skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол е на работно посещение в България

 .
11/04/2022
 .

От 11 до 13 април 2022 г. делегация на комисията на ЕП по бюджетен контрол (CONT) е на посещение в България за оценка на борбата с корупцията в страната. На 13 април от 12:00 ч. ще бъде проведена заключителна пресконференция.

 .
Целта на делегацията на ЕП е да направи оценка на борбата с корупцията в България.Целта на делегацията на ЕП е да направи оценка на борбата с корупцията в България.
Целта на делегацията на ЕП е да направи оценка на борбата с корупцията в България.
 .

Членовете на Европейския парламент от комисията по бюджетен контрол (CONT) Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), Цветелина Пенкова (С&Д, България), София ин'т Велд (Renew, Нидерландия), Виола фон Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия), Йоахим Кус (ИД, Германия), Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша) и Андрей Новаков (ЕНП, България) като придружаващ член, заедно с представители на Европейската комисия и Европейската сметна палата са на работно посещение в България между 11 и 13 април с цел проучване на фактите във връзка с обвиненията в корупция и злоупотреби с публични средства в България с потенциално отражение върху финансовите интереси на ЕС.

Работната програма на делегацията включва срещи с министър-председателя Кирил Петков, със заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, главния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и правителствени служители, които са пряко или косвено свързани с администрирането и управлението на европейските фондове в България, включително от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната агенция, отговаряща за одита на средствата от ЕС, Сметната палата, ИСУН 2020, Националното сдружение на общините, с представители на организации на гражданското общество, разследващи журналисти.

Заключителна пресконференция

На 13 април 2022 г., сряда, от 12.00 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои пресконференция на членовете на ЕП от комисията по бюджетен контрол. Журналистите ще могат да проследят пресконференцията физически на място или онлайн чрез Zoom.

Заявка за участие в пресконференцията може да бъде направена на следния линк https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/JournalistRegistration_CONT_20220413 най-късно до 17:00 ч. на 12 април, вторник.

Журналистите, които желаят да проследят пресконференцията онлайн, ще получат линк с инструкции за достъп до срещата в Zoom след 17:00 ч. на 12 април.

 .
Заявка за участие в пресконференцията на 13 април (най-късно до 17:00 ч. на 12 април)