skip to content
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Три отбора от Русе и по един от Силистра и Кубрат спечелиха участие в програма „Евроскола“ на ЕП в Страсбург

 .

Регионалното състезание „Евроскола“, провело се в Русе на 12 декември 2015 г., бе спечелено от три ученически отбора от града домакин, един от Силистра и един от Кубрат. Победителите в събитието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент, ще участват в програма „Евроскола“ в Страсбург, превръщайки се членове на Европейския парламент за ден, в началото на 2016 година.

 .
 .

В състезанието участваха общо 9 отбора от областите Русе, Силистра и Разград. Ето и петте училища победители, които ще заминат за Страсбург през първите месеци на новата година:

-  Езикова гимназия „Пейо Яворов“, гр. Силистра;

-  СОУ за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, гр. Русе;

-  Английска гимназия „Гео Милев“, гр. Русе;

-  Математическа гимназия „Баба Тонка“, гр. Русе;

-  СОУ „Христо Ботев“, гр. Кубрат.

Състезателният ден

Любезен домакин на състезанието в Русе беше Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, гр. Русе, която не само предостави помещенията си, но и запозна участниците с интересна изложба. Отборите по традиция бяха съставени от 5-ма ученици и ръководени от един учител. Преподавателите нямаха право да участват в самото състезание и да се намесват в презентациите на учениците си. За атмосферата допринесе и немалкият брой публика, дошла да подкрепя състезателите.

Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав: Теодор Стойчев, и.д. ръководител на Информационното бюро на ЕП; Дорина Бянова, местен сътрудник на члена на ЕП Мария Габриел – Русе; Елица Тодорова, местен сътрудник на члена на ЕП Емил Радев – Дулово и Юмгюл Ахмедова, регионален координатор на ЕИЦ Филиз Хюсменова – Разград.

След края на състезанието се оказа, че на практика губещи няма, тъй като отборите, които не успяха да спечелят квота за Страсбург, бяха поканени през 2016 г. да посетят Дома на Европа в София по случай честванията на Деня на Европа, 9 май, за сметка на Информационното бюро на ЕП. Членовете на журито пожелаха на всички отбори още по-големи успехи в бъдеще, а на победителите – успешна подготовка за участието им в Страсбург.

Програма „Евроскола“

Програма „Евроскола“ има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят Европейския парламент, да се включат чрез симулирани заседания в работата му и дори да гласуват неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни членки на ЕС прекарват един ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург, около 500 европейски ученици участват в „заседания на комисиите“ и в пленарни заседания, разискват и гласуват резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезични работни групи, сблъскват се с многообразието на различните национални и лингвистични особености в ЕС. Чрез необикновения урок на този ден се подкрепя европейското гражданско образование и, с дължимото уважение към културните и езиковите различия между държавите членки, се допринася за развитието на европейско съзнание.