skip to content
 
 
Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г.Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г.
Европейска младежка награда „Карл Велики“ за 2021 г.
 

Новини и събития

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
Началният час на прожекцията на филма „Процесът: Олег Сенцов“ е 18.00 ч., а на дискусията ‒ 19.30 ч.
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Балканският документален център организират онлайн прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“, последвана от дискусия, посветена на свободата на мисълта. Те ще се проведат на 11 декември от 18.00 до 21.00 ч. в рамките на Фестивала за документално кино София ДокуМентал с фокус върху човешките права.
Онлайн форум „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност“
Бюрото на Европейския парламент в България организира онлайн форум на тема „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност“ на 10 декември 2020 г., четвъртък, от 14.00 до 15.30 ч.
ЕС е способен да наложи строги правила в областта на изкуствения интелект, към които другите държави да се придържат.
Евродепутати и експерти обсъдиха заедно с представители на българските медии значението на изкуствения интелект в дигиталната ера и стремежите на ЕС да изработи набор от правила, които да подсигурят неговото безопасно експлоатиране и ефективното управлението на неговите възможности и потенциални заплахи.
Европейският съюз вече подготвя първия си набор от правила за управление на възможностите и заплахите от изкуствения интелект.
Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар за журналисти на тема  „Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика“ в петък, 27 ноември 2020 г., от 12:00 до 13:30 часа с участието на евродепутати и експерти.
В условията на втора вълна от коронавирус две трети от европейските граждани призовават за повече компетенции на ЕС и за бюджет с достатъчно средства за справяне с кризата.
Събитието „Иновации за социално приобщаване“ се проведе онлайн.
Социални предприемачи, политици, представители на европейските институции и на бизнеса обсъдиха новаторски решения, добри примери и настоящи практики в областта на социалното предприемачество по време на уебинара „Иновации за социално приобщаване“ на 13 ноември 2020 г., организиран от Бюрото на Европейския парламент в България и Фондация Reach for Change България.
Бюрото на Европейския парламент в България и Фондация Reach for Change България организиарат уебинар на тема „Иновации за социално приобщаване“ на 13 ноември 2020 г, петък, от 12.00 до 13.30 ч. с участието на политици, социални предприемачи, представители на бизнеса и нестопански организации, които работят с уязвими групи.
Програмата за училища посланици на ЕП се разширява с 10 нови училища.
В петата година след нейното начало Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да буди огромен интерес сред учебните заведения в България. С обновен формат през учебната 2020/2021 година тя ще обхване нови 10 училища от страната. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес.
Повече от половината граждани на ЕС подкрепят по-голям бюджет на ЕС за преодоляване на пандемията. Общественото здраве е основен приоритет, следван от икономическото възстановяване и изменението на климата.
Всички новини