skip to content
 
 
 

Новини

 .

Тук ще намерите цялата актуална информация за събитията, организирани от Европейския парламент в България, както и актуални новини, отразяващи българската гледна точка към политиката, провеждана в Европейския съюз и в рамките на Парламента.

 .
Българските лауреати на Гражданска награда на Европейския парламент за 2020 и 2021 г. получиха отличията си от Цветелина Пенкова, член на ЕП и на националното жури за 2020 г., и от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.
Бюрото на Европейския парламент в България организира церемония по връчване на Гражданската награда за 2020 г. и 2021 г. на 22 октомври. Българските лауреати са проектите „Медея“ (2020 г.) на Сдружение „Легал арт център“, „Виждам чрез музика“ (2020 г.) на Фондация „Музика за България“ и „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ (2021 г.) на Сдружение „Евро Адванс“.
През учебната 2021/2022 година в Програмата ще се включат нови 10 училища от страната.
Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да е обект на силен интерес сред учебните заведения в България вече шеста година. През учебната 2021/2022 година в нея ще се включат нови 10 училища от страната. Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес.
В събитието се включиха тримата български евродепутати, избрани да представляват Европейския парламент в Конференцията за бъдещето на Европа.
Всеки трябва да има свободата да изрази позицията си за бъдещето на Европа и трябва да сподели предложенията си за промени в Европейския съюз, коментираха участниците в уебинара „Бъдещето на Европа през погледа на младите“, който се проведе на 30 септември 2021 г.
В пресконференцията взеха участие София ин'т Велд (Обнови Европа, Нидерландия - председател на делегацията), Елена Йончева (С&Д, България) и Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).
„Европейският парламент е тук и ви подкрепя. Имаме дългосрочен ангажимент и следим отблизо събитията. Видяхме проблеми, но и огрома решимост на българите да се справят с предизвикателствата. Ще продължим диалога и да работим заедно.“ Tова заяви председателят на делегацията на комисията по граждански свободи София ин'т Велд (Обнови Европа, Нидерландия) по време на пресконференция на 24 септември в София.
Уебинар „Бъдещето на Европа през погледа на младите“
Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар на тема „Бъдещето на Европа през погледа на младите“, който ще се проведе на 30 септември 2021 г., четвъртък, от 10.00.
Ученици от училища посланици на Европейския парламент в събитие, посветено на медийната грамотност.
От днес до 30 септември Европейският парламент набира кандидатури от училища, които желаят да се включат в образователната му програма, насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища, през учебната 2021 – 2022 г.
Проектът „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“ е българският лауреат на Наградата за европейски гражданин за 2021 г.
Европейският парламент в България подкрепя инициативата Gabrovo Green Accelerator, отворенa за компании от цялата страна.
Европейският парламент в България подкрепя инициативата Gabrovo Green Accelerator на Община Габрово, Областен информационен център – Габрово и Innovation starter box, която е част от програмата на „Европейски зелен лист“ – екологичната награда на Европейската комисия за 2021 година.
Всички новини