skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Програмата за училища посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година

21/06/2021
 .

Програмата за училища посланици на Европейския парламент започна учебната 2020/2021 година в обновен формат и завършва с достойни резултати. Както новите участници в нея, така и дългогодишните посланици на ЕП поддържаха интереса към европейското гражданство и парламентарна демокрация в цялата страна по време на една година, изпълнена с предизвикателства. За най-активните ще има и награди.

 .
Програма за училища посланици на ЕППрограма за училища посланици на ЕП - визия с лого
Учебната 2020/2021-ва беше петата година на Програмата за училища посланици на ЕП в България.
 .

В началото на учебната 2020/2021 година много училища в България се опитваха да се нагодят трайно към една различна реалност: работа дистанционно в онлайн среда. Много от учениците бързо свикнаха с новите условия, но скоро започна да се чувства умората от учебния процес в електронна среда. Трудности усещаха и преподавателите, на които в условията на дистанционно обучение се налагаше ежедневна педагогическа и административна работа, изпращане на обратна връзка, подготовка на уроци, приложими в онлайн среда и т.н.

В тази обстановка Бюрото на Европейския парламент (ЕП) в България даде началото на петата година на Програмата за училища посланици на ЕП. С обновен формат тя добави нови 10 училища от страната към съществуващата мрежа от над 80. Целта на инициативата остана подобряването на осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и по-засилено активно гражданско участие в демократичния процес. Заслугите за постигането на тези задачи обаче са изцяло на екипите от учители и ученици в българските училища посланици на Европейския парламент. Ето какво постигнаха те през 2020/2021 година.

Програмата за училища посланици през учебната 2020/2021 година

133-ма учители, старши посланици на ЕП, подходиха с отдаденост към задачите си и работиха с общо 958 младши посланици на ЕП (ученици), като се стремяха да им предоставят възможност за участие и за изява. Учениците, които искаха да научат повече за света около тях и да споделят своите знания с околните, бяха моторът на дейностите по Програмата за училища посланици на ЕП наравно със своите преподаватели. В организираните от всички тях дейности и инициативи се включиха общо 3215 преки участници. По данни на самите училища отзвукът от работата им е бил огромен: над 160 хиляди души са станали част от Програмата като зрители и непреки участници през цялата година, а дейности са се провели в 43 градове и села.

Екипът на Бюрото на Европейския парламент в България заедно с обучителните специалисти от НАБЕК положи максимални усилия, за да подготви и подкрепи екипите на училищата посланици. Традиционните семинари за старши посланици тази година бяха заменени от шест тематични уебинара. В двете встъпителни събития новоприсъединилите се училища и опитните преподаватели бяха запознати с регламента и изискванията на Програмата, новите структурни параметри, форми на участие, на отчитане и оценяване, с образователните помагала EUROPE@SCHOOL и, с други полезни ресурси, свързани с Програмата.

Гости на първите две събития онлайн бяха членовете на Европейския парламент д-р Андрей Ковачев (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д), които изказаха своята подкрепа и насърчиха активното участие на училищата. Старши посланиците се срещнаха още с Коста Костов, държавен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в Министерството на образованието и науката и Бойко Благоев, съветник „Информация и комуникация“ в Представителството на Европейската комисия в България.

 .
Учители, ученици и училища бързо се преориентираха и гъвкаво се приспособиха към онлайн средата на обучение и общуване.Учители, ученици и училища бързо се преориентираха и гъвкаво се приспособиха към онлайн средата на обучение и общуване.
Учители, ученици и училища бързо се преориентираха и гъвкаво се приспособиха към онлайн средата на обучение и общуване.
 .

Както по време на встъпителните уебинари, така и в последвалите 4 месечни срещи с преподавателите д-р Красимира Василева, председател на Националното сдружение на българските Европейски клубове – NABEC и експерт обучител по Програмата, запознаваше посланиците на ЕП с иновативни методи и подходи за работа във и извън клас, споделяше добрите практики от българския опит в Програмата. Проф. д-р Ингрид Шикова беше експертът по европейски въпроси, който разглеждаше актуални теми от практиката на европейските институции и ежедневието на европейските граждани. Първоначално бяха представени дългосрочният европейски бюджет, Пактът за възстановяване, Зеленият пакт, Цифрова Европа, Конференцията за бъдещето на Европа. След това темите за всеки уебинар се избираха от старши посланици на ЕП, като последователно беше обсъдено „Как се вземат решенията в Европейския съюз?“ и „Може ли институционалната машина на Европейският съюз да реагира своевременно на кризи?“; „Пътят на България към еврозоната“; „Европейският съюз в съдебни казуси“; „Бъдещето на Европа“. Записи от всички събития са налични тук.

Съобразявайки се с невъзможността за срещи „на живо“ с екипите в училищата посланици, Бюрото на ЕП в България и обучителните експерти изготвиха и допълнително онлайн съдържание за тях под формата на две авторски видеа: „Европейският парламент – функции, правомощия, начин на работа“, с автор проф. д-р Ингрид Шикова; и „Програма за училища посланици на ЕП – методи на работа и добри практики“, с автор д-р Красимира Василева. Тези видео уроци за старши посланици бяха начин за предоставяне на основна информация и ценни насоки за учителите.

