skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2012

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2012 г.

Сърдечни пожелания за светла Коледа и щастлива Нова година!
На 28 януари 2013 г. приключва срокът за кандидатстване за международната награда "Карл Велики" за младежи. Тя се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за международната награда "Карл Велики" в гр. Аахен, и се връчва за проекти, чиито създатели са на възраст между 16 и 30 години. Спечелилите проекти трябва да служат като примери за младите хора, живеещи в Европа, и да предлагат практически примери за съвместно съжителство между европейците. Сред избираните досега проекти са младежки обменни програми, артистични и интернет проекти с европейско измерение.
Арт клуб «ДаДа» събра най-изкушените привърженици на свободата на мисълта и словото на дискусията за наградата "Сахаров" на ЕП, по време на която бе показан и най-новият филм на иранския режисьор Джафар Панахи - "Това не е филм". Над 40 студенти, представители на институциите и неправителствения сектор, журналисти присъстваха на събитието. С него Информационното бюро отбеляза приноса на двамата ирански активисти в областта на правата на човека— адвокатката Насрин Сотудех и филмовия режисьор Джафар Панахи, които са тазгодишните носители на наградата за свобода на мисълта на Европейския парламент.
Всички ученици от училища от Пловдивска и Старозагорска област, област Смолян и Пазарджик, които искат да се състезават в Пловдив, трябва да заявят участие до 18 януари.
Двама ирански активисти в областта на правата на човека— адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са тазгодишните носители на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент. Българското отбелязване на наградата ще се състои на 17 декември, понеделник, от 18:00 ч. в Aрт клуб "ДаДа" (ул. "Бенковски" 10). То ще започне с прожекция на документалния филм "Това не е филм" на Джафар Панахи и ще бъде последвано от дискусия за актуалното състояние на правата на човека и свободата на мисълта.
Плановете на Израел за изграждане на 3000 нови жилищни постройки на Западния бряг и в Източен Ерусалим ще направи невъзможно решението, основано на съществуването на две държави, предупредиха депутатите в резолюция, приета в четвъртък. Те настояват, че преките мирни преговори между Израел и палестинците трябва да продължат и че всички страни трябва да се въздържат от действия, които биха могли да възпрепятстват усилията за постигане на мир.
Нови правила за по-добрата защита на гражданите, живеещи в околностите на летищата срещу шума на самолетите и по-гъвкаво и ефективно разпределение на слотовете за излитане и кацане бяха одобрени от депутатите в сряда. Предложението за увеличаването на конкуренцията между доставчиците на наземни услуги на ключовите летища бе върнато на комисията за транспорт за допълнително обсъждане относно възможностите за подобряване на ефикасността на летищните услуги.
Чрез присъждането на наградата "Сахаров" на двамата ирански активисти — адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи — Европейският парламент признава техните изключителни усилия и непрекъсната борба за човешкото достойнство, основни свободи и политически промени в Иран, заяви председателят Мартин Шулц по време на церемонията по награждаването тази сряда в Страсбург.
Все повече животни се транспортират в ЕС при лоши условия. Решението е: правилно прилагане на съществуващите правила, осъществяване на проверки на място и налагане на по-строги санкции за нарушителите, заявиха евродепутатите в резолюция, приета в сряда. За да се избегне транспортирането на дълги разстояния до кланиците, ЕС трябва да предложи използването на местните кланици и да обмисли налагането на осемчасово ограничение при транспортирането на животни за клане.
Търгове.
Шест милиарда евро за изплащане на задължения през 2012 г., приоритет за растеж и работни места в бюджета за следващата година и стратегия за справяне с платежен дефицит през 2013 г. — това са основните елементи на бюджетния пакет, официално приети от Европейския парламент в сряда.
Европейските изобретатели най-сетне ще могат да получават ЕС патент. След повече от 30 години преговори, новият режим ще намали разходите за патенти на ЕС с до 80%, което го прави по‑конкурентоспособен в сравнение със САЩ и Япония. Депутатите намалиха разходите за малки фирми съобразно техните нужди, в компромисно споразумение със Съвета, одобрено от Парламента във вторник.