skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2022

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2022 г.

Kръглата маса „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“ се проведе на 17 май.
На 17 май 2022 г. се проведе виртуална кръгла маса със заинтересовани страни на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“ с евродепутата Ева Майдел (ЕНП).
Юнус Омаржи беше на работно посещение в България на 13 и 14 май.
„Трябва да е възможно да бъдат завършени инфраструктурни и транспортни проекти, които са започнали преди автоматичната отмяна на бюджетни кредити [от предишен програмен период]. Това е в интерес на България.“ Tова заяви председателят на  комисията по регионално развитие Юнус Омаржи (Левица, Франция), по време на пресконференция на 14 май в София.
Кръгла маса „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и евродепутатът Ева Майдел организират виртуална кръгла маса със заинтересовани страни на тема „Българският интерес в индустрията на микрочиповете“ на 17 май 2022 г., вторник, от 16:30 до 17:30 ч.
Дискусията „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“ се проведе на 29 април.
Необходимо е да се положат повече усилия за пълноценната интеграция на украинските бежанци в обществения живот в България, както и да се създаде единен държавен орган, отговарящ за нея. Около тази теза се обединиха участниците в дискусията „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България на 29 април.
Ще отбележим Деня на Европа с триизмерно видео мапинг шоу „Представи си“ на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500.
Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг шоу „Представи си“ на фасадата на Национална галерия/Квадрат 500 в София от 6 до 9 май 2022 г. Шоуто с начален час 20.30 ч. ще бъде част от Фестивала за светлинно изкуство LUNAR. В Европейската година на младежта представеният спектакъл ще онагледи битката между вътрешните ни гласове, като постави акцент върху основни европейски ценности и отправи послание за мир в Европа.
По време на срещите „Европейски час“ участници в Програмата за училища посланици на Европейския парламент се запознават с евродепутати и тяхната дейност.
Бюрото на Европейския парламент в България провежда нова серия от месечни срещи под наслов „Европейски час“ с български евродепутати от четирите политически групи, представени в ЕП, в които те дискутират актуални теми от парламентарния дневен ред с ученици, участващи в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.
Дискусия „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“, която ще се проведе на 29 април 2022 г., петък, от 11.00 до 13.00 ч.
Целта на делегацията на ЕП бе да направи оценка на борбата с корупцията в България.
„Европейският парламент ще работи съвместно с българските власти за намиране на конструктивни решения за по-добро, ефикасно и ефективно инвестиране на средствата от ЕС, като същевременно бъде гарантирана защитата на европейските и националните финансови интереси и подобрен животът на българските граждани.“ Tова заяви председателят на делегацията на Комисията по бюджетен контрол Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия), по време на пресконференция на 13 април в София.
Целта на делегацията на ЕП е да направи оценка на борбата с корупцията в България.
От 11 до 13 април 2022 г. делегация на комисията на ЕП по бюджетен контрол (CONT) е на посещение в България за оценка на борбата с корупцията в страната. На 13 април от 12:00 ч. ще бъде проведена заключителна пресконференция.
Уебинарът бе насочен към членовете на общността „Заедно за ЕС“.
На 17 март 2022 г. Бюрото на Европейския парламент в България проведе уебинар на тема „Възможности за европейско финансиране за младежи и младежки организации“, на който бяха представени някои от възможностите за кандидатстване по европейски проекти и програми, подходящи за младежи.
Проектът Лятна академия „Перспективи“ ще представя България на 15-ото ежегодно издание на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2022 г.
Българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2022 г. е проектът Лятна академия „Перспективи“.
Дискусията „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“ се проведе на 14 март.
Начините за противодействие на манипулирането на информация и нуждата от координирана стратегия срещу външна намеса бяха сред основните теми на дискусията „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“, която се проведе на 14 март.
Наградата LUX на публиката през 2022 г.
През март и април публиката ще може да гледа на голям екран и онлайн трите филма, номинирани за наградата LUX на публиката, и да избере победител.
