skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Извърви километър в нейните обувки на 8 март

За трета поредна година у нас ще се проведе мартенската кампания „Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени. Тази година шествието ще се проведе в София на 8 март (неделя) от 14.00 часа, а мястото на срещата е същото – „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“).

 
 .

Фондация „Ресурсен Център Билитис“, Български хелзинкски комитет и Информационното бюро на Европейския парламент в България отново канят мъжете да изразят ясно солидарността си с жените, преживели насилие, и да насочат вниманието на обществото към грозната статистика за големия брой жертви на домашно и сексуално насилие у нас. И през 2015 г. сред мъжете, които подкрепят инициативата, са и известни личности - музикантите от група Jeremy?, заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, създателят на сайта „Изгубената България“ Пейо Колев, продуцентът и правозащитник Виктор Лилов. Те изпращат и видео послание.

Тази година посланието е свързано основно с мъжете, тяхното отношение към различните форми на насилие и ролята им в преборването на сексизма в обществото – важно е да застанат в подкрепа на жертвите и да покажат ясно, че не биха участвали в какъвто и да е акт на насилие срещу жени.

„Walk a mile in her shoes“ (http://www.walkamileinhershoes.org/) е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в дамски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз и набират средства в помощ на кризисните центрове за жертвите.

За участниците в шествието ще бъдат осигурени известен брой обувки на висок ток. Предвид очаквания голям брой участници, организаторите молят всеки, който има възможност, да вземе назаем от приятелка чифт токчета (колкото и да е трудно намирането на 45-и номер, примерно...) За да бъде шествието безопасно, в началото моделът Юлия Кулиш ще проведе кратък инструктаж за мъжете по ходене с високи дамски обувки.

Освен това, фондация „Билитис“, Българска асоциация на университетските жени, Съветът на жените бежанки в България, колективът Мулти Култи с подкрепата на Сдружение 365 (Free Sofia Tour) организират Феминистка разходка на 8 март от 11.00 ч. с начална точка градината до Народното събрание и СУ „Св. Климент Охридски“. Историческата разходка в центъра на София ще посети места с историческо значение не само за феминистките, но и за усилията на куиър общността, жените мигранти и борбите на малцинствата. Разходката ще се провежда всяка неделя на месец март и април от 14.00 ч. със същата начална точка.

Лицата на кампанията

Пейо Колев е създател на сайта „Изгубената България“ (www.lostbulgaria.com) – един огромен албум с фотографии за всичко, изчезнало от света ни. Пейо е софиянец, завършил е Художествената академия и се запалва по идеята да направи сайта, след като ретушира една снимка на прадядо си от Първата световна война. Така започва да търси, събира, сканира и обработва ретро фотографии, изнамерени откъде ли не – стари вестници, лични архиви, фондове... Започва да обикаля антиквариатите, а познати му позволяват да рови в родовите им албуми, стари скринове, тавани и мазета. „Изгубената България“ бързо набира популярност, а страницата на сайта във фейсбук има над 26 000 почитатели.

Jeremy? са една от най-популярните в момента рок-банди у нас. Те са четири момчета: Ерсин Мустафов – вокал и китари, Ташо Колев – китари, Росен Ватев – барабани, и Емилиян Бонев – бас. Ерсин Мустафов и Ташо Колев се местят от родната си Каварна с една единствена цел – да правят музика и да се качват на все по-големи сцени. Имат успех. Феновете ги обичат, а наскоро MTV ADRIA започна да излъчва видеото към сингълa на Jeremy? „Fake Fruits“. До края на годината бандата ще издаде албум, а в момента музикантите работят по нов сингъл, който ще промотират на специално европейско турне тази пролет.

Виктор Лилов се занимава професионално с музикален мениджмънт и е ангажиран в областта на културната индустрия. Бил е радиоводещ в RFI – България и музикален рецензент. Съосновател е на Black Flamingo Publishing – издателство, в което се публикуват книги, голяма част от които са свързани по един или друг начин с човешките права. Издателството има и LGBT поредица.

Иван К. Иванов е активен общественик и политик, а по образование – клиничен психолог. В момента е заместник-председател на Народното събрание. Има опит в управлението на конфликти и кризи и е докторант в Нов български университет. Иван Иванов е запален по колоезденето и народните танци, а през март – и по „Извърви километър в нейните обувки“. Той се включи малко по-късно в кампанията и записа отделно видео в подкрепа на каузата.

За повече информация, снимки и видео следете Фейсбук страницата „Извърви километър в нейните обувки“ и събитието.

Организатори:

Фондация „Ресурсен Център Билитис“ http://www.bilitis.org/english

Информационно бюро на Европейския парламент в България http://www.europarl.bg/

Български хелзинкски комитет http://www.bghelsinki.org/en/

Партньори:

Български червен кръст www.redcross.bg

Български фонд за жените http://www.bgfundforwomen.org/bg

One Billion Rising Bulgaria https://www.facebook.com/OBRbulgaria

Медийни партньори:

Не!Новините http://www.nenovinite.com/

OFFNews– http://offnews.bg/

Z-Rock – http://www.zrock.bg/

N-Joy – http://www.njoy.bg/

Chuime – http://chuime.bg/

Спонсори:

Uber – http://blog.uber.com/sofiax

Магазин Крачун – www.krachun.com

Bulgaria Mall – http://www.bulgariamall.bg/