skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2011

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2011 г.

На 18 декември българският евродепутат Кристиан Вигенин (С&Д, БСП) и агенция АФИС представиха социологическото проучване на тема „Масови нагласи по отношение на различията между хората, основани на произход, вяра, традиции и обичаи".
Всички държави-членки трябва да премахнат бариерите на пазара на труда за българи и румънци, заяви Парламентът в резолюция гласувана в четвъртък. Не съществуват реални икономически основания за ограничаване на правото на работа и пребиваване на територията на друга държава-членка, добавя документът.
Парламентът призова за нови свободни и честни избори и незабавно и пълно разследване на всички сигнали за измами и сплашване по време на изборите в Русия, проведени на 4 декември. Той приветства демонстрациите в страната, като израз на волята на хората, в резолюция гласувана в сряда.
"С връчването на наградата Сахаров на петимата активисти на арабската пролет, Европейският парламент изразява признанието си към усилията на всички борци за достойнство, основни човешки свободи и политическа промяна в арабския свят," заяви председателят Buzek на церемонията по награждаването, провела се в Страсбург, в сряда.
Всеки заподозрян в извършването на престъпление на територията на ЕС ще бъде навременно информиран за процедурните си права на разбираем език, според нов европейски закон, гласуван във вторник. Задържаните или арестувани заподозрени ще получат и "декларация за правата", добавя текстът, към който депутатите прибавиха и правото на мълчание, на спешна медицинска помощ и на контакт с близките.
На 9 декември Информационният център на ЕС в София бе домакин на прием по случай подписването на Договора за присъединяване на Хърватия към ЕС. Приемът бе организиран от посолството на Хърватия в България, в сътрудничество с посолството на председателстващата ЕС Полша и с помощта на Информационното бюро на Европейския парламент в България.
Повече от 70 представители на държавната администрация, мениджъри на компании от енергийния сектор, дипломати, ръководители на браншови организации и експерти препълниха залата на Информационния център на ЕС в София за участие в дискусионния форум "Законът за енергетиката - гаранция за свободен пазар". Той се състоя на 8 декември в рамките на едногодишния проект "Прозрачна енергетика".
Емигрантите от трети страни, които работят законно в ЕС, трябва да имат права сходни с тези на гражданите на държавите от ЕС, по отношение на условията на труд, социалното осигуряване и достъпа до публични услуги - според новия закон за "единна процедура", гласуван във вторник. Директивата позволява работниците да получат разрешение за пребиваване и работа в рамките на единна процедура. Държавите членки имат две години за транспонирането на разпоредбите в националното си законодателство.
Защитата, която получават жертвите от извършителите на престъпления спрямо тях в една европейска държава, ще може вече да се ползва от и в останалите държави на ЕС според новите правила, гласувани от Парламента във вторник. Европейската заповед за защита ще защити жертвите от престъпления, като сексуално насилие, отвличане или опит за убийство. Държавите членки разполагат с три години за транспонирането на директивата в националното законодателство.
Резултатите от Съвета, посветен на кризата в еврозоната и конференцията за климатичните промени в Дърбан, бяха сред основните теми в обръщението на Председателя Jerzy Buzek при откриването на пленарната сесия днес в Страсбург. Г-н Buzek поздрави и новите 17 депутата, отбеляза 60 годишния юбилей от Женевската конвенция за бежанците и 30 годишнината от налагането на извънредно положение от полския комунистически режим.
На 8 декември 2011 г. Информационното бюро на Европейския парламент в България е домакин на дискусионния форум "Законът за енергетиката - гаранция за свободен пазар". Дискусията ще се състои в Информационния център на ЕС, ул."Московска" №9, от 9.30 часа.