skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Новата награда LUX – Европейска филмова награда на публиката

 .
11/03/2021
 .

Европейският парламент и Европейската филмова академия (EFA) в партньорство с Европейската комисия и Europa Cinemas представят новосъздадената награда LUX – Европейска филмова награда на публиката. Призът на ЕП за кино се променя, за да привлече повече публика за повече европейски киноленти.

 .
Най-забележителната промяна в награда LUX е в системата за гласуване.Най-забележителната промяна в награда LUX е в системата за гласуване.
Най-забележителната промяна в награда LUX е в системата за гласуване.
 .

Тази нова награда се основава на предишната награда LUX – филмовата награда на Европейския парламент, учредена през 2007 г., като символ на ангажимента на Европейския парламент към културата, и на наградата на публиката на Европейската филмова академия. През последните повече от 10 години филмовата награда LUX спомогна за популяризирането на над 100 филма, подкрепяйки разпространението на европейски продукции и копродукции в опит да преодолее езиковите и дистрибуторските бариери, пред които е изправена европейската филмова индустрия. Лауреатите продължават да бъдат изключително успешни във и извън ЕС, превръщайки филмовата награда LUX в синоним на качествено правене на филми.

Нов формат, същото високо качество

Наградата LUX на публиката продължава да гради мостове навсякъде в Европа, хвърляйки светлината на прожекторите върху филми, които достигат до сърцевината на европейския публичен дебат. Финалистите са селектирани от жури, съставено от филмови професионалисти, представители на Европейската филмова академия и Europa Cinemas. Наградата цели да укрепи връзките между политиката и гражданите, като кани европейската публика да стане активен участник, гласувайки за любимите си филми.

Затова и най-забележителната промяна е в системата за гласуване. От сега нататък победителят ще бъде избиран въз основа на гласуване както от евродепутатите, така и от обществеността. Гласът на всяка от двете групи ще тежи по равно. С тези промени идва и нов календар: трите номинирани филма за 2021 г. бяха представени на виртуална церемония на Европейската филмова академия в Берлин на 12 декември 2020 г. Фазата „Гледай и гласувай“ ще продължи до 23 май 2021 г. Победителят ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. по време на официална церемония в Европейския парламент в Страсбург.

 .
Победителят ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. по време на официална церемония в Европейския парламент в Страсбург.Победителят ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. по време на официална церемония в Европейския парламент в Страсбург.
Победителят ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. по време на официална церемония в Европейския парламент в Страсбург.
 .

Награда LUX на публиката 2021

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма – „Тяло Христово“ на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), „Колектив“ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и „Още по едно“ на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.). Ако вече сте гледали някой от номинираните филми, влезте на https://luxaward.eu/bg#voting и му поставете оценка, като използвате системата за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка). Гласуването започна на 13 декември 2020 г. Можете да подадете своя глас или да промените оценката си до 23 май 2021 г., когато гласуването приключва. Валидна е единствено последно подадената оценка.

Най-нетърпеливите зрители могат да гледат най-новия от трите номинирани филма „Още по едно“ по време на 25-ия Международен София филм фест. Лентата ще има общо 5 прожекции в рамките на фестивала, като първата е още на 12 март в Дома на киното в София. Вторият номиниран филм „Колектив“ е достъпен в платформата за видео по заявка HBO GO.

Трите претендента за приза ще бъдат част и от специалните Филмови дни на наградата LUX, които ще бъдат организирани от Бюрото на Европейския парламент в България в края на април и началото на май 2021 г. Тогава ще можете да гледате филмите свободно онлайн от всяка точка на страната.

Подбрани на случаен принцип участници в гласуването ще получат награда. Като дадете своя глас за номинираните филми, получавате шанс да участвате в церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката, която ще се проведе на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент в Страсбург, или на следващата церемония по връчване на наградите на Европейската филмова академия през декември 2021 г.

 .
ОЩЕ ПО ЕДНО на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция)ОЩЕ ПО ЕДНО на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция)
ОЩЕ ПО ЕДНО на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция)
 .

ОЩЕ ПО ЕДНО
на Томас Винтерберг
Дания, Нидерландия, Швеция | 116 мин | 2020

Съществува теория, че трябва да се раждаме с малко количество алкохол в кръвта си и че мъничко опиянение отваря умовете ни за света около нас, намалява нашите проблеми и стимулира творческото ни мислене. Вдъхновени от тази теория, Мартин и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители, започват експеримент – да поддържат постоянно ниво на опиянение през целия си работен ден. Щом Чърчил е спечелил Втората световна война в силна алкохолна омая, какво ли биха направили няколко капки за тях и техните ученици?

 .
ТЯЛО ХРИСТОВО на Ян Комаса (Полша, Франция)ТЯЛО ХРИСТОВО на Ян Комаса (Полша, Франция)
ТЯЛО ХРИСТОВО на Ян Комаса (Полша, Франция)
 .

ТЯЛО ХРИСТОВО
на Ян Комаса
Полша, Франция | 115 мин | 2019

Тяло Христово е историята на 20-годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за лишаване от свобода на младежи. Той иска да стане свещеник, но не може – заради съдебното си досие. Когато го пращат да работи в дърводелска работилница в малък град, при пристигането си той се облича в дрехи на свещеник и случайно поема ръководството на местната енория. Пристигането на младия, харизматичен проповедник е възможност за местната общност да започне да лекува травмите си след настъпилата там трагедия.

 .
КОЛЕКТИВ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург)КОЛЕКТИВ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург)
КОЛЕКТИВ на Александър Нанау (Румъния, Люксембург)
 .

КОЛЕКТИВ
на Александър Нанау
Румъния, Люксембург | 109 мин | 2019

През 2015 г. пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ води до 27 жертви и 180 ранени. Скоро все повече жертви на изгаряния започват да умират в болниците от рани, които не са животозастрашаващи. Тогава един лекар подава сигнал до екип от разследващи журналисти. Разкритията следват едно след друго и журналистите започват да разплитат мащабни измами в здравеопазването. След назначаването си новият министър на здравеопазването позволява безпрецедентна видимост на своите действия за реформа на корумпираната система, а също и на пречките, които среща. Като проследява журналисти, хора, подаващи сигнали за нередности, жертви на изгаряния и държавни служители, „Колектив“ безкомпромисно разкрива какво въздействие може да има разследващата журналистика, когато е на висота.

Наградата LUX на публиката подпомага разпространението на европейското кино

Награда LUX на публиката има сериозен принос за разпространението – слабото място на европейското кино. Макар европейските кинотворци да са продуцирали 1881 филма през 2019 г. – над два пъти повече от направените в САЩ (814) – американските филми представляват 63% от пазара в ЕС в сравнение с 29% дял на европейските филми. Тази ситуация се дължи до голяма степен на факта, че по-голямата част от европейските филми не се прожектират извън страната на техния произход.

Затова трите конкуриращи се филма получават субтитри на 24-те официални езика на ЕС и биват прожектирани по време на Филмовите дни LUX, позволяващи хиляди европейци да ги видят и да гласуват за тях. Благодарение на сътрудничество между Европейския парламент, програма „Творческа Европа“ и Europa Cinemas, мрежа от над 1200 кина, публиката в цяла Европа може да се наслаждава на уникални едновременни прожекции, свързващи зрителите и създателите на филми чрез интерактивни дискусии на живо.

 .
Прочетете повече за LUX – Европейската филмова награда на публиката и гласувайте за филмите тук
Страница на 25-ия Международен София филм фест
Награда LUX: депутати и публика ще избират филма победител