skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Инициативата „Европейски час“ отново среща гимназисти с членове на Европейския парламент

 .
19/04/2022
 .

Бюрото на Европейския парламент в България провежда нова серия от месечни срещи под наслов „Европейски час“ с български евродепутати от четирите политически групи, представени в ЕП, в които те дискутират актуални теми от парламентарния дневен ред с ученици, участващи в Програмата за училища – посланици на Европейския парламент.

 .
По време на срещите „Европейски час“ участници в Програмата за училища – посланици на Европейския парламент, се запознават с евродепутати и тяхната дейност.По време на срещите „Европейски час“ участници в Програмата за училища – посланици на Европейския парламент, се запознават с евродепутати и тяхната дейност.
По време на срещите „Европейски час“ участници в Програмата за училища – посланици на Европейския парламент, се запознават с евродепутати и тяхната дейност.

Във всяка от срещите, провеждащи се онлайн в рамките на един учебен час, участва български евродепутат, който представя основните теми, върху които се фокусира работата му в Европейския парламент. След това хода на дискусията диктуват учениците, като задават въпросите, които ги вълнуват.

 .
Петото издание на инициативата „Европейски час“ се проведе с Андрей Ковачев.Петото издание на инициативата „Европейски час“ се проведе с Андрей Ковачев.
Петото издание на инициативата „Европейски час“ се проведе с Андрей Ковачев.

Петото издание на инициативата „Европейски час“ се проведе на 19 април 2022 г. и срещна във виртуална среда ученици от Програмата за училища – посланици на Европейския парламент (ЕП), с евродепутата Андрей Ковачев (ЕНП).

Срещата бе открита с темата за агресията на Русия в Украйна, като гостът насочи вниманието на участниците върху другото лице на войната − злоупотребата със свободата на словото от трети страни и откритото използване на дезинформацията като оръжие. Той обърна специално внимание на дезинформационните кампании, които от години се водят в България от Руската Федерация с цел оказване на влияние върху вътрешната и външната политика на страната.

В хода на дискусията евродепутатът попита учениците дали знаят как да се справят с дезинформацията в интернет, като посочи, че за първи път ЕС ще регулира чрез законодателна рамка отговорността, която доставчиците на интернет платформи носят за публикуване на фалшива информация. Г-н Ковачев разграничи двата фронта на войната в Украйна − териториалния и информационния, и напомни, че ЕС е мирен проект, чиито основни цели са спазването на човешките права, върховенството на закона, икономическият и социален просперитет на държавите членки.

Андрей Ковачев обърна внимание и на агресивната дезинформационна и дори репресивна кампания на Република Северна Македония против българите на нейната територия. Той заяви, че България е част от демократичния свят и не трябва да бъде неутрална нито към агресивната дезинформация спрямо българите в Република Северна Македония, нито към войната в Украйна.

Срещата завърши с важния въпрос, зададен от учениците към Андрей Ковачев „Можем ли да се чувстваме защитени в България?“. Той бе категоричен, че България, като неразделна част от ЕС и НАТО, може да се чувства сигурна и защитена в лицето на потенциална агресия от трета страна, тъй като членството ѝ  в тези международни съюзи гарантират нейната сигурност и благополучие.

 .
Инициативата „Европейски час“ среща гимназисти с членове на Европейския парламент − първа част
Програма за училища посланици