експлоатиране и ефективното управлението на неговите възможности и потенциални заплахи.
Европейският съюз вече подготвя първия си набор от правила за управление на възможностите и заплахите от изкуствения интелект.
Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар за журналисти на тема  „Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика“ в петък, 27 ноември 2020 г., от 12:00 до 13:30 часа с участието на евродепутати и експерти.
Всички новини