skip to content
 
 
 

Новини и събития

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
Повече от половината граждани на ЕС подкрепят по-голям бюджет на ЕС за преодоляване на пандемията. Общественото здраве е основен приоритет, следван от икономическото възстановяване и изменението на климата.
Програмата за училища посланици на ЕП се радва на голяма популярност от самия ѝ старт преди повече от 4 години.
От днес до 23 октомври Европейският парламент набира кандидатури от училища, които желаят да се включат в образователната му програма, насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища, през учебната 2020 – 2021 г.
Може да гледате онлайн носителя на награда LUX „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“
Два от най-харесваните и коментирани филма от селекцията за филмовата награда на Европейския парламент LUX за 2019 г. ще бъдат излъчвани онлайн от 30 септември до 15 октомври 2020 г. в рамките на 24-тия Международен филмов фестивал София Филм Фест – есен. Гледайте носителя на награда LUX „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ и селектирания за отличието „Медена земя“ свободно на специалната платформа на фестивала.
Гражданите могат да задават въпроси и да изразят мнението си на платформата sli.do.
Бюрото на Европейския парламент в България организира онлайн среща с евродепутати на тема „Очакванията на гражданите за Европейския съюз“, на 11 септември 2020 г., петък, от 10.00 до 11.30 ч. Целта на срещата е да предостави платформа за дебат и да събере обратна връзка от гражданите за техните очакванията за това какви трябва да бъдат приоритетните области на действие на ЕС в краткосрочен и средносрочен план.
Основната цел на поканата е да ангажира гражданското общество със специфични дейности, представящи дейността на ЕП и ценностите на ЕС.
Генерална дирекция „Комуникация“ на Европейския парламент обяви покана за набиране на предложения за отпускане на безвъзмездни средства (грантове) за съфинансиране на дейности на организации за ангажиране на гражданското общество, насочени към насърчаване на по-доброто разбиране на идентичността, ролята и политическия характер на Европейския парламент.
В събитието взеха участие Асим Адемов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов и Ангел Джамбазки.
На 2 юли Бюрото на Европейския парламент в България и Националният младежки форум проведоха уебинар на тема „Бъдещето на европейските младежки политики“. Събитието беше излъчвано на живо на Фейсбук страниците на Бюрото на ЕП в България и НМФ.
Програмата за училища посланици на ЕП ще премине към тригодишен цикъл с цел осигуряване на по-голяма устойчивост на резултатите.
Образователната програма на ЕП, насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища, ще претърпи развитие и ще започне новата учебна година в променен формат.
Във виртуалната дискусия се включиха Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и участници в Програмата за училища посланици на ЕП.
Десетки ученици от училища посланици на Европейския парламент се включиха и във втора онлайн среща с български членове на ЕП, по време на която обсъдиха с тях действията и приоритетите на Европейския съюз след кризата с коронавируса и поуките, които могат да се извлекат от пандемията. Бюрото на Европейския парламент в България беше домакин на на 19 юни 2020 г. на виртуалната среща между евродепутатите и младши и старши посланици, част от Програмата за училища посланици на ЕП.
Уебинарът ще се проведе на 2 юли от 17:00 до 18:15 ч. и ще бъде излъчван на живо на Фейсбук страниците на Бюрото на ЕП в България и НМФ.
На 2 юли Бюрото на Европейския парламент в България и Националният младежки форум ще проведат уебинар на тема „Бъдещето на европейските младежки политики“. Събитието ще бъде излъчвано на живо на Фейсбук страниците на Бюрото на ЕП в България и НМФ. Тук ще научите как да се включите и къде да зададете своите въпроси.
Всички новини