skip to content
 
 
Кадър от пленарната зала на Европейския парламентКадър от пленарната зала на Европейския парламент
Кадър от пленарната зала на Европейския парламент
 

За Европейски избори 2009

През юни 2009г. гражданите на Европейския съюз ще изберат за седми пореден път членове на Европейския парламент.

Европейски избори 2009 - лого
Европейски избори 2009 - лого

Европейските избори се провеждат от 1979 г. на всеки пет години, като за страната ни това ще бъдат първите редовни европейски избори.

Първите български европейски избори се проведоха на 20 май 2007 г. след присъединяването на България и Румъния към ЕС.  През 2007 г. те бяха организирани само в двете нови страни-членки, тъй като останалите бяха участвали в редовните избори през  юни 2004 г.

Тази година  за пръв път българите ще се изправят пред урните редом с всички останали европейци, за да дадат своя глас за 17-те български  представители в единствената европейска институция, избирана чрез преки избори.

Изборите ще се организират в периода 4-7 юни , като точната дата е различна  за  всяка държава членка. В България датата е 7-и юни 2009 г.

В този раздел на нашата страница ще намерите много актуална информация за европейските избори, както и новини за дейността на Информационното бюро на ЕП в София относно тях.

Още допълнителна информация за европейските избори можете да намерите на страницата www izbori-2009 eu, а информация за активността, резултатите и избраните през 2007 г. български членове на ЕП  можете да намерите на адрес www izbori-2009 eu .

За всичко останало, свързано с европейските избори, което искате да научите, но не откривате в Интернет, не се колебайте да се свържете с нас на адрес, телефон или електронна поща, посочени по-долу:

Бюро на Европейския парламент в България
ул. „Георги С. Раковски“ № 124
София 1000
тел.: 02 985 35 45
ел. поща: epsofia@europarl.europa.eu

 
 .

Още от кампания "Европейски избори 2009"

 
 .
Информационната кампания на Парламента
 
 .
Резултатите в България
 
 .
Резултатите в Европа
 
 .
Европейски избори: Парламентът в аудиовизуалните медии и виртуалното пространство