skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Комисията по петиции на Европейския парламент на посещение в България

19/02/2020
 .

На 26 февруари 2020 г. от 13.30 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои пресконференция на членовете на ЕП от Комисията по петиции Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател, Лорант Винце (ЕНП, Румъния), Кристиан Терхеш (С&Д, Румъния) и Татяна Жданока (Зелени/ЕСА, Латвия) по повод официалното им посещение в България.

 .
Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател на Комисията по петиции на Европейския парламентДулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател на Комисията по петиции на Европейския парламент
Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател на Комисията по петиции на Европейския парламент
 .

Членовете на Европейския парламент от комисията по петиции Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания), председател, Лорант Винце (ЕНП, Румъния), Кристиан Терхеш (С&Д, Румъния) и Татяна Жданока (Зелени/ЕСА, Латвия) ще бъдат на посещение за установяване на факти в България между 24 и 26 февруари. Те ще бъдат придружени от българските евродепутати Петър Витанов (С&Д), Цветелина Пенкова (С&Д) и Андрей Слабаков (ЕКР).

Работната програма на делегацията включва срещи с вносители на петиции, представители на държавната администрация от Министерството на правосъдието, Министерството на икономиката, Българската народна банка, професионални асоциации, организации за защита на потребителите, както и Омбудсмана на Република България. Делегацията ще посети също така депото за отпадъци в град Монтана и ще се срещне с представители на местната администрация и регионалните органи по околна среда.

Целта на посещението е да даде възможност на представителите на комисията по петиции да се запознаят отблизо с позициите както на вносителите на петиции, така и на представителите на държавната администрация и други заинтересовани страни. Темите на петициите, във връзка с които се провежда посещението са предполагаеми нарушения на правата на потребителите, свързани с ролята на съдебните изпълнители, нарушението на правото на справедлив процес и нарушенията на Директива 93/13/ЕИО относно нелоялни условия в потребителските договори, както и относно спазването на законодателството в областта на околната среда и отпадъците по отношение на предвидените депа за отпадъци в община Монтана.

Пресконференция на Комисията по петиции – допълнителна информация:

Дата и час: 26 февруари 2020 г. (сряда) от 13.30 ч.
Адрес: Дом на Европа, ул. „Г. С. Раковски“ № 124, София

Акредитация: Поради ограничените места в залата участието в пресконференцията е запазено единствено за представители на медиите и е с предварителна акредитация на следния линк: http://epfacebook.eu/qnMN.

 .
Комисията по петиции на Европейския парламент
Информация относно посещенето за установяване на факти в България
Брифинг относно посещението на комисията по петициите в България (на английски език)
Петиции до Европейския парламент - повече информация