Дискусията „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“ се проведе на 11 март.
Необходимо е да се състави конкретен и ясен план за противодействие на домашното насилие в България, както и единен държавен орган, който да бъде отговорен за превенцията и закрилата от насилие. Около това се обединиха участниците в дискусията „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“, която се проведе на 11 март.
Уебинар „Възможности за европейско финансиране за младежи и младежки организации“
Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинара „Възможности за европейско финансиране за младежи и младежки организации“ на 17 март 2022 г., четвъртък, от 12.00 до 13.30 ч., за да представи някои от възможностите за кандидатстване по европейски проекти и програми за младежи и младежки организации.
Дискусия „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“
Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация“, която ще се проведе на 14 март 2022 г., понеделник, от 11.00 до 12.30 ч. с ограничен брой публика в Дома на Европа и ще се предава пряко онлайн.
Дискусия „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“
По повод Международния ден на жената Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Противодействие на домашното насилие – европейски практики и ситуацията в България“, която ще се предава пряко онлайн на 11 март 2022 г., петък, от 10.30 до 12.00 ч.
В събитието се включиха представители на европейски и български институции, както и водещи български специалисти в областта на рака.
Уебинарът „Как да се борим срещу рака: Европейският план“, който се проведе на 25 февруари, се фокусира върху това как се развива Европейският план за борба с рака и как той ще повлияе на българското здравеопазване, особено в сферата на онкологията. В събитието, организирано от Бюрото на Европейския парламент в България, се включиха представители на европейски и български институции, както и водещи български специалисти.
По време на срещите „Европейски час“ участници в Програмата за училища посланици на Европейския парламент се запознават с евродепутати и тяхната дейност.
През декември 2021 г. Бюрото на Европейския парламент в България даде ход на поредица от месечни срещи под наслов „Европейски час“ с български евродепутати от четирите политически групи, представени в ЕП, в които те дискутират актуални теми от парламентарния дневен ред с ученици, участващи в Програмата за училища посланици на Европейския парламент.
Уебинар „Как да се борим срещу рака: Европейският план“ на 25 февруари
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира уебинар на тема „Как да се борим срещу рака: Европейският план“, който ще се проведе онлайн на 25 февруари 2022 г., петък, от 11.00 до 12.30 ч.
Според новото проучване на Евробарометър, възложено от ЕП, близо една трета от анкетираните европейци (32%) са избрали демокрацията като водеща европейска ценност.
Подкрепата на гражданите за ЕС, и по-специално за ЕП, се е увеличила значително по време на пандемията от COVID-19, показва ново проучване на Евробарометър, публикувано във вторник.
След последното издание на Срещата на европейската младеж (EYE) в Страсбург през октомври 2021 г. Европейският парламент желае да подпомогне организирането на две местни издания на EYE през 2022 г.
Европейският парламент обяви покана за набиране на предложения за отпускане на безвъзмездни средства на нестопански организации за организиране на две местни Срещи на европейската младеж през 2022 г., които да приближат Европейския парламент до младите хора.
Уебинарът  „Селскостопанската политика на ЕС след 2023 г.“ се проведе на 21 януари 2022 г.
Посоката на новата обща селскостопанска политика на Европейския съюз, стимулите за чувствителните сектори и малките и средните производители, както и прозрачността в сектора бяха сред основните теми по време на уебинара „Селскостопанската политика на ЕС след 2023 г.“, който се проведе на 21 януари 2022 г.
Онлайн събитието за бъдещето на селскостопанската политика ще се проведе на 21 януари 2022 г.
Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира уебинар на тема „Селскостопанската политика на ЕС след 2023 г.“, който ще се проведе онлайн на 21 януари 2022 г., петък, от 11.00 до 12.30 ч.
Парламентът ще отдаде почит на председателя Давид Сасоли на церемония в Страсбург.
Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли почина на 11 януари. Парламентът ще почете паметта му на церемония в понеделник в Страсбург.