skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2010

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2010 г.

Постоянният механизъм за подпомагане на държавите от ЕС, изпитващи финансови трудности, трябва ясно да посочва как ще се осъществи участието на частния сектор и на страните извън Еврозоната, както и как това ще се отрази на бюджета на ЕС, се казва в резолюция на ЕП от 16 декември. В нея се подчертава необходимостта от запазване на обединения европейски пазар за бондове, разглежда се въпросът за Евробондовете и се призовава за създаването на Европейска агенция за стабилност.
Време е да се признае, че военната интервенция в Афганистан претърпя провал и дори доведе до влошаване на ситуацията със сигурността в страната, заявяват депутатите в оспорван доклад, като според тях коалиционните сили са направили неправилни предвиждания в началото на кампанията. Според доклада новата изходна стратегия на ЕС трябва да бъде оформена в пълно сътрудничество с афганистанците.
Кубинският дисидент Guillermo Fariñas, който е тазгодишният носител на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров", за съжаление бе представен от празен стол на церемонията по връчване на наградата, тъй като не получи необходимото позволение, за да напусне страната си.
Смесените двойки от различни страни ще могат да избират кое национално законодателство да се прилага при техния развод, съгласно новото законодателство, което беше прието от ЕП на 15 декември (Съветът на министрите вече го одобри на 3 декември). Така например, това ще позволи на френско-германска двойка, живееща в Белгия, да реши дали при развода да се прилага френското, германското или белгийското законодателство. Новите правила ще влезнат в сила след 18 месеца.
Един милион граждани на ЕС ще имат право да поискат от Европейската комисия да изготви ново законодателство, след като Парламентът одобри на 15 декември текста за т. нар. "гражданска инициатива", която беше въведена с Договора от Лисабон. Подписите за инициативата трябва да бъдат събрани от най-малко седем държави членки. Парламентът вложи големи усилия този инструмент да стане колкото се може по-достъпен за гражданите, намалявайки бюрократичните изисквания в новото законодателство.
Европейският парламент прие на 15 декември бюджета на ЕС за 2011 г. на пленарната сесия в Страсбург, след като въпросът беше обсъден на дебат предишния ден. Приетият бюджет съдържа по-голямата част от приоритетите на депутатите, като същевременно е в границите, заложени от Съвета. В рамките на тазгодишните бюджетни преговори депутатите постигнаха също така споразумение със Съвета и Комисията относно някои от политическите искания на ЕП.
Депутатите в Европейският парламент не постигнаха съгласие по проектозаконодателството за т.нар. "единно разрешително", което има за цел да облекчи процедурите за получаване на разрешително за пребиваване и работа в ЕС от граждани от трети страни. В предложението беше предвидено те да имат равни права с гражданите на ЕС в редица отношения, с цел да се избегне експлоатацията на чужда работна ръка.
По-строги наказания за трафикантите на хора, както и по-добра защита и повече помощ за жертвите на подобни престъпления, предвижда новото законодателство на ЕС, което Парламентът ще гласува в Страсбург. Новите правила ще бъдат приложени спрямо трафика на хора с цел сексуална или трудова експлоатация.
Жертвите на престъпления, на които е гарантирана защита от дадена държава членка на ЕС, трябва да продължат да бъдат защитавани, ако се преместят в друга страна от ЕС. Това се предвижда в новите правила на Европейската заповед за осигуряване на защита, които Парламентът одобри във вторник, 14 декември. Депутатите настояват тази защита да важи за пострадали при всички видове престъпления.
При откриването на пленарната сесия в Страсбург (13-16 декември), председателят на ЕП Jerzy Buzek отбеляза успешното завършване на бюджетната процедура 2011 и съобщи, че за съжаление тазгодишният носител на наградата Сахаров Guillermo Farinas не е бил пуснат от кубинските власти да присъства на тържественото връчване на наградата в Страсбург. Той отбеляза също така годишнината от обявяването на военното положение в Полша (13.12.1981 г.)
Един милион граждани на ЕС ще имат право да поискат от Европейската комисия да изготви ново законодателство, ако Парламентът одобри текста (по който има споразумение със Съвета) за т. нар. "гражданска инициатива". Подписите за инициативата трябва да бъдат събрани от най-малко седем държави членки. Парламентът вложи големи усилия този инструмент да стане колкото се може по-достъпен за гражданите, намалявайки бюрократичните изисквания в проектозаконодателството.