skip to content
Европейският парламент изразява солидарност с Украйна.
Европейският парламент изразява солидарност с Украйна.
 

Новини

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
Семинарът за членове и доброволци от общността „Заедно за ЕС“ обхвана теми като дезинформацията и проверката на факти.
Членове и доброволци на платформата „Заедно за ЕС“ се включиха в обучителния семинар „Базова проверка на фактите“, който се проведе на 6 юни 2023 г. в Дома на Европа в София.
Учениците, които се включиха в състезанието, представляваха училища от градовете Кубрат, Разград, Русе и Силистра.
На 3 юни в Разград се проведе регионално състезание за участие в програма „Евроскола“ на Европейския парламент. В оспорваната надпревара четири ученически отбора от областите Разград и Русе спечелиха пътуване до Страсбург, Франция, където ще имат възможността да влязат в ролята на евродепутати за един ден.
Над 100 ученици и учители от 9 училища − посланици на ЕП, се включиха в последната регионална среща за учебната година, която се проведе във Варна.
На 17 май 2023 г. във Варна се проведе регионална среща на училища посланици с участието на над 100 ученици и учители от 9 училища от Варна, Добрич, Русе, Силистра, Тутракан, Търговище и Шумен. Домакини бяха възпитаниците на Първа езикова гимназия в града.
Цветелина Пенкова e член на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE).
На 10 май Бюрото на Европейския парламент в България проведе онлайн медиен брифинг относно европейския акт за промишленост с нулеви нетни емисии, чиято цел е да намали уязвимостта и зависимостта на Европейския съюз от чуждестранни участници на пазара на чисти технологии и да подпомогне производството им в рамките на Европейския съюз. В брифинга се включи Цветелина Пенкова (СиД), член на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE).
Боян Симеонов, представител на екипа на Фондация „Музика за България“.
„Музикално обучение за украинските деца“ на Фондация „Музика за България“ е българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2023 г. Проектът цели да помогне на украински деца и младежи на възраст между 6 и 24 години да преодолеят травмата от войната, като изразяват емоциите си чрез музика. Бюрото на ЕП в България се обърна към фондацията с въпроси за инициативата, за значението на музиката и за социалните дейности на „Музика за България“.
Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург и участие в програма „Евроскола“.
Европейският парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Разградска, Русенска и Силистренска, което ще се състои в гр. Разград на 3 юни 2023 г. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма „Евроскола“ на ЕП през втората половина на 2023 г. Заявки за участие се приемат до 17:00 часа на 19 май 2023 г.
Премиерата на 3D спектакъла „Заедно“ ще бъде на 9 май, а между 11 и 14 май шоуто ще бъде част от Фестивала на светлините LUNAR.
Денят на Европа през 2023 г. ще бъде отбелязан с триизмерното видео мапинг шоу „Заедно“ на фасадата на Регионалния исторически музей - София на 9 май 2023 г. с начало от 21.15 ч. Главният герой в него ще са зрителите, които ще бъдат приканени да използват потенциала си, превръщайки творбата в празник на вярата в собствените сили. Организатори на спектакъла са Бюрото на Европейския парламент в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България.
Инициативата „Европейски час“ се провежда за осми път в рамките на Програмата за училища посланици.
На 19 април над 60 ученици от училища − посланици на Европейския парламент (ЕП), се срещнаха онлайн с проф. Ингрид Шикова, експерт в областта на политиките на Европейския съюз, в рамките на инициативата „Европейски час“.
Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев и заместник генералният директор на Българско телеграфна агенция Евгения Друмева откриват първото издание на Програмата за обучение на млади журналисти.
Между 5 и 7 април Европейският парламент, в сътрудничество с Българската телеграфна агенция, проведе в София националния модул от първото издание на Програмата на ЕП за обучение на млади журналисти.
Всички новини