skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2014

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2014 г.

На 23 декември 2014 г. Информационното бюро на ЕП и Фондация „Медийна демокрация“ организираха пресконференция, на която бе представен анализ на медийното отразяване на дейността на ЕП през 2014 година.
Информационното бюро на Европейския парламент в България и Фондация „Медийна демокрация“ организират пресконференция, на която ще представят анализ на медийното отразяване на дейността на ЕП през втората половина на 2014 г. Събитието ще се състои на 23 декември 2014 г., вторник, от 11:00 часа в конферентната зала на Дома на Европа в София (ул. „Г. С. Раковски“ 124).
© European Union 2014
Състезанието за награда "Карл Велики" за младежи за 2015 г. започна на 2 декември 2014 г. За осма поредна година наградата ще бъде връчена на младежи, които разработват проекти, свързани със сближаване на хора от европейските държави. Крайният срок за подаване на документи е 2 февруари 2015 г.
Симулация на законодателния процес в институциите на Европейския Съюз "Модел Европейски Съюз София" ще се проведе в Дома на Европа в периода 24-28 ноември 2014 г. Домакин на събитието е Информационното бюро на Европейския парламент в България. В него ще участват млади хора от държавите-членки и съседни на ЕС страни, които в рамките на една седмица ще дискутират реални европейски директиви и регламенти.
Младите доброволци от Варна, номинирани от Момчил Неков (С&Д), и Христо Христов, номиниран от д-р Андрей Ковачев (ЕНП), са сред 47-те лауреати за Гражданската награда на Европейския парламент за 2014 г. През втората половина на декември 2014 г. лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония в София. Те ще участват също така и в общоевропейската церемония, посветена на Гражданската награда на Европейския парламент, която ще се проведе в Брюксел на 25 февруари 2015 г.
Трите филма финалисти за наградата ЛУКС на Европейския парламент (LUX Film Prize) ще бъдат показани с вход свободен от 9 до 11 декември в Дома на киното в София в партньорство с Международния София Филм Фест. Прожекциите ще се излъчат във всички 28 европейски страни със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз преди обявяването на победителя на 17 декември.
Питали ли сте се някога защо не всички членове на Европейския парламент присъстват постоянно в пленарната зала по време на парламентарните сесии? Следващите редове ще дадат отговор на този въпрос.
Регионалното състезание "Евроскола", провело се в Кърджали на 15 ноември 2014 г., бе спечелено от ученически отбори от градовете Кърджали, Смолян, Ардино, Хасково и Димитровград. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, ще участват в програмата "Евроскола" в Страсбург през 2015 година.
Новата Европейска комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер, бе официално одобрена от Европейския парламент в Страсбург с 423 гласа за, 209 гласа против и 67 въздържали се и ще встъпи в длъжност на 1 ноември. Запознайте се със структурата на Комисията, самите комисари и техните ресори.
Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2014 г. се присъжда единодушно на гинеколога Денис Муквеге за борбата му за защита на жените, решиха лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента на 22 октомври. Другите финалисти също получиха признание: при обявяването на решението г-н Шулц подчерта, че то не е насочено срещу украинското протестно движение „Евромайдан“ и че представители на движението ще бъдат поканени на церемонията по награждаването на 26 ноември в Страсбург.
Евроскола в Благоевград през 2014 г.
Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Кърджали, Смолян и Хасково. Състезанието ще се състои в гр. Кърджали от 10,00 ч. на 15 ноември 2014 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програмата „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) за първото полугодие на 2015 година. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години от училища от областите Кърджали, Смолян и Хасково. Училищата от тези три области, които желаят да вземат участие в състезанието, трябва да заявят участие до 12,00 часа на 4 ноември 2014 година.