skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2015

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2015 г.

16% от европейците посочват енергийната ефективност като основен приоритет на енергийната политика.
По време на редовната си декемврийска пленарна сесия (14―17 декември) Европейският парламент ще обсъди в понеделник, а в последствие се очаква и да приеме (на 15 декември, вторник) проектодоклад по собствена инициатива относно постигането на Европейски енергиен съюз. На 18 декември този важен документ ще бъде представен пред българската общественост от евродепутата Владимир Уручев (ЕНП), който е член на водещата Комисия по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. в Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски“ № 124 и е със задължителна регистрация на epsofia@ep.europa.eu. Представянето ще се излъчва на живо на www.europarl.bg.
Регионалното състезание „Евроскола“, провело се в Русе на 12 декември 2015 г., бе спечелено от три ученически отбора от града домакин, един от Силистра и един от Кубрат. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, ще участват в програма „Евроскола“ в Страсбург, превръщайки се членове на Европейския парламент за ден, в началото на 2016 година.
В навечерието на 15-ата годишнина от подписването на Договора от Ница на дневен ред в Европа отново са теми като нуждата от промени в договорите на ЕС, ролята на евроинституциите и гъвкавото и своевременно вземане на решения при кризи. По този повод Европейското движение и Съюзът на европейските федералисти съвместно с Информационното бюро на Европейския парламент организират публична дискусия „Накъде сочи европейският компас: Към повече интеграция или разпад?“, която ще се проведе на 11 декември 2015 г. от 10.00 в Дома на Европа на ул. „Г. С. Раковски“ № 124. В дискусията ще вземат участие български членове на ЕП и народни представители. Събитието е с предварителна регистрация на телефон 02/987 22 85 или на имейл embg@scas.acad.bg.
Безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейски бюджет, който да бъде достатъчен за всички предизвикателства, пред които е изправена Европа днес: три теми във фокуса на новия Европейски парламент (ЕП) през първите 18 месеца от мандата му, които ще бъдат и основната част от регионална конференция в Пловдив с участието на български евродепутати. Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с Европа Директно – Пловдив с начален час 9.00 ч. на 4 декември в хотел „Тримонциум“. Наред с български членове на ЕП своята позиция по други ключови въпроси от европейския дневен ред ще представят експерти от различни области. Конференцията е със задължителна предварителна регистрация на epsofia@ep.europa.eu и ще се излъчва на живо на www.europarl.bg.
Сергей Станишев, член на Европейския парламент (С&Д), и Информационното бюро на ЕП в България организират публична дискусия „Младежката гаранция – работа и образование за младите хора“, която е ще се проведе на 7 декември 2015 г. от 11.00 часа в Дома на Европа на ул. „Г.С. Раковски“ № 124. Специален гост на събитието ще бъде един от основните автори на Младежката гаранция в Европа – г-н Ласло Андор, еврокомисар по заетостта, социалните въпроси и трудовата мобилност (2010―2014). Дискусията ще бъде излъчена на живо на www.europarl.bg.
Филмовата наградата ЛУКС на Европейския парламент.
Трите филма финалисти за наградата за кино ЛУКС на Европейския парламент – „Медитеранеа“, „Мустанг“ и „Урок“ – ще бъдат показани на 8, 10 и 11 декември в Дома на киното в София и на 7, 8 и 9 декември в Лъки Дом на киното в Пловдив в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета от касите на съответното кино. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.
Свободата на изразяване е заплашена не само в страните, за които често излизат доклади и които са давани за пример за нарушаване на свободата на словото, а навсякъде по света, включително в държави, които са начело в класациите по този показател. Това би могло да се промени чрез солидарност и активна работа от страна на журналистите, помощ от страна на организации като „Репортери без граници“ и адекватни законодателни механизми. Това бяха част от тезите, обсъдени на кръглата маса на тема „Наградата „Сахаров“ на ЕП и рисковете пред свободата на изразяване“ на 19 ноември, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България в сътрудничество с Асоциацията на европейските журналисти – България и Съюза на българските журналисти и със специалното участие на Александра Жьонест от „Репортери без граници“.
Всяка година около 500 журналисти са арестувани, други 1000 са жертви на нападения или заплахи, а над 500 медийни издания – цензурирани. Сред потърпевшите е и Раиф Бадауи, тазгодишният лауреат на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Организацията „Репортери без граници“ (носител на наградата „Сахаров“ през 2005 г.) от 30 години защитава свободата на словото по света Ръководителят на представителството ѝ в ЕС ще бъде в София на 19 ноември за кръгла маса на тема „Рискове пред свободата на изразяване“ в Дома на Европа от 11 до 13 ч. Събитието е със задължителна регистрация на epsofia@ep.europa.eu.
Информационното бюро на Европейския парламент в България организира регионално състезание „Евроскола“ за средни училища от областите Русе, Силистра и Разград. Състезанието ще се състои в гр. Русе на 12 декември 2015 г. Отборите, класирани на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в гр. Страсбург (Франция) през 2016 г. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години. Училищата от трите области, които желаят да вземат участие в състезанието, трябва да заявят това до 12:00 часа на 27 ноември 2015 г.
На 29 октомври (четвъртък) в интервала между 14:00 и 15:00 часа Информационното бюро на Европейския парламент в България проведе Fаcebook и Twitter чат с члена на Европейския парламент Светослав Малинов (ЕНП). Темата на онлайн разговора бе „Европа в училище“. Евродепутатът получи обратна връзка и същевременно отговори на въпроси, свързани с темите за гражданско и дуално образование, Еразъм+, дигитализация в клас.
Прожекции с ВХОД СВОБОДЕН на българския филм „Урок“, един от трите финалиста за наградата ЛУКС на Европейския парламент, ще се проведат в шест български града през ноември и декември. Събитията в Стара Загора, Враца, Видин, Пловдив, Русе и София се организират от Информационното бюро на ЕП в България в партньорство със София Филм Фест и центрове Европа Директно.