skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2009

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2009 г.

Информационното бюро на Европейския парламент за България и Представителството на Европейската комисия в България показаха за първи път официалните клипове на кампанията за избори за Европейски парламент. Предишният ръководител на бюрото на ЕП за България Тоон Стрепъл официално се сбогува и представи своя приемник Виолета Симеонова Станичич.
www.charlemagneyouthprize.eu
Срокът за кандидатстване в третото ежегодно издание на наградата "Карл Велики" за младежи бе удължен до 14 февруари 2010 г.. Наградата е насочена към млади хора, които участват в проекти, подпомагащи разбирателството между народите на различните европейски държави.
Информационното бюро събра над 30 български журналисти за представянето на ежегодната награда за свобода на мисълта на името на Андрей Сахаров. Тя ще бъде връчена на 16-ти декември по време на сесията си в Страсбург на руската правозащитна организация "Мемориал" " в лицето на нейните представители Олег Орлов, Сергей Ковальов и Людмила Алексеева, както и на всички други защитници на правата на човека в Русия.
На 1 декември 2009 в конферентната зала в ректората на СУ "Климент Охридски" Информационното бюро на ЕП в България проведе семинар за студенти по журналистика и млади журналисти на тема "Комуникацията на Европейския парламент". Присъстваха студенти от факултетите по журналистика и масова комуникация на Софийски университет и Нов Български университет, както и техни преподаватели.
На 9-и ноември 1989г. рухна Берлинската стена. Европа пое по нов път, който й позволи двадесет години по-късно да се нарече "единна и свободна". Европейският парламент организира символично отбелязване на тази важна годишнина, като откри 89 младежи на двадесет години, родени на датата на падането на Желязната завеса и ги събра в общо празненство в Брюксел. България също изпрати своите "деца на демокрацията", които празнуваха заедно връстниците си от цяла Европа в Брюксел. Вяра Панчева, Силвия Василева и Ангел Георгиев, родени на 9-ти и 10-ти ноември 1989 г., бяха избрани от Информационното бюро на ЕП в София и представяха своето поколение на тържествената сесия в Брюксел. Ето какво ни разказаха те, след като се върнаха:
Залата на студентския театър "Алма Алтер" в Софийския университет се оказа тясна за гражданите, които поискаха да се срещнат в директен разговор с членовете на Европейския парламент Мария Неделчева (ЕНП), Андрей Ковачев (ЕНП), Кристиан Вигенин (С&Д) и Ивайло Калфин (С&Д) в дебата "Младите хора и преходът", вдъхновен от 20-та годишнина от началото на промените в Източна Европа и падането на Берлинската стена.
Председателят на Народното Събрание Цецка Цачева се срещна с тримата връстници на промените от ноември 1989 година - Силвия , Вяра и Ангел, избрани от Информационното бюро на ЕП в България, за да участват в тържествата в Европейския парламент по повод 20 годишнината от падането на Желязната завеса.
Вацлав Хавел ще участва в тържественото заседание на Европейския парламент, за да отбележи заедно с евродепутатите 20 годишния юбилей от демократичните промени в Централна и Източна Европа. 89 млади хора, родени през ноември 1989 г., когато падна Берлинската стена, също ще дойдат в Брюксел за да отбележат годишнината на нова Европа, която е и техен юбилей.
Информационното бюро на ЕП за България, с партньорството на Европейски институт и Национална университетска телевизия «Алма матер», организира на 6-и ноември 2009 г. граждански форум, посветен на 20-ата годишнина от падането на Берлинската стена и началото на промените в България.
На 9-и ноември 1989г. рухна Берлинската стена. Европа пое по нов път, който й позволи двадесет години по-късно да се нарече "единна и свободна". В навечерието на тази значима годишнина хиляди младежи, в 27-те страни членки, се готвят да отпразнуват своя личен, двадесети рожден ден, който съвпада с падането на стената, Желязната завеса, бариерите, ограниченията. Европейският парламент пое инициатива да организира символично отбелязване на тази важна годишнина, като открие 89 от тези двадесет годишни младежи и ги събере в общо празненство в Брюксел.
Членовете на ЕП Надежда Михайлова (ЕНП), Андрей Ковачев (ЕНП) и Станимир Илчев (АЛДЕ) участваха в среща с търновци, за да обяснят значението и промените в Европейския съюз след предстоящото приемане на Лисабонския договор. Тримата български евродепутати се включиха в граждански форум, организиран от Информационното бюро на ЕП за България и в продължение на повече от 90 минути, в голямата зала на Община Велико Търново, разговаряха с гражданите за механизмите на работа в ЕС от следващата година, за нарастващото значение на Европейския парламент, коментираха ролята и мястото на България в бъдеща Европа и отговориха на множество въпроси.