skip to content
 
 
Съобщения за пресатаПредставители на медиите - група от фотографи
Съобщения за пресата
 

Училище посланик на месец април

 .
12/05/2021
 .

Въз основа на дейностите, отчетени от училищата посланици на Европейския парламент (ЕП), Бюрото на ЕП в България избра за училище на месец април Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“, Враца.

 .
Избраното училище на месец април 2021 г. е ППМГ „Академик Иван Ценов“, Враца, като с интересни инициативи се отличиха и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Радомир, ПГПЧЕ Плевен и ДФСГ „Интелект“ Плевен.Избраното училище на месец април 2021 г. е ППМГ „Академик Иван Ценов“, Враца, като с интересни инициативи се отличиха и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Радомир, ПГПЧЕ Плевен и ДФСГ „Интелект“ Плевен.
Избраното училище на месец април 2021 г. е ППМГ „Академик Иван Ценов“, Враца, като с интересни инициативи се отличиха и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Радомир, ПГПЧЕ Плевен и ДФСГ „Интелект“ Плевен.
 .

Профилирана природо-математическа гимназия „Академик Иван Ценов“

През месец април ППМГ „Академик Иван Ценов“, Враца се отличи не само с многобройните си дейности и събития, но и с готовността си за работа в мрежа на европейско и национално ниво. Старшият посланик Ивалина Иванова се включи в уебинар на европейската eTwinning група по Програмата с лектор от екипа на комисар Франс Тимерманс. Училището стартира партньорство с училище от Нидерландия, участващо в Програмата. Освен това в сътрудничество с Търговско-промишлената палата във Враца младши посланиците от гимназията взеха участие в инициатива на Дома на Европа във Франция, където работиха върху проект за създаването на видео за Зелената сделка на ЕС и отговаряха на английски на въпроси по тази тема.

Посланиците проведоха и практическо упражнение на тема „Медийна грамотност и онлайн обучение“, където разгледаха десет казуса относно безопасното търсене в мрежата, фалшивите новини, анонимността в мрежата и др. Младши посланиците от гимназията изработиха електронна книжка и записаха видео по случай Деня на Земята. Те оформиха и информационен кът в своето училище с дейности по Програмата за училища посланици и създадоха Инстаграм профил, в който да ги споделят.

 .
Обучение по медийна грамотност на младши посланиците от ППМГ, Враца.Обучение по медийна грамотност на младши посланиците от ППМГ, Враца.
Обучение по медийна грамотност на младши посланиците от ППМГ, Враца.
 .

Още добри практики

С множество чудесни инициативи на европейска тематика се отличи СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир. Училището посланик реализира инициативата „Светът на книгите и културното наследство на Европа” с основна тема „Европейското културно наследство”. В инициативата се включиха и учениците от ППМГ „Акад. Иван Ценов”, Враца, давайки отличен пример за солидарност, общност и съвместна работа в националната мрежа.

 .
Съвместната работа между ППМГ, Враца и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир по инициативата „Светът на книгите и културното наследство“.Съвместната работа между ППМГ, Враца и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир по инициативата „Светът на книгите и културното наследство“.
Съвместната работа между ППМГ, Враца и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Радомир по инициативата „Светът на книгите и културното наследство“.
 .

Освен на национално ниво училището от Радомир се включи и в eTwinning проект с училища от Италия и Франция, където младши посланиците представиха идеите си за идеалното пътуване до място в Европа.

Сред най-активните училища по Програмата продължават да бъдат и плевенските училища Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици и Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“. Младши посланиците от ПГПЧЕ Плевен участваха в множество международни младежки инициативи, като международен уъркшоп на тема: „Стереотипи, предразсъдъци, дискриминация“, флашмоб по случай Световния ден на танца ‒ дейност, осъществена едновременно с други европейски държави под мотото „Единство в многообразието“, и „Европейска работилница“, в която изработиха постери на тема „ЕС в 12 думи“ заедно с ученици от Гърция, Италия, Румъния и Полша.

 .
Постери на тема „EU in 12 words“, изработени от младши посланици от ПГПЧЕ, Плевен.Постери на тема „EU in 12 words“, изработени от младши посланици от ПГПЧЕ, Плевен.
Постери на тема „EU in 12 words“, изработени от младши посланици от ПГПЧЕ, Плевен.
 .

Сред многобройните дейности на посланиците от ДФСГ „Интелект“ бяха отбелязване на Световния ден на здравето чрез запознаване с програмата „ЕС в подкрепа на здравето“, участие в уебинара „Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“, организиран от Бюрото на ЕП в България, както и в онлайн среща с Н. Пр. г-жа Мартина Фийни, посланик на Ирландия в България. Тема на беседата им бе „Икономиката по време на пандемия“.

 .
Среща на посланиците от ПГПЧЕ, Плевен с посланика на Ирландия - Н. Пр. г-жа Мартина Фийни.Среща на посланиците от ПГПЧЕ, Плевен с посланика на Ирландия - Н. Пр. г-жа Мартина Фийни.
Среща на посланиците от ПГПЧЕ, Плевен с посланика на Ирландия - Н. Пр. г-жа Мартина Фийни.
 .

Пример за успешно сътрудничество беше и онлайн концертът, организиран от 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ София и ЧСУ „Цар Симеон Велики“ София, в солидарност с хърватско училище в Петриня от европейската мрежа на училищата посланици, пострадало от тежко земетресение в края на миналата година.

 .
Дървото на солидарността е падлет, създаден от посланиците на 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ София, където всички училища посланици бяха поканени да изпратят послания за солидарност с училището в Петриня, Хърватия.Дървото на солидарността е падлет, създаден от посланиците на 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ София, където всички училища посланици бяха поканени да изпратят послания за солидарност с училището в Петриня, Хърватия.
Дървото на солидарността е падлет, създаден от посланиците на 1 СУ „Пенчо П. Славейков“ София, където всички училища посланици бяха поканени да изпратят послания за солидарност с училището в Петриня, Хърватия.
 .

Програмата за  училища посланици на Европейския парламент е насочена към ученици в гимназиалния етап на обучение от средни и професионални училища и цели да подобри осведомеността им относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация. Програмата се стреми да разясни на младежите техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в Европейския парламент, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

 .
Училища посланици на месец март
Училища посланици на месец февруари
Училища посланици на месец януари