skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Евробарометър: европейските граждани поставят изменението на климата като основен приоритет за ЕП

29/11/2019
 .

Борбата с изменението на климата трябва да бъде основен приоритет за Европейския парламент, показва ново проучване на Евробарометър, като посочва младежките протести за климата като ключов фактор.

 .
Евробарометър - проучване на общественото мнение в Европейския съюзЛого на Евробарометър - проучване на общественото мнение в Европейския съюз
Последното проучване на Евробарометър показва желание сред гражданите борбата с изменението на климата да се превърне в основен приоритет за Европейския парламент.
 .
  • За първи път в проучване на Евробарометър гражданите заявяват, че изменението на климата трябва да бъде основен приоритет за ЕП;
  • Шестима от десет европейци смятат, че протестите в защита на околната среда, организирани от младите хора, имат пряко влияние върху политиката;
  • Председателят на ЕП Дaвид Сасоли ще присъства на конференцията на ООН по изменението на климата (COP25).

„Борбата с изменението на климата и опазването на околната среда, океаните и биоразнообразието „трябва да бъде най-големият приоритет на Европейския парламент (ЕП)“, казват гражданите на ЕС в ново проучване на общественото мнение на Евробарометър, поръчано от ЕП и проведено през октомври 2019 г. Климатичните промени вече бяха посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора. За първи път в проучване на Евробарометър гражданите поставят изменението на климата на първо място в списъка с приоритети за ЕС.

Общо 32% от европейците посочват борбата срещу изменението на климата и опазването на околната среда като най-важния проблем, на който членовете на Европейския парламент трябва да обърнат внимание. Това е най-често посочваният отговор в 11 държави членки, особено сред респондентите в Швеция (62%), Дания (50%) и Холандия (46%).

 .
Климатичните промени вече бяха посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора.Климатичните промени вече бяха посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора.
Климатичните промени вече бяха посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора.
 .

В проучването на Евробарометър също така бе зададен въпросът кой екологичен проблем е най-належащ за разрешаване. Абсолютно мнозинство от европейците (52%) смята, че това е изменението на климата, последвано от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%). За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.

Председателят на парламента Давид Сасоли (С&Д, Италия), който пристига в Мадрид в понеделник, за да присъства на откриването на конференцията на ООН по изменението на климата (COP25), заяви: „Това проучване показва много ясно, че европейците искат действия от страна на ЕС за борба с изменението на климата. Вчера в Страсбург Европейският парламент одобри резолюция, която обявява извънредно положение в областта на климата и околната среда в Европа и света. Ние се вслушваме в гласа на нашите граждани и подчертаваме необходимостта да се премине от думи към конкретни действия“.

 .
За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.
За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.
 .

Протестите, водени от младежите, са ключов фактор

През изминалата година протестите на младежите за повече действия против изменението на климата мобилизираха милиони хора в ЕС и в световен мащаб.

Новото проучване на Евробарометър показва, че близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката както на национално, така и на европейско ниво.

В Ирландия (74%), Швеция (71%) и Кипър (70%) е най-голям делът на гражданите, които вярват, че протестите ще доведат до предприемане на политически мерки на европейско ниво в сравнение с 42% от гражданите в Чехия и 47% от гражданите на Обединеното кралство. 53% от българите смятат, че протестите ще доведат до предприемане на мерки на европейско ниво, докато 38% от българските респонденти вярват, че това ще се случи на национално ниво.

 .
Близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката.Близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката.
Близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката.
 .

Допълнителна информация

От 1973 г. проучванията на Евробарометър измерват обществените нагласи на европейските граждани спрямо ЕС. Настоящото проучване на Евробарометър е проведено от Кантар, между 8 и 22 октомври 2019 г., чрез пряко стандартизирано интервю сред 27 607 граждани на ЕС над 15-годишна възраст от всички 28 държави членки. Пълният доклад от проучването и конкретните данни и ще бъдат публикувани на 10 декември 2019 г.

 .
Евробарометър 2019: Ключови графики с данни от проучването за изменението на климата и околната среда
Интернет страница на ЕП за Евробарометър
Резолюция на ЕП за COP25
Резолюция на ЕП относно извънредното положение по отношение на климата и околната среда
Проучване на ЕП относно Конференцията на ООН по изменението на климата (COP25) в Мадрид
Мултимедиен пакет за дебатите относно климатичните изменения
Инфографика: Евробарометър 2019 относно изменението на климата