skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Медиен уебинар „Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика“

20/11/2020
 .

Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар за журналисти на тема  „Изкуствен интелект: възможности, предизвикателства и етика“ в петък, 27 ноември 2020 г., от 12:00 до 13:30 часа с участието на евродепутати и експерти.

 .
Европейският съюз вече подготвя първия си набор от правила за управление на възможностите и заплахите от изкуствения интелект.Изкуствен интелект - медиен уебинар, Бюро на ЕП в България
Европейският съюз вече подготвя първия си набор от правила за управление на възможностите и заплахите от изкуствения интелект.
 .

Изкуственият интелект (ИИ) играе основна роля в дигиталната трансформация. Той ще внесе много промени на работното място, в бизнеса, финансите, здравеопазването, сигурността, земеделието и други области на нашия живот. Изкуственият интелект също така ще бъде от решаващо значение за Зеления пакт на ЕС и възстановяването от COVID-19. Понастоящем ЕС подготвя първия си набор от правила за управление на възможностите и заплахите от ИИ, като за основни приоритети са заложени изграждането на доверие в ИИ, включително управлението на потенциалното му индивидуално въздействие върху хората, обществото и икономиката. Новите правила също имат за цел да осигурят среда, в която европейските изследователи, разработчици и фирми могат да просперират.

Уебинарът включва технически брифинг, в който ще вземат участие Джеймс Ийгър, старши консултант в Центъра за стратегии и услуги за оценка на въздействието – Лондон (CSES), и съавтор на проучването „Възможности на изкуствения интелект“, който ще представи основните констатации от документа, както и Ясмина Якимова, пресаташе в ЕП, която ще представи резолюциите на ЕП в сферата на изкуствения интелект, приети през октомври 2020 г.

Уебинарът ще продължи с дискусия за новите правила, които ЕС подготвя в сферата на изкуствения интелект. Участие ще вземат евродепутатите Драгош ТУДОРАКЕ (Обнови Европа, Румъния), председател на специалната комисия на ЕП по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера и Ева МАЙДЕЛ (ЕНП, България), член на комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика и на специалната комисия по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера. Очакваме потвърждение и от Дита ХАРАНЗОВА (Обнови Европа, Чехия), заместник-председател на Европейския парламент, която работи активно по темата за гражданскоправните норми за роботиката и индустриалната политика на ЕС в сферата на изкуствения интелект и роботиката.

Модератор на събитието ще бъде Ирина Обущарова, управляващ директор и журналист от платформата Trending topics.

Регистрация

Уебинарът ще се проведе онлайн в платформата Zoom. За участие в уебинара е необходимо да изпратите имейл с вашето име и име на медия на имейл адрес: kalina.varbanova@europarl.europa.eu до края на работния ден на 26 ноември 2020 г., за да получите линк и инструкции за достъп до събитието.

Ще бъде осигурен превод на български език.

________________________________________

Програма

 .
 .
 .

Допълнителна информация

 .
Проучване на ЕП „Възможности на изкуствения интелект“
Прессъобщение на ЕП: Парламентът проправя пътя към първите правила на ЕС за изкуствения интелект
Правила за изкуствения интелект: какво иска Европейският парламент
Резолюция на ЕП: Режим на гражданска отговорност за изкуствения интелект
Резолюция на ЕП: Права върху интелектуалната собственост при разработването на технологии за изкуствен интелект
Резолюция на ЕП: Рамка от етични аспекти на изкуствения интелект, роботиката и свързаните с тях технологии
Специална комисия по въпросите на изкуствения интелект в цифровата ера