Дейности и представяне на училищата посланици на ЕП

В края на учебната година обучителните експерти по Програмата успяха да посетят всички 10 новоприсъединили се училища. Тези посещения, както и редовните месечни доклади на голяма част от участващите учебни заведения, заедно с финалните отчети разкриха една вълнуваща палитра от дейности, реализирани в цялата страна. Общо проведените уроци, събития и инициативи в училищата посланици на ЕП са 947.

Учители, ученици и училища бързо са се преориентирали и гъвкаво са се приспособили към онлайн средата на обучение и общуване. Често пъти това предизвикателство ги е мотивирало и им е давало стимул да измислят и прилагат нови и интересни похвати. Въпреки ограниченията и липсата на присъствен учебен процес 62 училища са провеждали обучение въз основа на образователните помагала EUROPE@SCHOOL. Степента на ползването им е различна, но всички споделят задоволство от придобиването на нови знания за ЕС, за Европейския парламент и за Европа в нашето ежедневие.

Установихме също така че 65 училища, участващи в Програмата през настоящата година, поддържат физически европейски информационен кът. Дистанционната форма на обучение обаче наложи и използването на онлайн платформи за разпространение на информация. Общо 43 училища са разработили такава, като най-често използван е специален профил във Facebook, но има и посланици, разработили уебсайтове и блогове, или секция в страницата на училището. Немалко училища могат да се похвалят и с интересни профили в Instagram.

 .
Всички 10 новоприсъединили се към Програмата училища са покрили основните критерии за сертифициране. Те и
Всички 10 новоприсъединили се към Програмата училища са покрили основните критерии за сертифициране. Те и "старите" посланици от 1-во ниво ще получат плакети за училище посланик на Европейския парламент, а учителите и учениците – сертификати за участието си в Програмата.
 .

Дванадесет от училищата в първо, второ и трето ниво са успели да организират и проведат среща с член на ЕП или с българския еврокомисар през настоящата учебна година. Виртуални или физически гостувания в училищата посланици на ЕП са осъществили 10 евродепутати: Асим Адемов (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д), д-р Андрей Ковачев (ЕНП), Илхан Кючюк (Обнови Европа), Ангел Джамбазки, (ЕКР), Андрей Слабаков (ЕКР), Петър Витанов (С&Д), Ева Майдел (ЕНП), Радан Кънев (ЕНП), и Емил Радев (ЕНП). Реализирана е и една среща с члена на Европейската комисия Мария Габриел.

70 училища, участващи в Програмата споделят опита си в отбелязването на Деня на Европа, 9 май, със събитие или специална инициатива. Начините на празнуване са разнообразни по характер, формат и емоции. Някои са проведени изцяло онлайн, други – на живо или в смесена форма. Едни са в рамките на класа, други в училище, трети са се включили в градски инициативи, а четвърти са участвали в европейски събития. В много от училищата са били проведени открити уроци и дискусии за ЕС, за обединена Европа и нейните ценности в часове на класа или в други.

Обобщение, класиране и награди

От анализа на реализираните и споделени дейности по Програмата на 71 училища през настоящата година установихме, че 25 от тях се отличават с постоянна работа и активна дейност през цялата учебна 2020/2021 година. С това постоянство те заслужават и призовите места в крайното класиране.

Всички 10 новоприсъединили се към Програмата училища са покрили основните критерии за сертифициране – избор на старши и младши посланици, работа със специализирани учебни помагала, създаване на информационен пункт за ЕС и отбелязване на Деня на Европа 9 май. Това важи и за огромна част от „старите“ посланици, които през 2020/2021 г. бяха в първо ниво. Затова в края на юни месец всяко от тези училища ще получи плакет за училище посланик на Европейския парламент, а учителите и учениците – сертификати за участието си в Програмата.

Крайното класиране на най-активните 25 училища посланици, изготвено заедно от обучителните специалисти и четирима членове на екипа на Бюрото на ЕП в България, можете да видите в таблицата в края на текста. Най-висок общ резултат (равен брой точки) постигнаха два екипа от посланици на Европейския парламент –от 1-во Средно училище „Пенчо П. Славейков“ и от Професионалната гимназия по телекомуникации, София. Старши и младши посланиците от тези училища ще получат раници за лаптоп с логото на Европейския парламент. Всички училища от 1-во до 15-о място ще участват в онлайн сесии на програма „Евроскола“ до края на 2021 г., а евентуални бъдещи дати за тази инициатива ще бъдат разпределяни сред следващите в класирането.

*             *             *

Бюрото на Европейския парламент в България изказва своите искрени благодарности към всички училища, преподаватели и ученици, взели участие в Програмата, както и към училищните ръководства, които подкрепиха техните инициативи. Вярваме, че въпреки трудностите през изминалата година, програмата донесе ползи на всички замесени и оценяваме всяко положено усилие, като се надяваме, че ще продължим да поддържаме добри отношения и за в бъдеще.

 .
Окончателно класиране на училищата посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година.Окончателно класиране на училищата посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година.
Окончателно класиране на училищата посланици на Европейския парламент през учебната 2020/2021 година. Кликнете върху изображението за показване в по-голям размер.