skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

НА ЖИВО: Конференция в Пловдив на 4 декември – най-важните теми от работата на ЕП през новия мандат

 .

Безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейски бюджет, който да бъде достатъчен за всички предизвикателства, пред които е изправена Европа днес: три теми във фокуса на новия Европейски парламент (ЕП) през първите 18 месеца от мандата му, които ще бъдат и основната част от регионална конференция в Пловдив с участието на български евродепутати. Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с Европа Директно – Пловдив с начален час 9.00 ч. на 4 декември в хотел „Тримонциум“. Наред с български членове на ЕП своята позиция по други ключови въпроси от европейския дневен ред ще представят експерти от различни области. Конференцията е със задължителна предварителна регистрация на epsofia@ep.europa.eu и ще се излъчва на живо на www.europarl.bg.

 .

 .

Имиграцията и тероризмът са двете теми, по които опасенията на европейските граждани нарастват най-бързо според скорошно проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент. В същото време 66% от европейците (и 65% от българите) смятат, че решенията за справяне с имиграцията трябва да се вземат на ниво ЕС. Превърна ли се Европа в „обетована земя“ за бежанците и какви са мерките, които предприе и трябва да предприеме ЕС, ще обясни заместник-председателят на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Илияна Йотова (С&Д).

Във време на световни конфликти повече механизми за сигурност на доставките са един от начините да се предотврати повторение на енергийните кризи, които преживя Европа, а и България. Целта на пакета за енергийния съюз е да се обезпечи сигурна и устойчива енергия на достъпни цени за Европа и нейните граждани. Конкретните мерки обхващат пет ключови области, включително енергийна сигурност, енергийна ефективност и декарбонизация. За енергийния съюз своята позиция ще представи Владимир Уручев (ЕНП).

На 25 ноември Парламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г. В него се включват 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. в кредити за плащания, както беше договорено между ЕП и Съвета на ЕС. Парламентът осигури възможно най-много средства за миграция и бежанци, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Повече разяснения по темата ще даде Андрей Новаков (ЕНП), който бе част от преговорния екип.

В началото на конференцията приветствие към гостите ще отправи заместник-кметът на Пловдив по европейските въпроси – Стефан Стоянов. След това „Жан Моне“ лекторът в НБУ Катя Христова ще очертае основните теми за ЕП през първите 18 месеца на мандата. Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), ще се включи по темата „Атаките в Париж: криза или възможност за европейската външна политика?“. Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в София, ще говори за Европейския фонд за стратегически инвестиции, познат като „Плана Юнкер“. Повече подробности за Търговското партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще даде Христо Христов, съветник в Представителството на ЕК в София.

Конференцията ще бъде съпроводена от фотоизложбата „Имам си една мечта“. Снимките на деца бежанци, попаднали в центровете за настаняване у нас, са направени от фотографа Илка Антонова и журналиста Нидал Хлайф. Изложбата е по инициатива на детския фонд на ООН и е посветена на децата бежанци, за да се насърчи толерантността и приемането на хората, принудени да напуснат домовете си. В деня на конференцията изложбата ще може да се види на мястото на събитието, хотел „Тримонциум“, а от 5 до 15 декември гражданите на Пловдив ще могат да я разгледат в офиса на Европа Директно на ул. „Константин Фотинов“ № 15.

В сътрудничество с „Дома на киното“ на 7, 8 и 9 декември с ВХОД СВОБОДЕН ще бъдат прожектирани трите финалиста на европейската филмова награда ЛУКС, сред които българският филм „Урок“. Победителят „Мустанг“ беше награден на официална церемония в Страсбург на 24 ноември. За да запазят места, след 1 декември гражданите ще могат да вземат до 2 безплатни билета от касата на Лъки Дом на киното. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.