skip to content
 
 
 

Образователни и информационни посещения

 .

Бюрото на Европейския парламент в България със съдействието на Информационния център на ЕС, както и Европейският парламент в Брюксел и Страсбург предлага образователни и опознавателни сесии за групи. Те запознават посетителите с работата на европейските институции и предоставят обща информация за Парламента и ЕС.

 .
Домът на Европа в София - част от интериораДомът на Европа в София - част от интериора
Домът на Европа в София - част от интериора
 .

Бележка към 13.10.2020 г.: Коронавирус COVID-19 се разпространява в различни региони по света, включително в Европейския съюз, и представлява заплаха за общественото здраве. По тази причина Европейският парламент предприе предпазни мерки.

Посещенията на Европейския парламент и събитията в сградите му се отменят с незабавно действие от 3 март до 30 ноември включително (с възможност за удължаване на срока). Това включва провеждането на събития в Дома на Европа.

Европейският парламент се надява, че ще можете да ни посетите в бъдеще и се извинява за евентуалните неудобства.

Искаме да Ви уверим, че това са мерки с временен характер. Парламентът наблюдава ситуацията в реално време и съответно обновява предприетите мерките.

Благодарим Ви за разбирането!

 

Образователни посещения в Дома на Европа в София

Учебните и информационни посещения в Дома на Европа и Бюрото на ЕП са отворени за ученически, студентски и други групи с интерес към функционирането на Парламента и ЕС като цяло. Според конкретните възможности по време на посещението бихме могли да Ви бъдем полезни с общи или тематични презентации или дори в определени случаи да предложим среща с някой от служителите на Бюрото на ЕП. При всички положения посещението Ви ще бъде допълнено с различни информационни материали.

Когато правите Вашето запитване, бъдете възможно най-конкретни относно големината на Вашата група и нейните интереси, за да отговорим най-точно на Вашите очаквания. Очакваме Вашите заявки на epsofia@ep.europa.eu.

 .
Потопете се в света на Европейския парламент в Парламентариума – най-големия парламентарен център за посетители в Европа.Парламентариумът - най-големият парламентарен център за посетители в Европа.
Потопете се в света на Европейския парламент в Парламентариума – най-големия парламентарен център за посетители в Европа.
 .

Образователни посещения извън България

Ролева игра в Брюксел

Ролевата игра е предназначена за групи ученици от средните училища. Участниците се разделят на въображаеми политически групи и се преобразяват в евродепутати. Чрез обсъждането на актуални въпроси и теми те научават как се създава законодателството на Европейския съюз и как се изгражда бъдещето на Европа.

Ролевата игра показва целия законодателен процес – от консултациите с групите, представляващи конкретни интереси, и формирането на съюзи до преговорите с други институции и изявленията за медиите.

Играта е с продължителност 2½ часа, тя е безплатна и трябва да се резервира предварително. Заседанията се провеждат веднъж в понеделник (следобед) и два пъти на ден от вторник до неделя. Групите следва да наброяват най-малко 16 и най-много 32 ученици.

Вследствие на силния интерес към тази ролева игра се препоръчва да се направи резервация поне 4 месеца предварително.

Парламентариумът е затворен на: 1 януари, 1 май, 1 ноември и 24, 25 и 31 декември.

Междугалактическо шоу за млади таланти в Брюксел

Чрез междугалактическото шоу за млади таланти малки групи от ученици на възраст от 10 до 14 години могат да разгледат изложбата по целенасочен и забавен начин. Учениците научават за Европейския съюз чрез отгатване на думите от текста на песента „Звукът на Европа“ чрез въпроси и насочваща информация.

Къщата на Жан Моне във Франция

Къщата на Жан Моне е място, където можете да научите повече за живота и делото на един от „архитектите“ на днешна Европа. Интерактивната постоянна изложба Ви представя отблизо Жан Моне и неговите постижения.

Пропит от европейската история, домът на Жан Моне в Базош-сюр-Гюйон в продължение на десетилетия е бил свидетел на неуморния труд на държавника. Чрез мултимедийните дейности ще научите за въздействието на Жан Моне върху днешна Европа и за начина, по който европейските институции имат отражение върху ежедневието Ви.

Тази къща, разположена на 45 км на запад от Париж, е предоставяла идеалните условия за уединяване далеч от глъчта на френската столица, за да може Моне да развие своята визия за мир и единство в Европа.

Входът е безплатен, а посещенията отнемат около 60 минути.