skip to content
 
 
 

Посетете Европейския парламент

 .

Европейският парламент е разположен в Страсбург, Люксембург и Брюксел. По-голямата част от пленарните сесии се провеждат в Страсбург, въпреки че основните офиси на членовете на Европейския парламент са в Брюксел, а в Люксембург се намира част от администрацията.

Европейският парламент в СтрасбургКолаж от кадри на сградата Луиз Вайс на Европейския парламент в Страсбург
Европейският парламент в Страсбург
 .

Бележка към 13.10.2020 г.: Коронавирус COVID-19 се разпространява в различни региони по света, включително в Европейския съюз, и представлява заплаха за общественото здраве. По тази причина Европейският парламент предприе предпазни мерки.

Посещенията на Европейския парламент и събитията в сградите му се отменят с незабавно действие от 3 март до 30 ноември включително (с възможност за удължаване на срока). Това включва провеждането на събития в Дома на Европа.

Европейският парламент се надява, че ще можете да ни посетите в бъдеще и се извинява за евентуалните неудобства.

Искаме да Ви уверим, че това са мерки с временен характер. Парламентът наблюдава ситуацията в реално време и съответно обновява предприетите мерките.

Благодарим Ви за разбирането!

 

Парламентариум

Мултимедийни пътеводители водят посетителите в сърцето на Европейския парламент, като обясняват историята на европейското сътрудничество, начините на работа на Европейския парламент и предизвикателствата, пред които са изправени членовете на Парламента днес.

Информацията е достъпна на всеки един от 24-те официални езика на Европейския съюз. Центърът за посетители е отворен седем дни в седмицата, а входът е безплатен. Той е напълно достъпен за посетители с увреждания.

Парламентариумът предлага възможности за посещения за всички възрастови групи. Посещенията се извършват самостоятелно, като средната продължителност на посещението е около 90 минути. Има специални предложения за групите ученици и семействата.

Пленарната зала на Европейския парламент

Пленарната зала може да побере всички членове на Европейския парламент. По време на пленарните сесии залата се използва за най-широкобхватните и най-важните дебати на Европейския парламент и е сцена на множество гласувания с историческо значение. Посещенията са безплатни. За посещенията на групи е необходимо да се направи предварителна резервация, но за индивидуалните посещения такава не е необходима.

Разгледайте графика на Европейския парламент, за да проверите кога се провеждат сесиите в Брюксел – те са маркирани в червено и се провеждат от сряда до четвъртък четири пъти годишно.

Не се извършват посещения в събота и неделя, в неработни дни или по време на официални празници. През 2019 г. посещения не се извършват на: 10 юни, 15 август, 1 ноември и от 24 декември до 2 януари 2020 г. включително.

Посещения в пленарната зала в Страсбург

Посещенията в Европейския парламент в Страсбург включват пленарната зала и парламентариума „Симон Вейл“.

Европейският парламент в Страсбург може да бъде посещаван от групи от 10 до 100 души (по-големи групи могат да бъдат допуснати при поискване). Групите от по-малко от 10 души се считат за индивидуални посетители. Индивидуалните посетители не могат да извършват предварителна резервация, но тя е задължително за групите. Моля, не забравяйте, че е необходимо да представите валиден документ за самоличност, за да влезете в Европейския парламент.

Моля, обърнете внимание, че Европейският парламент е затворен в неделя, в неработни дни и на официални празници. вж. графика вдясно. През 2019 г.: 10 юни, 15 август, 1 ноември, 2 ноември  и от 23 декември до 3 януари 2020 г. включително.

Посещения на пленарните сесии в Страсбург

Пленарната зала може да побере всички членове на Европейския парламент. По време на пленарните сесии най-важните европейски дебати и гласувания се провеждат именно тук. Тази зала също така е мястото, в което официалните гости на Европейския парламент, например държавни ръководители, носители на наградата „Сахаров“ или други важни обществени личности, се обръщат с реч към членовете на ЕП.

Посещенията са безплатни. За посещенията на групи е необходимо да се направи предварителна резервация, но индивидуалните посетители не се нуждаят от резервация.

За да получите достъп до сградите на Европейския парламент, е необходимо да представите валиден документ за самоличност (лична карта или паспорт).

Моля, обърнете внимание, че Европейският парламент е затворен в неделя, в неработни дни и на официални празници. вж. графика вдясно. През 2019 г.:10 юни, 15 август, 1 ноември, 2 ноември и от 23 декември до 2 януари 2020 г. включително.

Дом на европейската история

Входът е безплатен, а посещенията отнемат около 90 минути. Експозицията е достъпна на 24-те официални езика на Европейския съюз. Предлагаме също така адаптирани ресурси и посещения за училища, семейства и групи.

ЕП в Люксембург

В Люксембург се намира първата пленарна зала, построена специално за Европейския парламент, и понастоящем в града се помещава голяма част от администрацията, която е от жизнено значение за функционирането на институцията. Посещенията в пленарната зала се придружават от служител от Бюрото за връзка на Европейския парламент в Люксембург и продължават около един час. Те включват посещение в пленарната зала и представяне на Европейския парламент и на европейските институции.

Всички посещения са безплатни и се организират за групи от 20 до 50 души. Ръководителите на групи се приканват да направят своите резервации поне два месеца предварително. Всички участници трябва да са навършили 14 години.

Не се организират посещения по време на официални празници и пленарни сесии.

 .
Към страницата за посещения на ЕП