skip to content
Европейският парламент изразява солидарност с Украйна.
Европейският парламент изразява солидарност с Украйна.
 

Новини

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
Втората регионална среща на училища посланици събра над 140 ученици в Пловдив.
Над 140 ученици обсъдиха актуални европейски теми на втората регионална среща на училища − посланици на Европейския парламент, която събра представители на 16 училища от Велинград, Димитровград, Драгиново, Казанлък, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Първомай и Хасково на 13 януари в Средно училище „Любен Каравелов“, Пловдив.
Последното проучване Евробарометър за Европейския парламент е проведено сред 26 443 граждани на Европейския съюз.
Нарастващите разходи за живот са най-неотложната грижа за 93% от европейците, следвани от заплахата от бедност и социално изключване (82%), показва ново проучване. Гражданите очакват ЕС да продължи да работи по решения за смекчаване на последиците от серията последователни кризи, като 72% от респондентите смятат, че страната им е спечелила от членството си в ЕС, а 62% вярват, че членството в ЕС е „нещо добро“.
Събеседникът на участващите училища посланици този път беше проф. д-р Ингрид Шикова.
На 7 декември 2022 г. Бюрото на Европейския парламент в България проведе седмото издание на своята онлайн инициатива „Европейски час“, в която ученици от училищата − посланици на Европейски парламент, получиха експертни отговори на своите многобройни въпроси за европейските политики.
Първата регионална среща на училища − посланици на Европейския парламент се проведе на 23 ноември в София.
Първата регионална среща на училища − посланици на Европейския парламент, събра над 170 ученици и учители от 16 училища от столицата и областите Софийска и Перник на 23 ноември 2022 г. в зала 10 на НДК.
Дискусията се проведе на 14 ноември в Литературен клуб „Перото“ в София.
Фрагментираността и поляризацията на хората по значими теми са сред причините за ниската избирателна активност, а решението е повече информираност и изслушване на различните гледни точки, беше изводът от дискусията „Нерешеният казус на демокрацията: изборна умора“, която се проведе на 14 ноември в Литературен клуб „Перото“ в София и бе насочена към общността „Заедно за ЕС“.
Домът на Европа на ул. „Г. С. Раковски“ в София
Европейският парламент предвижда възлагане на обществена поръчка за спомагателни услуги за организиране на комуникационните и информационни дейности на Бюрото за връзка в България. Крайният срок за получаване на оферти е 16:00 часа българско време на 10 януари 2023 г.
Новото лого на Програма „Евроскола“
След над 2-годишна пауза, причинена от пандемията, програма „Евроскола“ на Европейския парламент възобновява присъствените сесии в Страсбург. До края на 2022 година пет училища от България ще могат да присъстват на специалните сесии на Програмата в сградата на Европейския парламент и техните ученици ще влязат в ролята на евродепутати за един ден.
Кръглата маса „Европейски законодателен акт за свобода на медиите“ се проведе на 9 моември.
Мерките, залегнали в предложения Европейски законодателен акт за свобода на медиите, и условията за развитие на независими медии и прозрачна и плуралистична медийна среда бяха обсъдени на кръгла маса, която се проведе на 9 ноември 2022 г. в Дома на Европа в София.
Крайният срок за подаване на заявленията в електронен вид е 26 януари 2023 г., 17:00 ч. централноевропейско време.
Генерална дирекция „Комуникация“ на Европейския парламент обяви покана за набиране на предложения за отпускане на безвъзмездни средства (грантове) за съфинансиране на комуникационни медийни дейности относно предстоящите избори за Европейски парламент през 2024 г.
Всички новини