skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2021

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2021 г.

Дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“ се проведе в две части.
Стратегическите дела против публичното участие се увеличават през последните години, включително в България, затова европейските институции подготвят законодателство, което да защити журналистите и активистите, засегнати от т.нар. SLAPP дела. Това стана ясно по време на дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“, която се проведе на 8 декември.
Фабрицио от Италия разказа историята си по време на екскурзията си до Белоградчишките скали. ©People of Sofia
Фабрицио Скена е от Италия, а в момента учи и живее в Ротердам. По време на екскурзията си из България той сподели историята си и надеждата си за Федерален Европейски съюз.
Филмите в специалната документална програма са „Смелост”, „Бъди моят глас”, „Този дъжд няма никога да спре”, „Сабая” и „Навални в опозиция”.
Бюрото на Европейския парламент в България и Balkan Documentary Center организират онлайн прожекции на пет документални филма, обединени от темата за свободата на изразяване. Филмите в специалната документална програма „Свобода на мисълта” са избрани от есенното издание на Фестивала за документално кино София ДокуМентал и ще бъдат с безплатен достъп за ограничен брой зрители в периода от 9 до 19 декември 2021 г.
Пламен Първанов дълго е живял и работил във Великобритания, а сега има собствена пицария в Плевен. ©People of Sofia
Пламен Първанов дълго е живял и работил във Великобритания, а сега има пицария в Плевен. Надява се в бъдеще да бъде създадено финансово звено, което редовно да се отчита за какво се харчат данъци и такси.
Йоана е ученичка, която се вдъхновява от улична фотография и иска да показва по-красивата страна на нещата. ©People of Sofia
Йоана е ученичка, която се вдъхновява от улична фотография и иска да показва по-красивата страна на нещата. Нейната надежда за бъдещето е българите да са по-единни и сплотени.
Денис учи за архитект, но иска да решава проблеми, затова е взел бъдещето в ръцете си. ©People of Sofia
Денис Иванов учи за архитект, но иска да решава проблеми. Затова участва в проект, разработващ биореактор с микроводорасли, който пречиства въздуха в затворени пространства. Той вярва в личния пример и се надява да мислим и за хората около нас без предразсъдъци и дискриминация, да се радваме на чуждия успех и да насърчаваме следващите поколения да бъдат критични и отговорни.
Mедийният семинар на тема „Конференция за бъдещето на Европа – какво искат гражданите и какво следва?” се проведе на 19 ноември.
С Конференцията за бъдещето на Европа Европейският съюз търси своя нов „raison d'être”. Време е за размисъл, но е и време за действие. Това заявиха евродепутатите Илхан Кючюк и Цветелина Пенкова по време на медийния семинар „Конференция за бъдещето на Европа – какво искат гражданите и какво следва?”.
Мечтата на Жанета е да работи за ранна превенция на домашното насилие. ©People of Sofia
Жанета Тончева дълго време е имала връзка с мъж насилник, а сега нейна цел и мечта е да помага на други да излязат от такива взаимоотношения. Тя си представя бъдеще в Европа, в което „права на жените” е синоним на „човешки права”, в което насилието не се толерира, а пострадалите могат да продължат живота си без клеймото на страха и срама.
Дискусията „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“ ще протече в две части.
Бюрото на Европейския парламент в България организира онлайн дискусия на тема „Злоупотреби със съдебни дела срещу журналисти и активисти: Европейският отговор“ в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти. Събитието ще се проведе на 8 декември 2021 г., сряда, от 10.00 до 12.00 ч. в платформата Zoom и ще бъде предаванo пряко във Facebook.
Ади обича да се състезава и вече има множество медали по математика, спортно катерене, български. ©People of Sofia
Ву и Адриан са баща и син, чието семейство се завръща от САЩ, за да са до близките си в България. Ади обича да се състезава и вече има множество медали по математика, спортно катерене, български, а Ву се радва, че децата му ще имат възможност да учат и работят свободно в цяла Европа.