skip to content
 

За младите

 .

Тази страница ще Ви даде възможност да се запознаете с инициативите на Европейския парламент и Бюрото му в България, насочени към младите. Ще се радваме, ако Вие, Вашето училище или неформална група се присъедините и участвате в някоя от тях.

 .
Училищата – посланици на ЕП, получават информация за правата и задълженията, произтичащи от европейското гражданство, и се запознават с ролята, която ЕП играе в европейския процес на вземане на решения.
Дирекцията за бюрата за връзка на Европейския парламент прилага образователна програма, която е насочена към ученици от средни и професионални училища. Тази образователна инициатива се нарича Програма за училища – посланици на Европейския парламент.
Европейският парламент в България редовно организира регионални състезания за участие в програма „Евроскола“
Програма „Евроскола“ предлага едно вълнуващо преживяване в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, което позволява на ученици от всички страни членки на ЕС да се запознаят с европейската интеграция, като я изживеят от първа ръка. С „Евроскола“ всеки младеж може да стане член на ЕП за един ден.
Носителите на Европейската младежка награда „Карл Велики“ ©European Union 2021 - EP /Arantxa Hurtado Ange
От 2008 г. Европейският парламент заедно с Фондацията за Международната награда „Карл Велики“ всяка година кани млади хора от всички държави членки на ЕС да представят проекти, ръководени от и създадени за младежи, които показват активно участие в развитието на Европа.
В Срещите на европейската младеж традиционно участват близо 8000 младежи с визия за бъдещето на нашия континент.
Срещата на европейската младеж (наричана още „Европейско младежкото събитие“ или EYE) дава възможност гласът на хиляди млади европейци да бъде чут в Европейския парламент в Страсбург.
Европейският парламент предлага в няколко варианта за стажове, чрез които можете да придобивате на повече познания за това какво предствлява той и с какво се занимава.
Парламентът предлага в своя секретариат няколко варианта за стажове, чрез които предоставя възможност за професионално обучение и за придобиване на повече познания за това какво е Европейският парламент и с какво се занимава.