skip to content
 
 
Кадър от пленарната зала на Европейския парламентКадър от пленарната зала на Европейския парламент
Кадър от пленарната зала на Европейския парламент
 

Избори 2014

 .

Тази страница съдържа информация относно избирите за Европейски парламент, в които България участва след присъединяването й към Европейския съюз след 2007 г.

 .

Избори за ЕП 2014

 .
 
Изборни резултати за България
 

Живеем в бурни времена. Кризата накара всички нас да осъзнаем, че европейските въпроси засягат основата на нашия начин на живот. Сега знаем повече от всякога, че европейските страни са взаимозависими, и че това, което се случва в друга страна-членка на ЕС, засяга изцяло бъдещето на всички.

 
 .

Сега имаме власт да решим какво се случва в Европа

Времената се променят, и ние се променяме заедно с тях. От последните европейски избори до днес правилата на играта се промениха. Сега Европейският парламент има по-голяма власт, както да определя политическата посока на Европа, така и в ежедневните решения, които засягат всеки един от нас.
По‑силен Европейски парламент означава повече влияние на всеки от нас, по-големи възможности да се справяме с проблемите си, повече възможности да променяме това, което се нуждае от промяна, повече увереност в запазването на това, което искаме да запазим.

Европа е изправена пред големи предизвикателства. Няма да е лесно да ги посрещнем и ще трябва да направим избор. С промените, които бяха извършени в системата, се цели да се гарантира, че ние, гражданите на Европа, ще имаме по‑голямо влияние върху този избор. Не само в момента, в който отиваме към урните, но и всеки ден, във всеки един момент, в който се взимат решения.

Европейският парламент решава и приема европейско законодателство, което се отнася до теб — до всички области от живота ти. Как например се изразходват парите ти от бюджета на Европейския съюз (ЕС) в най-различни сфери. Сега ние трябва да постигнем споразумение за финансирането на ЕС за следващите години, като вземем предвид общия интерес на европейците. След предстоящите избори именно твоят парламент ще избере кой да е начело на изпълнителната власт на Европа, като се съобрази с твоето предпочитание, изразено на тези избори.

Този път е по-различно. Заедно, сега имаме по-голяма власт да направим нещо различно.

Европейският парламент и ти. Заедно, ние можем да действаме, съдействаме и въздействаме.

 
 .

Действай

Бурни времена настъпиха в историята на Европа. За много хора това са трудни времена. Времената се промениха, и ние се променихме заедно с тях. Сега Европейският парламент има повече власт в изграждането на Европа от когато и да било преди. И това ти дава по‑голяма власт да действаш за осъществяването на нещата. Ти можеш да влияеш на решенията, които засягат твоя живот, както и живота на над 500 милиона души. Можеш да започнеш нещо или да спреш нещо. Да поискаш повече или да поискаш по‑малко. Можеш да действаш и да вземеш всички големи и малки неща в свои ръце. Избери каква Европа искаш. В края на краищата, ти решаваш какво да става в нея.

Европейският парламент представлява всички нас и всеки един от нас — той действа от твое име. Нашите решения се основават на това, което има значение за теб. Не, не всичко може да стане за един ден, но едно нещо е сигурно — заедно можем да го направим.

Съдействай

Ти наистина можеш да промениш нещата. Запазвай това, което си заслужава да се запази, променяй това, което се нуждае от промяна. Или питай и критикувай. Споделяй мислите си и съдействай. Европейският модел не е въпрос на едно‑единствено виждане или една‑единствена цел — той дава равен шанс на всяко мнение.

Европейският парламент е тук, за да отговори на твоите искания и да се бори за нещата, които наистина са важни за теб. Нашата работа е да се вслушваме в множеството гласове в Европа и да даваме истински отговори. Ние ще се изправим пред всяко предизвикателство и ще предложим решения, които имат смисъл.

Въздействай

Чрез Европейския парламент, ти имаш повече власт, отколкото си мислиш. Можеш да въздействаш пряко върху бъдещето на всички, и — което е най‑важното — върху твоето собствено бъдеще и върху бъдещето на следващите поколения. Всяко твое действие и съдействие в крайна сметка води до резултати. Решенията, които взимаме заедно, въздействат върху ежедневието на над половин милиард европейски граждани.

Отговорност на Европейския парламент е да работи за всички, включително и за теб. Не просто да постигне реални промени за теб, а да ги прави заедно с теб. Днес, утре и занапред.