skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Наградата за кино LUX 2021: финална дискусия и още една възможност да гледате номинираните филми

12/05/2021
 .

В понеделник, 10 май, онлайн дискусия, посветена на Наградата LUX на публиката, сложи финал на Филмовите дни LUX с интересен разговор за европейското кино. А до 16 май все още можете да гледате трите номинирани филма в една допълнителна Седмица на Наградата LUX.

 .
В понеделник, 10 май, онлайн дискусия, посветена на Наградата LUX на публиката, сложи финал на Филмовите дни LUX с интересен разговор за европейското кино.онлайн дискусия, посветена на Наградата LUX на публиката, сложи финал на Филмовите дни LUX
В понеделник, 10 май, онлайн дискусия, посветена на Наградата LUX на публиката, сложи финал на Филмовите дни LUX с интересен разговор за европейското кино.
 .

Филмовите дни LUX 2021 бяха закрити със специална онлайн дискусия на 10 май, понеделник. Събитието представи новия формат на Наградата LUX на публиката, както и гледните точки към номинираните филми на четири ключови фигури. Участници в дискусията бяха Андрей Слабаков, евродепутат, член на Комисията по култура на ЕП и режисьор, Мира Сталева, изпълнителен директор на София филм фест и член на журито на подбора на Наградата LUX, Весела Дринова, кино ентусиаст и главен редактор на сайта „Операция кино“, и Крис Захариев, влогър, артист, ТВ водещ и посланик на Наградата LUX. Модератор на разговора беше Станислава Айви, журналист, автор и режисьор на документални и игрални филми.

По време на дискусията разбрахме защо Европейският парламент дава награда за кино и как през 2021 г. зрителите станаха най-голямото европейско жури. Научихме кой прави номинациите на Наградата LUX, добри ли са тазгодишните претенденти и кои са фаворитите на нашите гости. Можете да гледате пълен запис от събитието тук.

 .

 .

Още една възможност да гледате филмите

Трите претендента за приза ще бъдат част от допълнителната Седмица на Наградата LUX, която се провежда онлайн в платформата Festival Scope. Филмите „Колектив“, „Тяло Христово“ и „Още по едно“ са налични със свободен достъп до 16 май (включително). Гледайте ги от територията на България тук: Festival Scope | СЕДМИЦА НА ПУБЛИКАТА НА НАГРАДАТА LUX for Film Lovers.

  • Ако използвате платформата Festival Scope за първи път, е необходимо да се регистрирате с име и имейл адрес;
  • Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията;
  • Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг.

Присъединете се към нас на 14 май, петък, от 18:00 часа българско време за дискусия на живо и Q&A сесия във Фейсбук. Наши гости ще бъдат Томас Винтерберг (режисьор на „Още по едно“), Александър Нанау (Режисьор на „Колектив“) и Бартош Биеления (главният актьор в „Тяло Христово“). Дебатът ще бъде модериран от Доменико Ла Порта (Главен редактор на Cineuropa.org), а публиката ще може да задава своите въпроси на живо. Линкът е https://www.facebook.com/events/3999775966756214.

Не забравяйте, че от 2021 г. гласът на публиката ще помогне да бъде определен победителя. След като гледате някой от номинираните филми, влезте на https://luxaward.eu/bg#voting и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. Валидна е единствено последно подадената оценка.

Награда LUX на публиката 2021

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма – „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), „Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.). И трите ленти бяха високо оценени от критиката и публиката през последните две години. „Тяло Христово“ беше в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър международен филм през 2020 г., Колектив“ получи две номинации през 2021 г., а „Още по едно“ грабна статуетката за чуждестранен филм преди броени седмици.

 .

 .
Гледайте номинираните за Наградата на публиката LUX филми до 16 май тук
Гласувайте за филмите тук