skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Съобщения 2022

 .

Архив на съобщенията за медиите от 2022 г.

Събеседникът на участващите училища посланици този път беше проф. д-р Ингрид Шикова.
На 7 декември 2022 г. Бюрото на Европейския парламент в България проведе седмото издание на своята онлайн инициатива „Европейски час“, в която ученици от училищата − посланици на Европейски парламент, получиха експертни отговори на своите многобройни въпроси за европейските политики.
Първата регионална среща на училища − посланици на Европейския парламент се проведе на 23 ноември в София.
Първата регионална среща на училища − посланици на Европейския парламент, събра над 170 ученици и учители от 16 училища от столицата и областите Софийска и Перник на 23 ноември 2022 г. в зала 10 на НДК.
Дискусията се проведе на 14 ноември в Литературен клуб „Перото“ в София.
Фрагментираността и поляризацията на хората по значими теми са сред причините за ниската избирателна активност, а решението е повече информираност и изслушване на различните гледни точки, беше изводът от дискусията „Нерешеният казус на демокрацията: изборна умора“, която се проведе на 14 ноември в Литературен клуб „Перото“ в София и бе насочена към общността „Заедно за ЕС“.
Домът на Европа на ул. „Г. С. Раковски“ в София
Европейският парламент предвижда възлагане на обществена поръчка за спомагателни услуги за организиране на комуникационните и информационни дейности на Бюрото за връзка в България. Крайният срок за получаване на оферти е 16:00 часа българско време на 10 януари 2023 г.
Новото лого на Програма „Евроскола“
След над 2-годишна пауза, причинена от пандемията, програма „Евроскола“ на Европейския парламент възобновява присъствените сесии в Страсбург. До края на 2022 година пет училища от България ще могат да присъстват на специалните сесии на Програмата в сградата на Европейския парламент и техните ученици ще влязат в ролята на евродепутати за един ден.
Кръглата маса „Европейски законодателен акт за свобода на медиите“ се проведе на 9 моември.
Мерките, залегнали в предложения Европейски законодателен акт за свобода на медиите, и условията за развитие на независими медии и прозрачна и плуралистична медийна среда бяха обсъдени на кръгла маса, която се проведе на 9 ноември 2022 г. в Дома на Европа в София.
Крайният срок за подаване на заявленията в електронен вид е 26 януари 2023 г., 17:00 ч. централноевропейско време.
Генерална дирекция „Комуникация“ на Европейския парламент обяви покана за набиране на предложения за отпускане на безвъзмездни средства (грантове) за съфинансиране на комуникационни медийни дейности относно предстоящите избори за Европейски парламент през 2024 г.
Програмата за училища посланици започва седмия си цикъл.
В седмата година от старта на Програмата за училища – посланици на Европейския парламент, се включват 11 нови училища със силна мотивация и траен интерес към нея. През учебната 2022/23 година ще бъде поставен по-силен акцент върху регионалното сътрудничество между училищата в мрежата.
Дискусия „Нерешеният казус на демокрацията: изборна умора“
Бюрото на Европейския парламент организира дискусия, насочена към общността „Заедно за ЕС“, на тема „Нерешеният казус на демокрацията: изборна умора“. Тя ще се състои в Литературен клуб „Перото“ в НДК на 14 ноември от 18:00 ч.
Как гражданите могат да помогнат за по-красива, приобщаваща и устойчива среда за живот бе основният въпрос във фокуса на семинара и дискусията в Русе.
Как гражданите могат да се ангажират с инициативата „Нов европейски Баухаус“, за да изградят по-красива, приобщаваща и устойчива среда за живот - това беше основният въпрос във фокуса на семинара и дискусията, посветени на тази тема, които се проведоха на 30 септември 2022 г. в Русе.
Дискусия „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“
Бюрата за връзка на Европейския парламент в София и Букурещ организират трансгранична дискусия в Русе на тема „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“. Тя ще се проведе на 30 септември 2022 г., петък, от 15 до 17.15 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, Русе.