skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

#ЕвропаСрещуCovid19: Във виртуалното обучение липсва реалният контакт, но се развиват дигиталните умения

 .
24/05/2020
 .

Още преди началото на пандемията от коронавируса Михаела, която е учител, организира виртуална класна стая, за да може учениците ѝ да наваксат с пропуснатия материал по време на втората грипна ваканция за годината. Това им помага в работата, когато настъпва и кризата с COVID-19, а и в онлайн забавленията.

 .
Михаела е Суперучител в столичното 120 училище. @People of SofiaМихаела е Суперучител в столичното 120 училище. @People of Sofia
Михаела е Суперучител в столичното 120 училище. @People of Sofia
 .

По време на кризи повече от всякога е нужно да обърнем внимание на солидарността, единството, всеотдайността. Бюрото на Европейския парламент в България, в партньорство с платформата People of Sofia, показва историите на различни герои в борбата срещу коронавируса, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата.

Михаела Николова е учител в 120 ОУ „Георги Раковски“ в София и още преди пандемията от COVID-19 се опитва да помогне на учениците да наваксват с материала, а и да се забавляват, чрез виртуална класна стая. От учениците си е получила и титлата Суперучител.

Михаела, която е Суперучител в столичното 120 училище, пред People od Sofia:

- Трябваше да излезем във втора грипна ваканция за тази учебна година. Дадоха ни възможност да си вземем отпуск или да ходим на работа. Останах си вкъщи и реших да разбера как се случва виртуалното преподаване, дали не мога и аз да го приложа. Подтикна ме това, че вече имаше достатъчно пропуснат материал, а с втората ваканция щеше да стане още повече. Не беше добре нито за мен, още повече за децата. Вместо да затвърждаваме учебния материал, щеше да се наложи да вземаме постоянно нов, по два-три урока на час, което нямаше да доведе до никъде. Нищо нямаше да научат, щях само да ги заливам с прекалено много информация. Реших, че ще започнем да учим (смее се). Седнах пред компютъра и се разрових как да направя виртуална класна стая.

- Сама? Без задача от ръководството?
- Да. Това беше преди обявената епидемия на 16 март. Направих класна стая и започнах да изпращам упражнения на децата. Информирах родителите във „Фейсбук“ групата на класа, изпратих подробни инструкции и така започнахме отново да се учим. Буквално час след публикуване на информацията стаята се напълни.

- Кое беше трудното?
- За мен още е трудно. Липсва ми живият контакт. На децата също им липсва, по-трудно се съсредоточават.

- Преписват ли?
- По скоро не, че преписват, а някои майки помагат.

- Има ли майки за двойки?
- Не. Положителната страна е, че до детето стои някой и му помага, показва, тоест учат пълноценно. Родителите влязоха в сериозна роля, като учители в занималня. Доста от тях са на прага на силите си, не намират начин и трудно се справят. Най-хубавото беше, че след като въведоха извънредното положение, моите деца вече учеха по този начин и всичко ставаше много по-лесно.

- Кое е интересно в този вид преподаване?
- Не знам за интересно, но беше леко странно. В началото, когато все още не ползвах сегашните платформи, пусках видеоматериали, пишех писма с инструкции – отвори си учебника, отвори си тетрадката, напиши си дата, напиши заглавието на урока, реши първа задача и внимавай за това, реши втората задача, направи си домашното и накрая изпрати снимки. Отнемаше много време. Може би най-забавно и интересно бе, когато записвах предварително някои уроци. В първото видео даже вкарах шега. Името на класа е Супергероите, защото са 3 Г. Имаме и тениски – аз даже съм с такава, но на моята пише Суперучител – подарък от класа. Започва видеото на фона на клипа за супергероите и аз казвам „Клас стани, клас мирно!”. И веднага след това „Оф, забравих, че не сме в училище.” После родителите ми казаха, че децата много са се забавлявали. Зарадвали са се, че са ми чули гласа, колко добре съм обяснила нещата и така нататък. Сега вече е доста по-лесно. Тази класна стая продължава да работи ефективно и там се качват материали от мен и домашни от децата. Ние се срещаме и във виртуалната класна стая на Школо сутрин, където живият контакт между нас не се губи и учим в реално време доста ефективно.

- Мъчно ли ти е, че ще ги видиш чак септември?
- Сигурно ще се съберем и преди това, но да.

- С какво помага дистанционното обучение на децата?
- Дигиталните им умения се развиха на много високо ниво. Дори да седнеш в училище да ги учиш по някакъв такъв предмет, а то няма заложен за 3-ти клас, нямаше да могат да се научат толкова добре. Самообучиха се, като цяло. Вече дори си направихме и виртуално парти.

- Как така?
- Имаше един по-напрегнат момент и реших, че трябва да разтоварим. Обявих предния ден, че в часа по музика ще има парти. Обикновено продължава 20 минути, но ще го удължим кой колкото реши да остане. Мислех си, че ще е най-много час, а изкарахме цели два. Темата бе „Най-щура прическа”, пуснаха си камерите, да се видим, да си правят снимки и видеа, а аз пусках музиката.

- Усеща се, че те обичат децата.
- Аз ги обичам, пък те… иска ми се (смее се).

- Това ли е твоето призвание?
- Да, така съм се родила. Смятам, че в живота няма случайни неща. Майка ми е хвърлила пъпната ми връв в училище с идеята да се изуча, а станах и учителка (смее се).

 .
Дружеството Busuu предоставя на децата в цяла Европа достъп до безплатни уроци на живо с квалифицирани преподаватели по езици.Дружеството Busuu предоставя на децата в цяла Европа достъп до безплатни уроци на живо с квалифицирани преподаватели по езици.
Дружеството Busuu предоставя на децата в цяла Европа достъп до безплатни уроци на живо с квалифицирани преподаватели по езици.
 .

#ЕвропаСрещуCOVID19

Чрез кампанията #ЕвропаСрещуCOVID19 Европейският парламент иска да покаже историите на европейци от държавите членки, които с малки или големи стъпки се борят срещу настоящата криза и последиците от нея. Целта на ЕП е да информира и да ангажира европейците чрез съдържание, което обединява хората в борбата срещу коронавируса, защото наред с предприетите политически мерки на национално и международно ниво, са важни и личните действия и пример.

Учители, като Михаела, и родителите полагат неимоверни усилия, за да гарантират поддържане на учебния ритъм и непрекъснато обучение на децата. За да се справи с този нов проблем, дружеството Busuu (глобална образователна технологична платформа) създаде #KeepKidsLearning. То предоставя на децата в цяла Европа достъп до безплатни уроци на живо с квалифицирани преподаватели по езици. До момента са публикувани над 120 видеоурока по английски, испански и китайски език, като вече са реализирани над 3100 учебни часа.

Повече истории на европейци, включили се в борбата срещу COVID-19, можете да намерите на специалния ни сайт #ЕвропаСрещуCOVID19.

Отговорът на ЕС срещу коронавируса

Безпрецедентната криза изисква безпрецедентни отговори, където идва отговорът и на институциите на ЕС. Солидарността онлайн се вижда и в действията на редица дигитални компании, като Netflix, Youtube и Facebook, които се съгласиха с Европейския съюз да намалят качеството на видеоизлъчването в Европа по време на пика на кризата, за да се избегне пренатоварване на интернет мрежата, когато повече хора са принудени да останат по домовете си.

Повече за отговора на ЕС срещу коронавируса може да намерите на сайта на Европейския парламент.

 .
Отговорът на ЕС срещу коронавируса
Сайтът с истории на европейци #ЕвропаСрещуCOVID19
People of Sofia